Hlavní navigace

Vista SP1 beta v září, plná verze v roce 2008

1. 9. 2007

Sdílet

První čtvrtletí roku 2008 konečně přinese majitelům Windows Vista dlouho očekávaný opravný balíček - Service Pack 1. Testování beta verze SP1 začne už v září, kdy ho obdrží 10 000 až 15 000 testerů po celém světě.

CS24

Když vydal Microsoft SP2 pro Windows XP, poněkud se oproti SP1 odvázal a zahrnul do něj i nové bezpečnostní centrum s řadou funkcí i omezení. Zkrátka se rozhodl celý systém razantněji vylepšit. To však vyvolalo vlnu odporu mnoha uživatelů, SP2 totiž způsoboval problémy řadě do té doby fungujících programů.

Některé programy jejich autoři upravili, jiné problémy řešili pokročilejší uživatelé zásahy do nastavení systému, respektive do registrů. A někteří se SP1 pro XP vyhnuli raději vůbec. Proto nyní Microsoft zdůrazňuje, že SP1 pro Vista rozhodně není balíkem nových nástrojů, možností a uživatelských vylepšení. Bude obsahovat jen opravy chyb, bezpečnostní záplaty, updaty ovladačů a úpravy směřující ke zvýšení výkonu a spolehlivosti běhu programů. Mluvčí ujišťuje, že SP1 rozhodně nezpůsobí problémy jakýmkoli dosud fungujícím programům.

Balík integruje 20 dosud vydaných updatů, v současnosti šířených jako automatické aktualizace systému. Kromě toho přibudou i další záplaty a opravy, změny zasáhnou tisíce souborů operačního systému. Velikost by však prý neměla přesáhnout 60MB, spíše bude kolem 50MB.

To se ovšem týká balíku distribuovaného jako automatický update systému. Kdo bude chtít, měl by mít možnost si stáhnout samostatný instalační balík, ten však bude větší, hlavně protože bude podporovat všech 36 jazyků, ve kterých se Vista prodává.

Vista SP1 by měl vyřešit problémy s počítači, které se sice uvedou do režimu spánkového či pohotovostního (standby), ale již se odmítají vrátit k plnému provozu bez restartu počítače. Také by se zkrátí prodleva mezi stisknutím známé kombinace Ctrl + Alt + Delete a zobrazením přihlašovacího okna.

Cílem je zrychlení Internet Exploreru 7, konkrétně zpracování javascriptu při současném snížení zátěže procesoru. Webové stránky využívající AJAX (Asynchronous Javascript a XML) tak poběží svižněji.

Update také sníží pravděpodobnost zhroucení systému s nicneříkající, zato dost otravnou, hláškou "search protocol handler". Podobně by měl SP1 řešit spoustu dalších hroucení.

Microsoft doufá, že SP1 přesvědčí řadu firem, aby přešli z XP na Vista. Mnoho zákazníků se dosud celkem oprávněně zdráhalo migrovat na nový operační systém, zvláště když nepřináší nějaké převratné změny. Vlastně pro většinu znamená změna XP za Vista spíše potíže.

Dosud prodal Microsoft přibližně 60 kopií Windows Vista a to hlavně jako OEM, tedy spolu s novým počítačem. Dalších 42 miliónů si zakoupily firmy ve větším množství se slevou.
Potěšující zprávu má Microsoft i pro uživatele Windows XP, v následujících týdnech vydá již třetí Service Pack. Ten bude zároveň posledním pro XP a přinese dosud vydané záplaty a několik menších opravy systému.

- - Alexandr Radecký