Hlavní navigace

Vista: 45otázek a odpovědí

1. 7. 2007

Sdílet

Vše, na co jste se kdy chtěli zeptat Co se stalo s Win FS? Přehraje Vista disky HD-DVD? Proč se rozhraní Aero auto...


Vše, na co jste se kdy chtěli zeptat


Co se stalo s Win FS? Přehraje Vista disky HD-DVD? Proč se rozhraní Aero automaticky vypíná? Tento článek vám přinese odpovědi na nejčastěji kladené otázky týkající se Windows Vista, takže budete znát vše podstatné a nic už vás v tomto operačním systému nepřekvapí.
e Windows Vista bude vše daleko hezčí, lepší a propracovanější přesně tak nějak se nad novým operačním systémem rozplývají marketingoví specialisté z Redmondu, sídla Microsoftu. Vista podle nich zjednoduší každodenní práci na počítači a otevře nové možnosti komunikace. V naší redakci jsme tento nový operační systém několik měsíců testovali a jen pro vás jsme společně s týmem expertů z naší redakce připravili tento článek, v němž jsme se pokusili shromáždit odpovědi na všechny důležité otázky ohledně Windows Vista.

Základy

1. Odkud se vzal název Vista?

V červenci roku 2005, kdy se tento název objevil v souvislosti s novým operačním systémem vůbec poprvé, prozradil Brad Goldberg (Windows Director of Product Development), že název je výsledkem hledání slova, které by vystihovalo srozumitelnost, jasnost a krásu. Pro zajímavost: Vista přeložené z angličtiny znamená česky "výhled".

2. Když srovnáme kroky ve vývoji Windows od verze 95 (což byl oproti dřívější verzi velký krok vpřed) až k Windows ME (což byl podle odborníků spíše krok zpět), kam by se daly zařadit Windows Vista?

Windows Vista by se podle tohoto srovnání daly zařadit někam do středu. Dá se říci, že uvedení Windows Vista představuje krok správným směrem, a to krok ani velký, ani malý. Pokud se podíváme na nové funkce tohoto operačního systému, nemůžeme přehlédnout celou řadu drobných vylepšení, zároveň se ale nejedná o žádné průlomové změny. Na druhou stranu drobná vylepšení, která ve svém důsledku přinesou v praxi systému vyšší úroveň zabezpečení, takže operační systém není tak náchylný vůči napadení viry, spywarem či jinými druhy útoků, je ve výsledku pro celý operační systém docela zásadní.
Co se týče výkonu současných hardwarových komponent, pak Windows Vista pro ně poskytují daleko lepší podporu než Windows XP, a to i před případným přechodem na 64bitovou verzi operačního systému. Operační systém ve své 64bitové podobě nabízí solidní základ pro výkonné aplikace, které by se pro Windows XP ani nedaly naprogramovat. Až se objeví první 64bitové aplikace, přibude další argument, proč počítač na Vistu upgradovat. Tento argument samozřejmě bude daleko pádnější než v době, kdy se Vista objevila na trhu poprvé.

3. Jak se jeví Windows Vista v porovnání s nejnovější verzí operačního systému Apple OS?

Při udělování cen World Class Awards 2005 naší sesterskou americkou redakcí PC WORLDu byl systém Apple OS X 10.4 vyhlášen třetím nejlepším produktem roku, zatímco Windows XP se neumístila vůbec. Na veletrhu CES 2006 naopak Windows Vista získala hlavní cenu pořadatelů.
Uvedením Windows Vista se Microsoft opět o něco přiblížil k úrovni operačních systémů Apple Mac OS X. Je to částečně tím, že do Visty zabudoval celou řadu nových funkcí, počínaje integrovaným vyhledáváním pomocí Gadgetů (Widgetů) až po 3D efekty na pracovní ploše, což jsou funkce, které byly už v systému Mac OS X 10.4.
Uvedením nové verze Mac OS X s názvem Leopard se mohou uživatelé počítačů Apple těšit na několik nových funkcí, které zřejmě opět náskok před Windows zvýší. Třeba "stroj času" tato utilita pro zálohování by měla o hodný kus překonat stejnou funkci integrovanou ve Windows Vista.

4. Musí se verze Windows Vista určené pro upgrade skutečně instalovat pouze na počítač se starší verzí Windows?

Ano, verzi upgrade Windows Vista nelze nainstalovat na počítač, kde není předchozí podporovaný operační systém. Při upgradu se zároveň zneplatní váš instalační kód Windows XP (viz licenční ujednání EULA).

5. Kdy se objeví první Service Pack pro Vistu?

První Service Pack pro Vistu se pravděpodobně objeví ještě v letošním roce. Ještě nikdy se sice Service Pack neobjevil ve stejném roce jako samotný produkt, nicméně pro Vistu existuje docela dobrý důvod, proč by tomu tak mělo být. Vista totiž byla dlouho vyvíjena po boku operačního systému Windows Server 2007, ale aby bylo možné dodržet termín uvedení Visty, který stanovil samotný Microsoft, bylo nutno koncem léta 2006 vývoj obou produktů oddělit. Vista v té době přecházela do fáze hlavních testů a Windows Server 2007 se od této chvíle vyvíjí samostatně. Prostřednictvím Service Packu 1 pro Vistu by se tedy měla do systému dostat všechna vylepšení a opravy, která se během této doby objevila. Nicméně vzhledem k tomu, že většina změn nebude na první pohled viditelných, nelze očekávat žádné převratné novinky.

6. Co přináší Vista ve verzi pro podnikatelský a firemní sektor?

Verze Visty určené pro firmy a podnikatele umožňují přihlášení do domény Windows Serveru a přístup k datům uloženým na serveru. To samé však umožňovala i Windows XP Professional. Prostřednictvím aplikace Vzdálená plocha můžete k počítači s Vistou přistupovat na dálku i tato funkce ale již byla k dispozici ve zmíněných Windows XP Professional.

7. Co se stalo se systémem souborů WinFS?

Microsoft chtěl novým systémem souborů Win FS nahradit nynější souborové systémy. Win FS je založen na databázové technologii a má vlastně umožňovat vyhledávání a třídění dat a tím i rychlejší vyhledávání. Microsoft bohužel musel tento projekt pozastavit, neboť se při implementaci tohoto souborového systému vyskytlo příliš mnoho problémů. V současnosti se nikdo z Redmondu na téma Win FS nechce příliš bavit a podle všeho to vypadá, že nový systém souborů Microsoft zabuduje až do další verze Windows.

Verze Visty

8. Vlastním počítač Tablet PC. Mohu nebo spíše smím na něj nainstalovat Vistu?

Ano, můžete, pokud si zakoupíte verzi Visty, která podporuje funkce počítačů typu Tablet PC. Můžete si buď koupit verzi Home Premium, Business, Enterprise, nebo Ultimate. Ještě než se ale rozhodnete nějakou verzi zakoupit, zkontrolujte hardwarové vybavení počítače, zda vůbec odpovídá požadavkům kladeným na provozování Visty. Mnohé počítače typu Tablet PC jsou málo výkonné a tedy na provozování Visty nepříliš vhodné.
Vista s podporou počítačů Tablet PC obsahuje několik nových funkcí pro vytváření ručně psaných poznámek. Získáte tak daleko větší přehled o tom, kde se nachází tzv. Tablet Input Panel (TIP), neboli oblast, kam se píše. Vzhled kurzoru vás informuje o aktuální činnosti prováděné na počítači a různé pohyby rukou (tzv. Flicks) zase umožní jednoduchou a rychlou navigaci po panelu.

9. Co přináší verze Vista Ultimate?

Verze Vista Ultimate se orientuje na fanoušky Windows, nadšence do hardwaru počítače a profesionální uživatele, kteří touží vlastnit Vistu se všemi dostupnými funkcemi. Patří k nim například funkce pro zálohování celého počítače, nebo funkce Bitlocker pro šifrování pevného disku. Zakoupení verze Ultimate chce Microsoft odměnit možností stažení nejrůznějších doplňků, které mají být k dispozici zdarma. Zákazníci, jež si pořídí verzi Ultimate, také získají v jednom balíčku 32bitovou i 64bitovou verzi a možnost využít všechny jazykové mutace operačního systému.

10. Co přináší 64bitová verze Visty?

Stejně jako 64bitová verze Windows XP je i 64bitová verze Visty prakticky stejná jako 32bitová verze. Významný rozdíl spočívá v tom, že 64bitová verze dokáže spouštět jak 32bitové, tak 64bitové aplikace, a taktéž dokáže využít více než 4 GB operační paměti.
64bitová verze je vhodná pro ty uživatele, kteří její výkon potřebují. Jedná se zejména o ty, kdo ke své práci potřebují 64bitové aplikace pracující s videem, fotografiemi či CAD systémy. Za určitých podmínek tyto aplikace pracují rychleji než jejich 32bitové verze.

11. Musím si zakoupit nové DVD, pokud budu potřebovat 64bitovou verzi Visty?

32bitovou i 64bitovou verzi v jednom balení získáte pouze při zakoupení verze Ultimate. Ostatní verze Visty se vydávají pouze ve 32bitové verzi (v případě využití licence System Builder lze volit mezi 32bitovou a 64bitovou verzí). Uživatelé si však mohou za 11,85 euro u Microsoftu objednat další DVD s 64bitovou verzí svého operačního systému. Pro 32bitovou i 64bitovou verzi pak platí stejný produktový klíč.

12. Co jsou verze System Builder?

Verze instalované jako System Builder jsou funkčně identické s jednotlivými verzemi Windows Vista, cenově jsou však daleko výhodnější. Na druhou stranu se koupí tohoto produktu vzdáváte zdarma poskytované technické podpory ze strany Microsoftu. V případě potíží sice můžete na podporu Microsoftu zatelefonovat, za poskytnutí pomoci však budete muset zaplatit.

13. Jak dlouho mohu testovat Vistu bez zadání produktového klíče?

První testovací období trvá 30 dní. Po uplynutí této doby se však můžete přihlásit jako správce systému a spustit příkazový řádek. Pokud zde zadáte příkaz slmgr -rearm, prodlouží se možnost testovat Vistu o dalších 30 dní. Tento postup můžete zopakovat celkem třikrát, takže dohromady můžete Vistu testovat až 120 dní. Námi uvedený příkaz je uveden v dokumentaci Microsoftu, nejedná se tedy o žádný špinavý trik nebo obelstění systému.

14. Dá se Vista spustit na počítači Mac?

Ano, jde to. Systém Windows Vista lze na počítači Mac spustit dvěma způsoby jako virtuální počítač pomocí programu Parallels (www.parallels.com) nebo prostřednictvím programu Boot Camp od firmy Apple (www.apple.com/macosx/
bootcamp/).

15. Zaslechl jsem takřka hororové scénáře týkající se licencování Visty. Je skutečně nutné kupovat novou licenci, pokud se rozhodnu svůj počítač upgradovat?

Ne, není. Zpočátku sice chtěl Microsoft zavést ohledně licencování skutečně drastické podmínky, ale po vlně rozhořčení vzala firma svá rozhodnutí zpět. Model licencování Visty je v podstatě stejný jako v případě Windows XP. V podstatě platí, že na nový počítač můžete Vistu nainstalovat, pokud ji zároveň odinstalujete ze starého počítače. Ani upgrade počítače nepředstavuje žádný problém. Po výměně pevného disku nebo základní desky můžete být vyzvání k nové aktivaci systému.

16. Co všechno se dá najít na DVD disku s Vistou?

Na DVD naleznete všechny verze Windows Vista! O tom, která verze se nakonec nainstaluje, rozhoduje produktový klíč. Vistu můžete nainstalovat i bez zadání produktového klíče, a tak danou verzi vyzkoušet. Tímto způsobem se například může uživatel verze Home Premium seznámit s verzí Ultimate.

Uživatelské rozhraní

17. Mohu ve Vistě dosáhnout stejného vzhledu jaký měly starší verze Windows?

Ano, je to možné. Klepněte pravým tlačítkem myši na tlačítko Start a z kontextového menu vyberte příkaz Vlastnosti. Na záložce Nabídka Start pak vyberte položku Klasická nabídka Start. Stejným způsobem můžete přenastavit i pracovní plochu. Nejprve klepněte pravým tlačítkem na pracovní plochu a z kontextového menu vyberte příkaz Přizpůsobit/Barva a zobrazení okna. Nyní klepněte na odkaz Otevřít klasické vlastnosti vzhledu pro více možností barev a v dialogovém okně, které se objeví, vyberte v poli Barevné schéma položku Klasické nastavení. Po stisku tlačítka OK uvidíte prostředí známé z Windows 2000/XP.

18. Je práce v rozhraní Aero intuitivnější?

Názory na práci v rozhraní Aero se různí. Pro někoho to není nic jiného než trochu jiný vzhled, který nic nového nepřináší, jinému ovládání systému skutečně usnadňuje. Průhledná okna a propracované animace při minimalizování a maximalizování oken jsou příjemné na pohled. Standardně nastavené písmo rovněž působí velmi příjemným dojmem, což ocení zejména uživatelé, kteří jsou nuceni pracovat s počítačem několik hodin. Ten, kdo často pracuje s velkým počtem otevřených aplikací, díky funkci 3D Flip (vyvoláte ji klávesovou zkratkou klávesa Win+Tab) dozajista rychle najde tu správnou. Pokud myší ukážete na tlačítko aplikace na hlavním panelu, pak se vám zobrazí dynamický náhled okna aplikace.
Tajný tip: Položky v panelu Rychlé spuštění otevřete ještě rychleji, pokud použijete klávesovou zkratku <klávesa Win><1>, <2>, <3> atd. Pokud například máte jako první položku v panelu Rychlé spuštění ikonku pro zobrazení plochy, pak vám klávesová zkratka <klávesa Win><1> zobrazí plochu, pokud máte jako druhou položku třeba ikonku Průzkumníka Windows, pak jej zavoláte stiskem klávesové zkratky <klávesa Win><2>.

19. Jde vypnout rozhraní Aero Glass?

Samozřejmě, a to velmi jednoduše. Klepněte pravým tlačítkem myši na pracovní plochu a z kontextového menu vyberte příkaz Přizpůsobit. V dialogovém okně, které se objeví, pak klepněte na odkaz Barva a zobrazení okna a poté znovu na odkaz Otevřít klasické vlastnosti vzhledu pro více možností barev. V dialogovém okně Nastavení vzhledu pak vyberte libovolné jiné schéma kromě schématu Windows Aero.

20. Jak je možné, že Vista někdy rozhraní Aero vypne sama?

K vypnutí rozhraní Aero může dojít tehdy, když má Vista dojem, že spuštěné aplikace potřebují více systémových prostředků než je aktuálně k dispozici. U notebooků tato situace nastane kupříkladu tehdy, když Vista zjistí nízký stav nabití baterie a chce co nejvíce prodloužit její výdrž. Aero se rovněž na krátkou dobu vypne, pokud aplikace pro správu uživatelských účtů vyžaduje zadání jména uživatele.

21. Co se stalo ve Vistě s nabídkou Start?

Microsoft nabídku Start známou z předchozích verzí Windows kompletně přepracoval. Vlevo se zobrazují naposledy otevřené programy. Prostřednictvím položky Všechny programy lze vypsat všechny na počítači nainstalované programy. Programy se nyní dají nalézt daleko snáze než dříve. Do zadávacího políčka v nabídce Start dole můžete zadat první písmena z názvu programu, který chcete spustit, a Vista se jej pokusí najít. Pokud si to budete přát, dokáže nabídka Start vyhledat i dokumenty či e-maily, které danou kombinaci písmen obsahují.

22. Kde se v nabídce Start skrývá příkaz Spustit?

Příkaz Spustit se dá v nabídce Start zobrazit velmi snadno. Klepněte pravým tlačítkem myši na nabídku Start a z kontextového menu vyberte příkaz Vlastnosti. V dialogovém okně, které se objeví, pak najdete na záložce Nabídka Start stejnojmennou položku a vedle ní tlačítko Vlastní. V dialogovém okně Upravit nabídku Start umístěte zatržítko před položku Příkaz Spustit. Od této chvíle jej budete mít v nabídce Start. Na zmíněném místě naleznete i řadu dalších možností pro úpravu nabídky Start.

23. Hodiny v pravé části hlavního panelu byly už ve Windows XP je i zde něco nového?

Ano a je toho dost. Nyní můžete zobrazovat hodiny v několika podobách. Klepnutím na ně se objeví velký náhled hodin včetně kalendáře. Pomocí příkazu Upravit datum a čas z kontextového menu vyvolaného klepnutím pravým tlačítkem myši na hodiny můžete na záložce Další hodiny nechat zobrazit další hodiny v jiných časových pásmech. To se hodí zejména pro uživatele, kteří potřebují neustále vědět, kolik hodin je právě například v New Yorku, Sydney nebo Tokiu.

24. Co je Live Thumbnail?

Jedná se o novou, skutečně vydařenou funkci Windows Vista. Když přejedete myší přes tlačítko spuštěné aplikace na hlavním panelu, pak se zobrazí nejen statický náhled, ale tento náhled se chová skutečně dynamicky. Například u internetových stránek s reklamními proužky tedy skutečně vidíte, jak tyto proužky problikávají. Pokud budete například přehrávat v nějakém programu video, pak se v náhledovém okně zobrazí i to.

25. Co se stalo s funkcí přepínání spuštěných aplikací vyvolávanou klávesovou zkratkou Alt+Tab?

Microsoft tuto funkci nahradil funkcí Windows Flip. Tato funkce zobrazuje náhledy oken všech spuštěných aplikací. Tuto funkci můžete vyvolat i pomocí myši. Kromě této funkce je k dispozici i funkce Flip 3D, kterou vyvoláte klávesovou zkratkou <klávesa Win><Tab>.

26. Proč se ve Vistě změnil způsob přesunu mezi složkami?

V Průzkumníku Windows se používá pro přesun mezi složkami nový způsob, který vám při každodenním používání jistě přejde snadno do krve. Vyjdeme-li z kořenové složky, pak se jednotlivé podsložky zobrazují vedle sebe a do další podsložky se dostaneme klepnutím na symbol ">". Pokud se dostanete hluboko do úrovně složek, pak stačí jedno klepnutí myší, abyste se dostali na nejvyšší úroveň.

Zabezpečení

27. Je firewall integrovaný ve Vistě lepší než ve Windows XP?

Ano, je. Windows Firewall se nyní daleko lépe stará jak o odchozí, tak i příchozí data.

28. Které další aplikace se starají o zabezpečení počítače?

Rodiče ve Windows Vista naleznou kupříkladu funkci Rodičovská kontrola, pomocí níž mohou zadat, zda budou moci počítač používat i děti a jak dlouho budou smět u počítače zůstat. Internetový filtr zabrání dětem navštěvovat na internetu pro ně nevhodné stránky a kupříkladu nepovolí komunikovat s ostatními uživateli prostřednictvím Messengeru.
Funkce Bitlocker, kterou najdete v některých verzích Visty, dokáže šifrovat obsah celého pevného disku, takže k němu bude mít přístup pouze majitel počítače.

29. Jak vypadá ve Vistě ochrana před viry?

Ochrana před viry je nízká, protože součástí operačního systému není antivirový program. Microsoft měl obavy z problémů s Evropskou unií kvůli kartelovému zákonu. Jsou slyšet i názory, že integrovaná antivirová ochrana ve Vistě by mohla zpomalit nástup nového bezpečnostního balíčku Windows Live OneCare (další informace o tomto bezpečnostním řešení naleznete na adrese http://onecare.live.com).

30. Bude na počítači po přechodu na Vistu fungovat můj dosud používaný antivirový program?

S velkou pravděpodobností fungovat nebude. Zpravidla bude nutné provést aktualizaci antivirového programu. Naprostá většina výrobců antivirů nabídla do poloviny roku 2007 verze kompatibilní se systémem Vista.

31. Chrání mě Vista před phishingem?

Ano, Internet Explorer 7 obsahuje integrovaný nástroj obsahující filtr proti phishingu.

32. Říká se, že funkce Řízení uživatelských účtů uživatele docela obtěžuje. Je to pravda?

Bohužel to pravda je. Tato funkce je skutečně dosti vlezlá, na druhou stranu ale zabraňuje tomu, aby libovolný škodlivý program prováděl bez vašeho souhlasu jakékoliv změny ve vašem operačním systému. Proto vám doporučujeme tuto funkci nevypínat, ale naopak se pokusit si na ni zvyknout. Možná se vám to bude zdát nemožné, ale třeba časem změníte názor. Výhodou je, že můžete v Ovládacích panelech poklepáním na ikonku Uživatelské účty funkci Řízení uživatelských účtů zapnout či vypnout pro každého uživatele zvlášť.

33. Je Internet Explorer ve Vistě bezpečný?

Ne, není. Internet Explorer je bezesporu daleko bezpečnějším prohlížečem než byl starší Internet Explorer 6. Neustále se však v tomto prohlížeči objevují nové a nové bezpečnostní trhliny a stejně tak je tento prohlížeč pevně svázán s operačním systémem, takže jakákoliv bezpečnostní trhlina se projeví i na stabilitě a zabezpečení Visty.

34. V čem se liší Internet Explorer 7 pro Windows XP od Internet Exploreru 7 pro Vistu?

Ve Vistě můžete Internet Explorer 7 spustit v chráněném režimu (Protected Mode). V tomto režimu běží prohlížeč s omezenými oprávněními, takže i když útočník nějakým způsobem do Internet Exploreru pronikne, nemůže napáchat v operačním systému žádné velké škody jako ve Windows XP. Pro útočníka je kupříkladu velmi obtížné uložit do systémové složky nějaký virus či provádět nějaké jiné podobné operace.
Málokdo ví, že na stránce http://msdn2.microsoft.com/enus/library/ms972827.aspx nabízí firma Microsoft nástroj DropMyRights, který je určen pro starší verze Windows a dokáže spustit Internet Explorer v chráněném režimu i v těchto starších verzích Windows. Popisovaná utilita je navíc ke stažení zcela zdarma.

Síť

35. Je konfigurace sítě ve Vistě snazší než tomu bylo ve starších verzích Windows?

Ano, konfigurace sítě je ve Vistě daleko snazší než tomu bylo například ve Windows XP. Průvodce nastavením sítě provádí uživatele celým procesem konfigurace sítě. V případě problémů je uživateli podrobně vysvětleno, kde nastal problém a zároveň se mu dostane několika rad, které mu mají k jeho odstranění pomoci. V Ovládacích panelech naleznete ikonku Centrum sítí a sdílení, kde můžete zobrazit aktuální stav všech síťových připojení a získáte informace o tom, na kterém uzlu sítě se případný problém vyskytuje.

36. Byly nějakým způsobem vylepšeny možnosti připojení k hotspotům a bezdrátovým sítím?

Ano, Vista je v tomto ohledu mnohem dokonalejší než Windows XP. Parametry bezdrátové sítě zjistíte nyní ještě dříve, než se k ní připojíte.

37. Jak je to ve Vistě s úrovní zabezpečení bezdrátových sítí?

Zabezpečení bezdrátových sítí je na dobré úrovni. Při prvním připojení k bezdrátové síti Vistě sdělíte, zda se jedná o veřejnou nebo privátní (soukromou) síť. Na základě tohoto údaje pak Vista vybere vhodné nastavení zabezpečení a až se příště přihlásíte, automaticky je použije. Při připojení k veřejné bezdrátové síti Vista automaticky váš počítač skryje a totéž provede i s jinak sdílenými složkami.

38. Vyskytují se při komunikaci v síti u počítačů s různými verzemi Windows a počítače s Vistou problémy?

Ano, vyskytují. Vista používá nový síťový protokol LLTD (Link Layer Topology Discovery). LLTD urychluje připojení mezi dvěma zařízeními a umožňuje Vistě získat podrobné informace o připojovaném zařízení. Ve Vistě se pak díky tomu zobrazí všechna připojená zařízení. Ve starších verzích Windows podpora LLTD chybí, takže se tato zařízení v počítači s Vistou vůbec neobjeví, nebo jen vzácně. Pro Windows XP chce Microsoft v nejbližší době vydat opravu, která tento problém vyřeší.

Aplikace

39. Budou všechny nové aplikace vyvíjeny pouze s ohledem na Vistu?

Podle všeho to vypadá, že se aplikace, které běží pod Windows XP, budou ještě nějakou chvíli vytvářet. Přece jen Windows XP budou miliony uživatelů používat určitě ještě několik let.

40. Nemohu ve Vistě spustit aplikaci XYZ. Co mám dělat?

Pokud výrobce aplikace ještě nevydal žádnou opravu programu, která by vyřešila spuštění programu ve Windows Vista, pak zkuste program spustit v režimu kompatibility. Klepněte na soubor aplikace pravým tlačítkem myši a z kontextového menu vyberte příkaz Vlastnosti. Na záložce Kompatibilita pak umístěte zatržítko před položku Tento program spustit v režimu kompatibility pro a z rozevíracího seznamu vyberte položku Windows XP (Service Pack 2). Celá řada programů děla při svém spuštění ve Vistě problémy, protože potřebují ukládat svá data na pevný disk do složek chráněných Vistou, což jim funkce Řízení uživatelských účtů nepovolí. V tomto případě může pomoci, pokud program spustíte pod účtem správce systému (uživatel Administrator). Klepněte pravým tlačítkem myši na soubor programu a z kontextového menu vyberte příkaz Spustit jako správce. V dialogovém okně vlastností souboru pak můžete na záložce Kompatibilita umístěním zatržítka před položku Spustit tento program jako správce nastavit, aby se v tomto režimu spouštěl program pokaždé.

41. Co je nového v programu Media Center?

Moc toho není: došlo k novému uspořádání položek menu a především k optimalizaci programu, aby bylo možné počítač ovládat i prostřednictvím herní konzoly Xbox 360. Musíte ji však připojit do počítačové sítě s počítačem, na němž je nainstalována Vista.

42. Jak je to s HD-DVD a Blu-ray?

Disky DVD se ve Vistě na rozdíl od Windows XP dají přehrát přímo. Co se týče jejich následovníků formátů HD-DVD a Blu-ray, u nich je situace opačná. Pro přehrání budete potřebovat program jiných výrobců. Sama Vista ale již obsahuje základní prvky pro podporu HD-DVD.

43. Jak je to s podporou DRM u filmů ve formátu HD?

Pokud chcete z grafické karty na monitor přenášet digitální cestou obsah ve formátu HD, pak musí jak grafická karta, tak monitor podporovat ochranu proti kopírování označovanou jako HDCP. Microsoft tímto omezením plní základní pravidla, která mu byla nařízena ze strany zábavního průmyslu. Tato pravidla ostatně platí pro všechna zařízení pro přehrávání multimediálního obsahu. Pro obsah ve formátu HD, který není chráněn technologií DRM, však neexistují žádná omezení.

44. K čemu slouží Centrum synchronizace?

Toto centrum vám umožní synchronizaci dat na počítači s daty na jiných zařízeních nebo počítačích. Tím odpadá nutnost instalace programu Activesync, která byla pro úspěšnou synchronizaci dat mezi počítačem s Windows XP a mobilními zařízeními se systémem Windows nepostradatelná.

45. Bude i pro Vistu vydán balíček Plus?

Microsoft dosud ohledně vydání balíčku Plus žádné oficiální prohlášení nevydal. Situace spíše vypadá špatně, protože Microsoft bude výhradně uživatelům verze Vista Ultimate pravidelně nabízet zdarma ke stažení nové doplňky, které by jinak klidně mohly být součástí právě balíčku Plus.