Hlavní navigace

Vietcong 2

7. 1. 2006

Sdílet

Vývojáři z Pterodon Software nedávno konečně dokončili nový Vietcong, ale bohužel se jim nevydařil tak jako první díl. Skalní fanoušci si jistě i přes spoustu nedostatků přijdou na své, ale ostatní by se měli poohlédnout po jinších akcích.

Boje v indočínském pekle ještě zdaleka neskončily, naopak. Ze severu infiltrují jednotky NVA, asi chystají nějakou velkou akci. Dosavadní klid byl jen intermezzem před velkým finále. Ale teď společně oslavme začátek nového lunárního roku a obavy z války nechme na jindy!



Na konci ledna 1968 se ve Vietnamu, dlouhá desetiletí zmítaném boji za osvobození, chystají tradiční oslavy svátku Tet – Nového lunárního roku. Bojová situace je již delší dobu relativně klidná, doutnají jen nějaké menší a lokální boje v džunglích, ale města jsou pevně v rukou jihovietnamské vlády, podporované americkými poradci. A právě na velitelství vojenských poradců ve Vietnamu (MACV – Military Advisors Command Vietnam) začíná náš příběh.



Kapitán Boon – klíčová postava hry – je povolán k veliteli, plukovníku Lewisovi, právě když trávil vzácné chvíle volna se svou místní přítelkyní v nevěstinci. Má se ujmout dvou novinářů, kteří přijeli, aby pořizovali reportáže o práci vojenských poradců a situaci ve Vietnamu. Politická a vojenská elita ve Státech již delší dobu tvrdí, že odpor NLA je zlomen a život se brzy vrátí do starých kolejí. Už zanedlouho však zjistí, že odpor je stále živý. Než se ale reportéři pustí do práce, nadchází vhodná příležitost ukázat jim příjemnější stránku života v této krásné zemi na slavnostní recepci u starosty starobylého císařského města Hue. Zrovna ve chvíli, kdy kapitán Boon s novinářem Jimem Davisem sledují slavnostní ohňostroj, začíná dlouho připravovaný útok armád Vietkongu.

Radnice je během okamžiku zcela v rukou nepřátel a kapitán s reportérem se musejí vrátit na základnu. Cesta zpět ale nevede poklidným svátečním městem, ale přímo skrze bitevní vřavu – po relativně dlouhém úvodu konečně akce. Čeká vás zběsilá jízda v růžovém Cadillacu De Ville, který byste čekali spíše v Gracelandu než ve válkou rozervané zemi. Po havárii u zátarasu z ostnatého drátu již musíte po svých, naštěstí je základna nedaleko. Pokud nezvolíte nejnižší obtížnost, brzy zjistíte, že „VC“ (tedy vojáci Vietkongu) mají přesnou mušku a jsou velice nebezpeční. Okamžitě jste zapojeni do obrany základny, první velké přestřelky – spolu s párty a bojem na radnici – tvoří mise obrany základny jakousi tréninkovou část. V bunkru se ujmete ovládání kulometu M60 a kosíte vlny nepřátel útočících na vaše pozice. Šarvátka nabírá na obrátkách a vrcholem je sebevražedný útok nákladním vozem naloženým trhavinou.



Kontrast úvodu – poklidného a místy zdlouhavého – s náhlou šílenou bitvou odpovídá realitě, jíž se vývojový tým nechal inspirovat. Ofenziva Vietkongu, která dostala jméno po zmiňovaném svátku, byla masovým úderem ve všech větších městech jižního Vietnamu. V roli velitele týmu poradců se podílíte na obraně císařského města Hue a plníte jednotlivé úkoly na místech skutečných bojů – v citadele, na starém francouzském hřbitově, u posledního funkčního mostu ve městě nebo přímo v císařském paláci. Připravte se na záplavu nepřátel, objevují se všude a ve vlnách postupují směrem k vám. Vykukují z oken, kanálů, zpoza sudů, aut i nároží a sotva jednu skupinku zlikvidujete, ihned nastupuje další. Jsou odvážní, hbití a velmi schopní. Uvažují takticky, kryjí se před palbou, vykukují na kraťoučké okamžiky, využijí vašeho sebemenšího zaváhání a mají až neuvěřitelně přesnou mušku.
Na začátku každé mise jste s úkolem seznámeni prostřednictvím krátké videosekvence a na start nastupujete v přidělené výzbroji, takže žádná možnost volby. Spojovací krátké filmy, vybledlé barvy a zrnitý obraz skvěle dotvářejí atmosféru šedesátých let. Snadno propadnete dojmu, že se skutečně nacházíte v obleženém městě, kde se přestřelky odehrávají na každém rohu. Nevíme, jestli si vývojáři vyrazili na výlet do jihovýchodní Asie, ale když jsme hledali podrobné informace o bitvě v Hue, tak fotografie byly značně podobné scenériím ze hry.

Nedostatku zbraní i munice se nemusíte bát, do akce sice vyrážíte s poměrně malou zásobou střeliva a pouze se základní výzbrojí, ale první skolený nepřítel vám poskytne vše, co již sám nepotřebuje. Pokud by se vaše zásoby přesto krátily, můžete zavolat ženistu týmu, který vám několik kilo olova okamžitě doplní. Předem avizovaný arzenál je skutečně impozantní a narazíte na takové skvosty jako Mauser C96, ASP Stečkin, Sten Gun, Děktarev, Škorpion a dokonce i Trombon – předovku na černý prach, jež sice vyžaduje dlouhou dobu nabíjení, ale každá rána je skutečným megacloumákem.



Členové jednotky od vás jako od důstojníka očekávají rozkazy, a jakmile si na systém jejich vydávání zvyknete, velíte s nadhledem zkušeného polního maršála. Celou skupinu posíláte v rámci mise na místa, jež jsou podle vašeho úsudku pro splnění zadaného úkolu klíčová. Maníci se chutě vydají obsadit pozici, a věřte, že bez jejich pomoci byste některé mise jen těžko plnili. Navíc je příslušníkem vaší jednotky i zdravotník, který ošetřuje těžce zraněné, aby se mohli vrhnout zpět do boje. Krátké přestávky v boji, opravdu velice krátké, navíc všichni vyplňují různými poznámkami na adresu nepřítele. Dlužno dodat, že výroky jsou politicky značně nekorektní, o hrubé výrazy není nouze a na přetřes přijde i rasový původ.

Jednotlivé mise vám předkládají různé úkoly, které dohromady tvoří příběh města, v němž s nebývalou zuřivostí propukla naplno válka. Jakmile se vám podaří ubránit základnu, spěcháte na pomoc jednotce mariňáků. V dalších misích postupně obsazujete most, hledáte nezvěstného velitele jihovietnamské vojenské rozvědky, zachraňujete kněze ze zajetí partyzánů, znovu běžíte na pomoc námořní pěchotě, čistíte část města od nepřátel a nakonec osvobozujete starobylý palác. Scénáře jsou docela jednoduché, což ale není vůbec na škodu – jde přece hlavně o akci a té se vám dostane měrou vrchovatou. Dá se říci, že jednotlivé mise se vlastně ještě dělí do několika „podmisí“, a problémy, s nimiž se setkáte, po vás budou vyžadovat jak rychlost, tak důvtip.



Město jste osvobodili, máte tedy možnost podívat se na děj z druhé strany – očima příslušníka Vietkongu. Sice pouze ve čtyřech misích, zato si ale užijete boje v džungli, připomínající první díl. Zahrajete si za asiata Minha, jenž se k odboji přidal tak napůl proti své vůli. Pobíháte v černém pyžamu s rýžovým kloboukem na hlavě a veškerá komunikace se odehrává ve vietnamštině. Zaplaťbůh, že vývojáři dodali titulky. V úvodu mise se sice dozvíte, že útočíte na jihovietnamskou armádu, ale dobře si nepřátele prohlédněte, šikmé oči nemají a na autech se skvějí nápisy US Army – tvůrci asi nechtěli ranit jemnocit amerických hráčů. Obě dějové linie samozřejmě spojuje dějiště i čas, tedy město Hue a ofenziva Tet, ale režie pro vás připravila ještě jednu třešničku na dortu, uvidíte.

Pokud s pokleslou čelistí zíráte na hodnocení, tak si možná říkáte, proč není vyšší, když zatím byla řeč jen o kladech. Hra, byť jinak skvělá, má ovšem i slabé stránky. Jednou z nich je design úrovní. Všude se povaluje nábytek, trosky, no prostě harampádí, za které se nevysvětlitelně zachytáváte, což člověka dokáže pořádně dožrat. Nejvíce vás ale bude dohánět k zuřivosti tendence spolubojovníků shlukovat se vždy na jednom těžko průchodném místě. Jakoby se do sebe zamotali a nevěděli, jak z chumlu ven. Často se stane, že vtáhnou do skrumáže i vás, a je-li to jako na potvoru místo vystavené palbě nepřítele, snadno si misi zopakujete. Některé fyzikální modely navíc nejsou úplně odladěné, takže tu a tam prostrčíte hlaveň zárubní dveří nebo kapotou auta. Možná jsme po prvním dílu čekali víc. To ale v žádném případě neznamená, že byste si Vietcong 2 neužili, naopak. Tvůrci opět zrežírovali skvělou akci, jen mohli věnovat více pozornosti kulisám.





Výrobce: Pterodon Software

Vydavatel: Take 2

Distributor pro ČR: Cenega CZ

Lokalizace: kompletní

Cena: 999 Kč

Internet: http://www.2kgames.com/vietcong2/

Multiplayer: ano

Minimum: CPU 1,5 GHz, 256 MB RAM, HDD 2,9 GB, 3D karta 64 MB

Doporučeno: CPU 2,6 GHz, 1 GB RAM, HDD 2,9 GB, 3D karta 128 MB

Verdikt: Zuřivá akce zabalená do skvělé atmosféry, ovšem v trošku pomačkané krabici a bez sváteční stuhy.



Hodnocení: 7.3



Hru si můžete zakoupit na serveru Hry.sw.cz za cenu 822 Kč s DPH.

Autor článku