Hlavní navigace

Virtuální počítače: dokonalá ochrana

1. 3. 2006

Sdílet

S VMWare Playerem se nemusíte bát rootkitů, virů ani instalovat nespolehlivý program(CD)David Čepička, Arne Arnold, ...


S VMWare Playerem se nemusíte bát rootkitů, virů ani instalovat nespolehlivý program(CD)David Čepička, Arne Arnold, David Wolski
Díky doslova geniálnímu programu, jakým je VMWare Player, se zdarma dostanete k virtuálnímu počítači, pomocí něhož budete moci bezpečně surfovat po internetu. S těmi správnými utilitami pak přeměníte tento zdarma dostupný software na program srovnatelný s plnou verzí, která je již placená.
Zdarma dostupná utilita VMWare Player se ve světě počítačů postarala o pořádný rozruch. Není divu, vždyť na vašem počítači emuluje druhý počítač. Toto je ideální řešení třeba v případě, kdy si nainstalujete na počítač druhý operační systém, abyste mohli surfovat na internetu, aniž byste se museli bát různých škodlivých kódů, které by mohly zaneřádit operační systém na vašem počítači. Virtuální počítač je také dobrým řešením pro případ, kdy potřebujete bez rizika testovat nový program. Ale i VMWare Player má svoje vady na kráse. Tento program nedokáže nový virtuální počítač vytvořit, ale pouze spustit. Pro vytvoření virtuálního počítače je třeba použít program VMWare Workstation ten ale stojí 190 USD.
Nicméně řada nezávislých programátorů byla programem VMWare Player tak nadšena, že se rozhodli tuto chybějící funkci naprogramovat. Dodatečné utility jsou v současnosti sice ve stádiu betaverzí, ale fungují už docela dobře. Ve své podstatě se v důležitých bodech opírají o schopnosti verze Workstation. V tomto článku vám představíme VMWare Player a nejzajímavější doplňkové utility. Kromě toho vám ukážeme, jak vytvořit virtuální počítač a jak jej pomocí utility VMWare Tools optimalizovat.

Ohromující: virtuální počítač ze dvou souborů

Pro vytvoření virtuálního počítače pomocí programu VMWare Player potřebujete pouhé dva soubory. Soubor VMDK, který odpovídá pevnému disku virtuálního počítače a připomíná obraz disku (ISO). Nejprve činí jeho velikost pouze několik kilobajtů, pak se zvětšuje díky tomu, jak na virtuální počítač instalujete operační systém a další programy. Druhý soubor má příponu VMX. V tomto malém textovém souboru se nachází data pro konfiguraci virtuálního počítače. Jsou v něm například údaje o tom, které hardwarové komponenty se mají emulovat či kolik operační paměti je pro virtuální počítač k dispozici.
Pokud chcete vytvořit nový virtuální počítač, potřebujete pouze tyto dva soubory. Po jeho spuštění pak program VMWare Player vytvoří několik dalších souborů, například data se záznamy nebo přístupová data.

VMX Wizard: vytvoření virtuálního počítače

Pro vytvoření souborů VMDK a VMX potřebujete další program. V týdnech, které následovaly po uvedení zdarma dostupného VMWare Player, se několik takových objevilo. Velmi jednoduchý je z hlediska ovládání freewarový program VMX Wizard, který navíc pracuje velmi spolehlivě. Níže vám přiblížíme, jak pomocí něj vytvořit nový virtuální počítač. Budeme popisovat verzi 0.1.2 Beta, ale je docela možné, že se v době uveřejnění tohoto článku objeví verze nová. Proto se může v některých detailech níže uvedený návod od skutečnosti odlišovat.
Dříve, než program VMX Wizard spustíte, je nutné nainstalovat VMWare Player. Programy běží pouze ve Windows 2000 a XP.
1. Nainstalujte VMX Wizard. Instalace probíhá rychle a z vaší strany nevyžaduje vůbec žádný zásah. Po instalaci naleznete v nabídce Start ikonu programu VMX Wizard, a to pod položkou Všechny programy/VMX Wizard.
2. Spusťte program VMX Wizard poklepáním na ikonku. V uvítacím dialogovém okně stiskněte tlačítko Next a dostanete se k výběru operačního systému. V našem ukázkovém příkladu budeme předpokládat, že instalujeme Windows. V poli Version je sice pouze položka Windows XP Pro, nicméně můžeme pomocí tohoto nastavení instalovat i starší verze Windows, jako například Windows 98 či 2000.
3. V poli Memory to allocate nastavte velikost operační paměti, která bude virtuálnímu počítači přidělena. Její množství se pak automaticky oddělí od kapacity operační paměti vašeho počítače. Pokud máte na svém počítači operační paměť o velikosti 512 MB, pak doporučujeme nastavit pro virtuální počítač 256 MB. Pokud bude v budoucnu některý z počítačů potřebovat více operační paměti, začne k ukládání dat využívat pevný disk, což však počítač významně zpomalí.
4. V dalším dialogovém okně se nastavuje velikost virtuálního pevného disku. Pro Windows XP se Service Packy doporučujeme 5 GB, další místo je nutno vyhradit pro další aplikace.
5. Potvrďte možnost, že chcete, aby měl virtuální počítač k dispozici mechaniku CD/DVD. Jako alternativu také můžete zadat soubor Image (ISO). To se hodí například tehdy, pokud chcete pomocí VMWare Playeru spouštět operační systémy dodávané přímo na CD, odkud se dají spustit, aniž by je bylo nutno instalovat tzv. Live CD (například Knoppix www.knoppix.net). Tento údaj se později nedá v programu VMX Wizard měnit. Jedinou možností zůstává ruční úprava souboru VMX.
6. V dialogovém okně Network Options se postarejte o zajištění přístupu na internet. Standardně je povolená možnost Ethernet 0, Enabled. V rozevíracím seznamu je nutné pouze změnit síťový adaptér na VM Network 8 (NAT). Toto nastavení funguje prakticky u všech konfigurací.
7. Nyní zadejte název virtuálního počítače a jeho umístění. Po stisku tlačítka se pak objeví souhrnná zpráva se všemi nastaveními, pro která jste se rozhodli.
8. V posledním okně se objeví zpráva o vytvoření nového virtuálního počítače a zároveň se nabízí možnost jeho spuštění. Další možností pro spuštění virtuálního počítače je poklepání na soubor VMX, nebo také spuštění z prostředí programu VMWare Player. V každém případě musí být při prvním spouštění systému instalační CD Windows v mechanice. Při našem testování virtuální počítač okamžitě prověřil, že se v mechanice CD/DVD nachází instalační CD, a spustil instalaci operačního systému. Pokud k tomu ve vašem případě nedošlo, pak klepněte při spuštění do okna VMWare Playeru, abyste mohli ve virtuálním počítači používat klávesnici. Klávesou <Esc> se dostanete do spouštěcího menu, kde nastavíte zavádění operačního systému z mechaniky CD/DVD.
Instalace Windows pak probíhá zcela standardním způsobem. Z virtuálního počítače se dostanete do svého původního pomocí klávesové zkratky <Ctrl><Alt>.

Nadějná utilita: program VMX Builder

Daleko více možností než VMX Wizard nabízí freewarový program VMX Builder. Jeho prostřednictvím můžete například měnit konfiguraci již vytvořeného virtuálního počítače. Používá se podobně jako VMWare Workstation. Umožňuje přesně konfigurovat všechny součásti virtuálního počítače. Bohužel tato utilita ještě není zcela bez chyb. Verze 0.6.0, která byla v době uzávěrky tohoto čísla k dispozici, se hodí pouze pro zkušené uživatele.
Jedná se stále o betaverzi, což se týká zejména uživatelského rozhraní. Například některé údaje, třeba pro změnu velikosti operační paměti, je nutné někdy zadat několikrát, aby je program vůbec vzal na vědomí. Nebo pokud přidáte nový pevný disk a pomocí tlačítka Create New chcete vytvořit soubor VMDK, zůstává tlačítko OK většinou nedostupné. V tomto případě pomůže několikrát klepnout do předchozích políček New Disk Name a Disk Size. Kromě toho při testování program nevytvořil pokaždé použitelné soubory VMX, což mělo za důsledek, že VMWare Player následně odmítnul jejich spuštění. Ale i přes všechny chyby je VMX Builder nanejvýš zajímavá a schopná utilita, která v dalších verzích zajisté poběží daleko stabilněji.

Manuální práce: ruční konfigurace souboru VMX

Profesionály určitě bude zajímat konfigurační soubor virtuálního počítače. Po jeho otevření v libovolném textovém editoru mohou rychle měnit vlastnosti virtuálního počítače. Stačí k tomu jen znát dostupné parametry. Pokud jste se s nimi jako profesionálové ještě nesetkali, pak na internetu naleznete na adrese www.consolevision.com/members/dcgrendel/vmxform.html generátor VMX, založený na webovém formuláři. S jeho pomocí můžete studovat jednotlivá nastavení. Pokud například přidáte do virtuálního počítače novou síťovou kartu, pak se můžete podívat, jak se změnila konfigurace. Jeden příklad za všechny: pokud má virtuální počítač k dispozici skutečně existující mechaniku CD/DVD, pak v souboru VMX uvidíte tyto parametry:
idel:0.present="TRUE"
idel:0.fileName="auto detect"
idel:0.autodetect="TRUE"
idel:0.deviceType="cdrom-raw"
idel:0.startConnected="TRUE"
Prozkoumejme nyní nastavení, když místo existující mechaniky CD/DVD použijete soubor ISO. Řádky budou v tomto případě vypadat následovně:
idel:0.present="TRUE"
idel:0.fileName="<soubor ISO>"
idel:0.deviceType="cdrom-image"
idel:0.startConnected="TRUE"
Konkrétně provedení právě těchto změn je nezbytné například tehdy, pokud chcete použít VMWare Tools (viz rámeček Větší výkon pomocí VMWare Tools).

Bez námahy: hotové virtuální počítače

Chcete jen spustit VMWare Player a surfovat na internetu prostřednictvím již hotového virtuálního počítače? Pokud používáte širokopásmové připojení k internetu, pak si můžete na internetové adrese www.vmware.com/vmtn/vm zdarma stáhnout virtuální systém Browser Appliance. Na stejné stránce najdete ke stažení i další hotové virtuální počítače.6 0103/OK o

Přehled utilit pro vytvoření virtuálního počítače

ProgramKategorieCenaOperační systémInternetová adresaNázev a velikost souboru
Browser Appliance 1.0.0virtuální počítačzdarmaWindows 2000/XPwww.vmware.com/vmtn/vmBROWSER-APPLIANCE-1.0.0.ZIP (258 MB)
VMWare Player 1.0.1program pro práci s virtuálními počítačizdarmaWindows 2000/XPwww.vmware.comVMWARE-PLAYER-1.0.1-19317.EXE (28,2 MB)
VMWare ToolsovladačzdarmaWindows 2000/XPwww.vmware.com/download/esx/esx2-16515update.html ESX16515UPDATE.TAR.GZ (7,12 MB)
VMWare Workstation 5.5.1program pro práci s virtuálními počítačizdarmaWindows 2000/XPwww.vmware.comVMWARE-WORKSTATION-5.5.1-19175.EXE (84,1 MB)
VMX Builder 0.6vytváří virtuální počítačzdarmaWindows 2000/XPpetruska.stardock.net/software/vmware/ VMXBUILDERSETUP.ZIP (1,32 MB)
VMX Wizard 0.1.2 Betavytváří virtuální počítačzdarmaWindows 2000/XPrhysgoodwin.orcon.net.nz/vmxwizard/VMXWIZARDSETUP.MSI (562 KB)

Co je VMWare?

Zdarma dostupná utilita VMWare Player emuluje druhý počítač. Tímto způsobem můžete zdarma získat další počítač, který může běžet naprosto odděleně od operačního systému instalovaného na vašem počítači. Pomocí tohoto virtuálního počítače pak můžete například surfovat po internetu, aniž byste se museli obávat zavlečení nejrůznějšího spywaru nebo virů do vašeho vlastního operačního systému. Program běží pouze ve Windows 2000 nebo XP.
Finální verze VMWare Playeru sice existuje pouze několik týdnů, přesto se objevili fandové, kteří pro tento program hromadně vytvořili řadu doplňků, jež schopnosti VMWare Playeru rozšiřují. A právě několik takových utilit vám představíme.

Větší výkon pomocí WWW Tools

Bez sady dalších nástrojů s názvem VMWare Tools není virtuální počítač ve VMWare Playeru úplný. Tento balíček s pomocnými programy a ovladači se instaluje v hostitelském počítači a stará se o optimalizaci grafiky, o ovladač myši a v případě systému Linux ještě o vhodný X-Server. Rozlišení obrazu a reakční doba hostitelského systému je pak daleko lepší. Zdarma dostupný VMWare Player však tuto sadu utilit neobsahuje. Najdete ji pouze v placené verzi VMWare Workstation, kde si ji můžete do hostitelského systému instalovat pomocí menu VM/Install VMWare Tools. Tento příkaz pak v hostitelském systému připojí se systémem VMWare Workstation dodaný soubor ISO jako virtuální mechaniku CD-ROM, z níž se pak jednotlivé nástroje a ovladače instalují. Stejně ale může fungovat i VMWare Player, neboť i v něm se dají zadat soubory image ISO v souboru VMX jako mechanika CD-ROM.
V případě, že jste instalovali VMWare Workstation, naleznete VMWare Tools v linuxových verzích ve složce /usr/lib/vmware/isoimages, u verzí pro Windows pak ve složce, kde máte programy VMWare nainstalovány.
Pro všechny ostatní, kteří VMWare na počítači nainstalovaný nemají, existuje jiná možnost: otevřete si internetovou stránku výrobce VMWare. Tam naleznete starší verzi VMWare Tools pro Windows. Na stránce podpory tohoto produktu (www.vmware.com/download/esx/esx2-16515update.html) nabízí výrobce VMWare nástroje pro Windows ve verzi pro VMWare ESX Server. Nástroje a ovladače v tomto balíčku však fungují i ve VMWare Playeru.