Hlavní navigace

Vint Cerf: Internet je nekompletní

14. 6. 2009

Sdílet

Spolutvůrce základní architektury internetu, Vinton Cerf, řekl během řeči k odborníkům z řad technického průmyslu, že internet stále postrádá hodně věcí, které by potřeboval, hlavně v oblasti bezpečnosti.

Cerf, který je nyní vice prezidentem a propagátorem internetu u firmy Google, spoluvytvořil spolu s Robertem Kahnem mj. TCP/IP protokoly, které podpírají internet. To bylo v roce 1973. A i přesto, že se internet stal provozuschopný v roce 1983 a komerčně přístupný v roce 1989, stále zůstává nekompletní, myslí si jeho „otec“.

Cerf je významný díky svým schopnostem, ale může být ještě více kvůli jeho spojení s Googlem. Administrativa prezidenta Obamy jmenovala vysoký počet zaměstnanců této firmy na důležité pozice a to včetně prezidenta společnosti, Erica Schmidta.

Jedním z největších nedostatků je autorizace, tvrdí Cerf. Každý, kdo provádí nějakou transakci přes internet, by se měl zajímat o tuto technologii, dodal Cerf na středečním setkání TechAmerica.

Nedostatek autorizace je zjevný a je dokonce přítomný i u prostých operací, jako je například autorizovaný vstup v systému domén, řekl dále.

"Autorizace nebyla k dispozici v konečných základech všech úrovní architektury," vysvětluje Cerf. Pokud jsou uživatelé dobří ve "stavbě pevných tunelů" pomocí prostých SSL technik, neidentifikují koncové body, ale chrání pouze kanál, dodává. Můžete mít email s připojeným virem, důkladně zakódovaným, a poslat ho skrz zakódovaný kanál, který když se dostane na konec, samozřejmě se dekóduje a způsobí škody, tvrdí dále.

Na pozdější dotaz, co by měl Bílý Dům dělat, aby předešel těmto nepříjemnostem, Cerf citoval práci, která je hodnocena National Institute of Standards and Technology jako koordinační standard pro zdraví IT. Mimo to ještě dodal, že doufá v to, že noví CTO a CIO podniknou kroky k vylepšení infrastruktury digitálního komunikačního systému USA.