Hlavní navigace

Virtualizovaný Android rozšíří firemní využití smartphonů

9. 12. 2010

Sdílet

LG a VMware spolupracují na virtualizaci mobilního operačního systému Android. Reagují tak na stále častější využívání přístrojů smartphone pro firemní účely.

V dnešní době zaměstnavatelé používání tzv. chytrých telefonů pro pracovní účely nejen tolerují, ale čím dál častěji i přímo podporují. Není se celkem ani čemu divit, vždyť jejich propojení s firemní sférou přináší mnoho výhod. Pracovník má stálý přístup k důležitým datům a zároveň se zlepšuje i jeho produktivita. Obojí v podstatě bez vynaložení dalších nákladů. Je totiž častým jevem, že si zaměstnanec telefon zakoupí sám. Třeba už jen z toho důvodu, aby nemusel používat BlackBerry či zastaralé Windows Mobile, a proto si pořídí nejnovější verzi iPhonu nebo některého telefonu Android. Na mnoha pracovištích je tak možné se setkat s novou firemní politikou BYOD, jejíž zkratka v překladu znamená „přines si své vlastní zařízení.“

Největší přínos má ale současný systém hlavně pro samotné zaměstnance, kteří mohou telefon používat k libovolné činnosti, od čtení soukromých emailů až po přehrávání videa a hudby. Pro IT oddělení je již nyní velmi obtížné kontrolovat tok firemních dat touto cestou a stále rozmanitější trh s smartphony jim práci rozhodně neulehčuje. Doby, kdy bylo zvykem používat přístroje typu BlackBerry, jsou jednoduše pryč. I z těchto důvodů proto společnosti své zaměstnance raději příliš neomezují, protože touho po vyšší efektivitě nakonec vždy zvítězí.

S možným řešením této choulostivé situace se nyní snaží přijít společnosti LG a VMware. Cílem jejich spolupráce je vytvoření virtualizovaného operačního systému pro smartphony. Základní idea je taková, že pracovník by měl na svém přístroji k dispozici dvě různé konfigurace operačního systému, přičemž jednu z nich by využíval pro soukromé účely a druhou ke svému zaměstnání.

Takový model by vedl nejen ke zvýšení důvěry mezi firmou a pracovníkem, ale zároveň by měl i přínos co se bezpečnosti týče. Firemní konfigurace by totiž byla dostupná přes jedinou aplikaci, přičemž v případě odcizení přístroje by bylo možné tento přístup jednoduše zablokovat.

Šance, že se projekt podaří dotáhnout až do úplného konce, je veliká. Vždyť VMware je lídrem v oblasti virtualizačních technologií, nejen pro podnikové zákazníky, tak i běžné spotřebitele. Je sice ironií, že se LG s VMware rozhodli virtualizovat právě OS Android, který je oblíbený u spotřebitelů, ovšem IT odborníci jej v lásce zrovna nemají, pokud se však systém osvědčí, dočkáme se pravděpodobně jeho rozšíření i na další platformy.

Byl pro vás článek přínosný?