Hlavní navigace

Videohry populárnější než DVD/Blu-ray filmy

28. 1. 2009

Sdílet

Podle souhrnného počítání se v minulém roce více prodávaly hry - než filmy na DVD/Blu-ray nosičích. Videohry za své prvenství vděčí především Wii, filmový byznys naopak tratí na současném přechodu na Blu-ray.

Podle spol. Media Control GfK International se v celosvětovém úhrnu prodejů nosičů domácí zábavy - v roce 2008 - podařilo dosáhnout hranice 61 miliard US dolarů. Hry z tohoto koláče přitom ukously nadpoloviční díl, celých 53%. Na DVD/Blu-ray média tak zbylo 47%. Výše naznačená firma navíc predikuje, že v tomto roce by se rozdíl mohl ještě dále zvýraznit, hry by mohly dosáhnout dokonce 57%! Za úspěchem videoherního průmyslu pak má být především konzole Wii.  

Jenom pro takové dílčí srovnání, ve Španělsku či Itálii dnes hry tvoří 67% ze zákazníky utracených peněz v segmentu nosičů domácí zábavy.

Sluší se v tomhle kontextu připomenout, že zatímco hrám se v roce 2008 nebývale dařilo a zaznamenaly 20% nárůst zájmu, u DVD/Blu-ray došlo k poklesu o 6%. A třebaže se dá čekat, že si letos především Blu-ray povede lépe, důvodem, proč se filmům nedaří tak, jak by se dalo čekat, je současný přechod z DVD na Blu-ray formát, který tenhle byznys údajně poněkud brzdí.

Největší propad v prodejích DVD/Blu-ray zaznamenaly v USA, nicméně uvedené nic nemění na skutečnosti, že jde o stále třikrát větší trh, než druhý region v tomhle filmovém žebříčku - UK. Pro zajímavost, lídrem DVD/Blu-ray trhu má být Warner Home Video a nejprodávanějším snímkem s 15 miliony rozebranými kopiemi film The Dark Knight, právě od Warnerů. Druhým v pořadí je se 13 miliony Mamma Mia od Universal Studios Home Entertainment.

 

CS24

Zdroj: Video Business Online