Hlavní navigace

Videospam na YouTube

14. 10. 2009

Sdílet

Společnost Kaspersky Lab upozorňuje, že zaznamenala velké množství spamů odkazujících na reklamu na serveru YouTube.  Nevyžádané e-maily byly rozesílány v mnoha variacích, všechny však obsahovaly stejný odkaz.

CS24

YouTube je velmi atraktivním zdrojem pro distribuci spamu díky své celosvětové popularitě. Již v roce 2007 předpovídali specialisté ze společnosti Kaspersky Lab možnost zneužití serveru YouTube jako prostředku k rozesílání nebezpečných e-mailů. Toto je však první případ, kdy jsou uživatelé přímo přesměrování ke sledování reklamního videa. „Je přirozené, že tento typ reklamy je zajímavější a zasáhne mnohem více uživatelů,” říká Daria Gudková, ředitelka obsahové analýzy a výzkumu v Kaspersky Lab. „Před dvěma lety zneužili spameři jméno YouTube a místo zajímavého videa byli uživatelé přesměrování na reklamní sdělení.  Nyní vede odkaz přímo na populární server YouTube, kde je umístěna nevyžádaná reklama. “

Není to letos poprvé, kdy byli tvůrci spamů kreativní. V dubnu byly zaznamenány zprávy obsahující nestandardní obrazový materiál, které inzerovaly služby spamerů. Tyto grafické soubory byly také upraveny pomocí metod využívajících obrazový šum, které způsobily spamovým filtrům značné problémy.