Hlavní navigace

Víte, jaké soubory zvuku a videa lze využít v PowerPointu? - 1.díl

10. 9. 2019

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Některé formáty použít můžete a jiné zase nikoliv.

Program Microsoft PowerPoint má integrovánu podporu řady běžných formátů zvuku a videa. Pojďme se tedy na problematiku podpory multimediálních formátů podívat podrobněji. Kromě toho nás budou zajímat i možnosti začlenění souborů zvuku a videa do snímků prezentace.

Formáty zvuku podporované v programu MS PowerPoint

Aktuální verze programu MS PowerPoint podporují následující formáty zvuku – .wav, .mp3, .wma, .midi, .aiff a .au.

1. Soubory formátu WAV představují soubory s nekomprimovaným zvukem, z čehož vyplývá, že jsou jednoduše řešeno velké, ale na druhou stranu zase nabízí nejlepší kvalitu zvuku.

2. Formát MP3 (v současnosti nejpopulárnější) obsahuje komprimovanou sekvenci zvuku, která je pouhým zlomkem velikosti (asi 8 procent) původního zvukového záznamu, nicméně i přesto bohatě postačí pro přehrávání na CD a DVD, popřípadě na snímcích programu MS PowerPoint.

3. Největší konkurencí formátu MP3 jsou dnes jednoznačně soubory ve formátu WMA (Windows Media Audio). Streaming je u nich velmi jednoduchý, což je skutečnost, která se s oblibou využívá u webů.

4. Soubory ve formátu MIDI (Musical Instrument Digital Interface) představují formát určený pro nahrávání, úpravu a poslech vlastních kompozic vytvořených na digitálních syntezátorech.

5. Formát AIFF (Audio Interchange File Format) je formátem souborů zvuku firmy Apple. Soubory v tomto formátu jsou oproti formátu MP3 větší (přibližně o 10 MB na minutu zvukového záznamu) a stále se ještě používají pro záznam zvuku v okamžiku, kdy musí být dostupná původní data zvuku v nekomprimovaném formátu.

6. Nakonec ještě zmiňme formát zvuku s příponou .AU, který představila firma Sun Microsystems a který se používal u některých starších systémů, jako je například Sun, různé počítače využívající operační systém Unix, Adobe Audition a QuickTime.

Poznámka: Soubory ve formátu RealAudio (.ra) nejsou s programem MS PowerPoint kompatibilní přímo. Nicméně je můžete pomocí zdarma dostupného programu Zamzar převést do formátu MP3.

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?