Hlavní navigace

Víte, jak se do PC správně instaluje procesor? - 1.díl

16. 11. 2015

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Chcete si sami postavit nový počítač? Pak jednou z operací, která vás bude čekat, bude nejen výběr toho správného procesoru, ale i jehož montáž na základní desku. Poradíme vám, jak na to a jakých chyb se vyvarovat!

Úvod

Srdcem každého počítače je bezesporu procesor (Central Processing Unit -- CPU). V raných dobách Internetu bylo pýchou každého fandy do výpočetní techniky a nutností pro všechny, kdo potřebovali provádět nějaké výpočetně náročné operace, mít co možná nejrychlejší procesor. V posledních letech již není upgrade procesoru na ten nejvýkonnější model nutností, zejména ve světle stále rychlejších grafických karet a výkonu pevných disků SSD, které i počítačovým sestavám s pomalejšími procesory poskytne dostatečný výkon. Nicméně tím se nesmíte nechat mýlit. Procesor i přes to všechno stále zůstává jednou z nejdůležitějších počítačových komponent.

Při výběru procesoru je třeba zvážit řadu parametrů. V tomto článku vám nabízíme návod pro výběr toho nejlepšího procesoru pro vás a vaše potřeby a samozřejmě i návod, jak procesor do počítače nainstalovat.

Jak vybrat ten správný procesor

 Výběr toho správného procesoru pro počítač není nic jednoduchého, ale pokud si předem ujasníte, kolik jste za něj ochotni utratit a k jakému účel budete počítač používat, pak bude rozhodování daleko jednodušší a rychlejší. V tomto článku začneme u procesorů vyšší třídy a poté se budeme posouvat směrem k procesorům nižší třídy.

Procesor Intel Core i7-5820K, který seženete za cca 11 00 Kč, je šestijádrovým procesorem s čipem Haswell-E, který vychází ze serverových procesorů Intel Xeon a používá špičkový socket LGA 2011-v3. Pokud se poohlédnete po ještě dražších procesorech, výkon vaší počítačové sestavy bude jen o něco málo vyšší. Proto tento procesor představuje naše doporučení ohledně nejdražšího procesoru pro všechny ty uživatele, kteří nemají žádné specifické požadavky na výpočetní výkon.

Když se posuneme o úroveň níže, je zde procesor Intel Core i7-4790K za 10 000 Kč. Tento procesor má sice pouze čtyři jádra, ale zase má oproti procesoru i7-5820K o 500 MHz vyšší taktovací frekvenci. Díky tomu může v některých případech překonat ve výkonu i dražší procesor ve hrách a aplikacích. Za 7 000 Kč se dá pořídit procesor Intel Core i5-4690K, který má oproti procesoru i7-4790K nižší taktovací frekvenci a podporu hyperthreadingu. Procesor Intel Core i5-4690K představuje na trhu ideální kompromis mezi cenou a výkonem, takže všem, kteří jeho výkon využijí, jej lze jen doporučit.

Zleva doprava jsou vidět procesory Core i7-2700K, Core i7-4790K, Skylake a nakonec gigantický Haswell-E Core i7-5960X

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?