Hlavní navigace

Víte, jak na problémy s dvojitým NATem? - 5.díl

24. 5. 2017

Sdílet

 Autor: Well
Ukážeme vám, jak vyřešit konflikt mezi vaším routerem (směrovačem) a bránou zajišťujícím připojení do Internetu.

Předcházející díl

 

Máte-li v počítačové síti více zařízení, která poskytují službu překladu síťových adres (NAT), pak si toho možná ani nevšimnete. Jiným uživatelům může tato konfigurace v síti způsobovat různé problémy, jako je nefunkčnost určitých aplikací, služeb, popřípadě jim způsobuje různé další problémy. V každém případě se doporučuje tento stav řešit.

Oprava problému s dvojitým NATem

Pokud jste zjistili, že se i vás týká problém dvojitého NATu, pak určitě budete chtít tento problém vyřešit. Řešení je několik. Jedním z nich, zřejmě nejjednodušším, je odpojit všechny ostatní routery a používat pouze internetovou bránu poskytovatele připojení k Internetu. Pokud se však považujete za pokročilého uživatele a nechcete se svého routeru jen tak vzdát, pak tato varianta zřejmě nebude nic pro vás.

Pokud si tedy budete chtít ponechat svůj router, pak se podívejte, zda není možné internetovou bránu vašeho poskytovatele připojení k Internetu přepnout pro režimu bridge nebo do režimu passthrough (průchodu). Přepnutím do těchto režimů zakážete u internetové brány služby NAT, firewall i DHCP a minimalizujete jeho využití na pouhý modem pro připojení k Internetu. Faktem je, že tento režim podporuje celá řada internetových bran, ale určitě to nejsou všechny. Přihlaste se do webového grafického rozhraní brány a zkontrolujte možnosti nastavení pro NAT, bridge nebo Passthrough – vezměte však na vědomí, že někdy jsou tato nastavení skryta. Pokud žádná taková nastavení nevidíte, pak zkuste pro váš typ internetové brány vyhledat podrobnější informace na Internetu, popřípadě kontaktujte linku podpory u vašeho poskytovatele připojení k Internetu.

Tato internetová brána obsahuje možnosti nastavení pro službu NAT v nastavení pro místní síť LAN. U zařízení jiných výrobců se příslušné volby mohou nacházet klidně v sekci pro síť WAN, popřípadě v úplně jiné sekci

 

Pokračování

 

Byl pro vás článek přínosný?