Hlavní navigace

Víte, jak na správu historie vyhledávání Google? - 2.díl

16. 4. 2019

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Google více než kdy jindy usnadnil vymazání vašich výsledků vyhledávání.

Předcházející díl

 

Pravděpodobně sami velmi dobře víte, že firma Google o každém z nás shromažďuje kvanta dat, přičemž největší část těchto dat pochází z vyhledávání. Google zároveň nabízí celou řadu možností, jak toto množství dat omezit, nicméně ne všechny tyto možnosti jsou snadno k nalezení. Nyní je však všechno jinak: Google totiž cestu ke zobrazení a odstranění záznamů o vašich vyhledáváních značně usnadňuje.

Historie vyhledávání v desktopové verzi Google Chrome

V desktopové verzi aplikaci Google Chrome úplně postačí, když na domovské stránce klepnete ve spodní části internetové stránky (pod tlačítky hledat Googlem a Zkusím štěstí) na odkaz Nastavení a zde vyberete položku Vaše data ve Vyhledávání.

Ocitnete se na stránce, kde se nachází sekce Vaše vyhledávací aktivita pro váš účet a kde si můžete zobrazit veškerou svoji nedávnou aktivitu, odstranit jednotlivé výsledky nebo historii z celých předchozích dní. K tomu použijte tlačítko veškerá vyhledávací aktivita, které vás přesune na stránku, kde budete mít vedle každého pojmu pro vyhledávání mít k dispozici ikonku tří teček pod sebou, která vám umožní pro každý jednotlivý pojem zobrazit podrobnosti, popřípadě jej odstranit.

Historii výsledků vyhledávání si nyní můžete zobrazit přímo v okně internetového prohlížeče ve vašem smartphonu.

Pokud nechcete, nemusíte vůbec takto podrobnou historii prohledávání vůbec navštěvovat. Na stránce Vaše data ve Vyhledávání Google přidal šikovnou sekci s názvem Vymazání vaší vyhledávací aktivity, v níž se nachází tlačítka, která vám umožní odstranit vaši vyhledávací aktivitu buď za poslední hodinu, nebo úplně všechnu vyhledávací aktivitu – to pro případ, že budete chtít začít úplně znovu.

příloha_ovladnete_sva_data

Dále se na této stránce nachází sekce ovládací prvky pro všechny služby Google, kde je možné spravovat Aktivitu na webu a v aplikacích a Hlasovou a zvukovou aktivitu, a kde můžete tyto aktivity rychle vypnout. To samé pak platí i pro nastavení Personalizace reklam. Všechna tato nastavení jsou pro vás důležité ve chvíli, kdy budete chtít omezit sledování Googlem v oblastech, která se netýkají vyhledávání – to se týká například přístupu k poloze a k výsledkům Asistenta Google.

Firma Google v současnosti tuto změnu nasazuje do internetového prohlížeče Chrome a do jiných desktopových a mobilních internetových prohlížečů a bude ji v nejbližších týdnech dále nasazovat do aplikace Google v operačním systému iOS a Android. Kromě toho firma Google slibuje tuto funkci rozšířit během roku 2019 i do Map Google a do celé řady dalších produktů firmy Google.

Byl pro vás článek přínosný?