Hlavní navigace

Víte, jak si ve Windows 10 zdarma přehrajete disk DVD? - 2.díl

22. 4. 2018

Sdílet

 Autor: PCWorld.co.uk
V operačním systému Windows 10 již standardními nástroji disk DVD nepřehrajete a Windows Media Center je prostě a jednoduše pryč.

Předcházející díl

 

Disk DVD je možné ve Windows 10 přehrát zdarma, ale musíte jim v tom poněkud pomoci – a vězte, že tato pomoc není od Microsoftu. Na následujících řádcích vám prozradíme, jaké řešení má pro vás Microsoft a jak toto řešení u některých uživatelů do jisté míry funguje. Následně vám něco málo sdělíme o daleko lepší alternativě, která se označuje zkratkou VLC, kterou může používat kdokoliv a která je pravidelně aktualizována. A co je ze všeho nejlepší, je tento nástroj zdarma!

Windows DVD Player: spíše průšvih než výhra

Windows DVD Player ve Windows 10

 

Uživatelé, kteří provádí upgrade operačního systému na verzi Windows 10 z libovolného počítače s operačním systémem Windows 7 nebo Windows 8, kde je nainstalována aplikace Windows Media Center, by po dokončení instalace Windows 10 měli vidět a mít k dispozici novou aplikaci s názvem Windows DVD Player. Pokud by náhodou ve Windows 10 po upgradu nebyla, měli byste být schopni ji zdarma stáhnout z obchodu Windows Store.

Jedno varování: Osobně se nám podařilo zdarma získat program Windows DVD Player, a to po upgradu z operačního systému Windows 8.1 s aplikací Windows Media Center. Jakmile jsme však po upgradu spustili čistou instalaci Windows 10, právo stáhnout zdarma Windows DVD Player jsme ztratili.

V roce 2015 jsme testovali Windows DVD Player na notebooku Lenovo X220, na němž běžel operační systém Windows 10 Pro a k němuž byl připojen externí přehrávač /vypalovačka DVD a s pěti běžně prodávanými disky DVD. Windows DVD Player automaticky zjistil, že se v mechanice nachází disk DVD a začal jej spouštět. Aplikace se bez problémů vyrovnala se všemi varováními, náhledy a nabídkami mého disku DVD.

Na druhou stranu aplikace některé disky DVD přehrát nedokázala. Navíc se standardně nechovala ani při výměně disků DVD. Pokud jste z mechaniky vyndali disk DVD a následně jste do mechaniky vložili disk jiný, bylo nutno restartovat aplikaci, protože v opačném případě vložení nového disku vůbec nepoznala. Když se v současnosti podíváte ve Windows Store na postřehy uživatelů s touto aplikací, zjistíte, že problémy podobné těm našim se u některých uživatelů objevují stále.

Na čem se všichni uživatele shodnou, je skutečnost, že je tato aplikace velmi jednoduchá. V podstatě vůbec nevypadá, že by se Microsoft od roku 2015, kdy se tato aplikace poprvé objevila, nějak příliš zabýval aktualizací uživatelského rozhraní.

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?