Hlavní navigace

Víte, jak se do počítače vkládá operační paměť? - 1.díl

12. 11. 2015

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Přidání operační paměti do počítače je jednou z cest, jak dodat svému stroji další energii a svižnost. Přečtěte si, jak na to!

Jedním z nejjednodušších způsobů, jak nalít svému počítači energii do jeho elektronických žil, je dodat mu další operační paměť.

Úvod

Operační systémy (třeba právě Windows), aplikace typu Photoshop a nyní třeba i internetové prohlížeče, jako třeba Chrome si postupem času vybudovaly ne právě lichotivou pověst žroutů operační paměti. Starší počítače běžně měly 2 GB nebo 4 GB operační paměti. Pokud jste v takovém počítači otevřeli v internetovém prohlížeči Chrome příliš mnoho záložek, nebo jste spustili příliš mnoho aplikací, které spotřebovaly prakticky veškerou operační paměť, pak se z počítače stal stroj pomalý jako hlemýžď.

Z toho vyplývá, že pokud i vy máte pocit, že se při poněkud vyšším zatížení stává z vašeho počítače dýchavičný stařík, zkuste mu přidat operační paměť. Pokud nepoužíváte příliš náročné aplikace a nepoužíváte Chrome, pak byste měli vystačit se 4 GB operační paměti RAM, nicméně 8 GB operační paměti je pro současné stolní počítače podle našeho názoru naprosté minimum. Pokud chcete ale mít vystaráno na delší dobu, pak 16 GB operační paměti RAM je to nejlepší, co můžete svému počítači dopřát (nevýhoda je samozřejmě v tom, že vás to bude něco stát).

Na co si dát pozor při výběru operační paměti RAM

Existuje několik typů operační paměti RAM. Většina počítačů používá operační paměť typu DDR3, starší počítače ale mohou používat DDR2 nebo dokonce pouze DDR. Malá část těch nejvýkonnějších současných počítačů používá paměť DDR4 a je velmi pravděpodobné, že za několik let se tento typ paměti stane standardem. V každém případě v počítačích kralují paměti typu DDR3.

Při výběru operační paměti je třeba kromě typu a velikosti operační paměti zvážit i její rychlost. Když se podíváme na výsledky všemožných testů prováděných během několika posledních let, pak se ukazuje, že jediným zásadním výsledkem, který tyto testy neustále vykazují, je fakt, že koupě té nejrychlejší paměti se na výsledné rychlosti příliš neprojeví. Podle toho by se většina uživatelů neměla ani tak dívat po efektně nablýskaných sadách pamětí taktovaných na 2 666 MHZ nebo 2 400 MHz, ale zaměřit se bez obav na sady pamětí DDR4 taktovaných na 1 600 MHz nebo 1866 MHz, které jsou z pohledu poměru cena/výkon daleko výhodnější.

Modul operační paměti RAM

Dalším hlediskem , kterému je třeba věnovat pozornost, je výrobce operační paměti. Na trhu se pohybuje řada značek operačních pamětí, například Corsair, G. Skill, Kingston, KLEVV, Patriot, ADATA, Crucial, PNY, Super Talent, Mushkin a další. Zřejmě největším rozdílem mezi pamětmi jednotlivých značek je vzhled chlazení paměťových modulů. Při výběru vám proto doporučujeme, abyste hledali zlatou střední cestu mezi vzhledem, který se vám líbí, a cenou, kterou jste ochotni za modul operační paměti vynaložit. Je velmi dobře možné, že se potkáte s nejrůznějšími diskusemi, které budou rozebírat jednotlivé rozdíly mezi značkami, nicméně v tomto ohledu je pravdou, že všichni větší výrobci operačních paměti vyrábí velmi stabilní výrobky, takže pokud vsadíte na známější značku, nemůžete pochybit.

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?