Hlavní navigace

Víte, proč byste si měli zakrývat webkameru na svém notebooku?

10. 4. 2017

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Pokud si nebudete zakrývat webovou kameru, mohli byste být napadeni – i když – pokud byste byli celebritou, mohlo by vám to paradoxně i pomoci.

Také vás už někdy napadlo, jak moc bezpečná nebo nebezpečná je webová kamera na vašem notebooku? Nebylo by nakonec lepší ji přelepit páskou, aby vás jejím prostřednictvím nemohl nikdo sledovat?

Úvod

Není to až zas dávno, co se ukázalo, že slavné a veřejně známé osoby, popřípadě osoby zastávající významné funkce, si na svých noteboocích přelepují webové kamery. Mezi nimi byl například i James Comey, ředitel americké FBI, který v jednom rozhovoru prozradil, že i on si páskou přelepil na svém notebooku webovou kameru . Udělal to prý proto, že to samé udělal i někdo, koho považuje za daleko chytřejšího a inteligentnějšího, než je on sám. S největší pravděpodobností měl na mysli fotografii zveřejněnou na Facebooku Marka Zuckenberga, kde je na pozadí vidět jeho pracovní notebook, na němž je páskou přelepená nejen webová kamera nacházející se nad monitorem, ale i duální mikrofon nacházející se vlevo od ní.

Je vcelku logické a snadno si lze představit, že útočníci chtějí proniknout do notebooku jak ředitele FBI, tak do Macbooku Marka Zuckenberga, nicméně proč by měli mít zájem na tom, aby pronikli k webové kameře v notebooku naprosto náhodného uživatele? Jde samozřejmě v první řadě o to, že se útočníci snaží maximálně využít každého snímku či zvukové nahrávky, aby ji pak mohli zneužít k nekalým záměrům, jako je například vydírání nebo záměrné poškozování jiných osob. Na druhou stranu je poměrně nepravděpodobné, že by se zabývali právě vámi, pokud nebudete někým, kdo má zapotřebí si svůj veřejný profil chránit.

Na základě toho, co jsme si o výše popisovaných nekalých praktikách přečetli, mají hackeři v podstatě jen jednu možnost, jak se k webové kameře na vašem notebooku dostat a zapnout ji – musí nejprve ovládnou celý váš počítač jako takový, což se v podstatě redukuje na scénář, podle kterého se odehrávají v podstatě všechny ostatní útoky na vzdálený počítač v síti. Nejpravděpodobnější průběh pak bude následující: nejprve obdržíte e-mail s přílohou, která po jejím otevření nainstaluje do vašeho počítače program pro vzdálený přístup k vašemu počítači (tzv. Program RAT – Remote Administration Tools). Pokud si myslíte, že poznáte spuštěnou webovou kameru podle blikající LED diody, pak zbystřete – stejně jako každá LED dioda, dá se i LED dioda na webové kameře vypnout a webová kamera může běžet, i když LED dioda ukazující její aktivitu, nebliká.

Proto vám doporučujeme:

  • Pokud notebook nepoužíváte, notebook zavírejte.

  • Udržujte důsledně všechen svůj software na počítači aktualizovaný – platí to zejména pro internetové prohlížeče a všechny zásuvné moduly s ním spojené – zejména to platí pro Adobe Flash.

  • Mějte vždy zapnutý firewall.

  • Pravidelně prověřujte svůj počítač na přítomnost malwaru a mějte na svém počítači nainstalovaný antivirový program.

  • V e-mailech neklepejte na žádné odkazy, a to ani když tyto e-maily pochází od vám známého odesílatele.

  • Pokud chcete stoprocentně zajistit, aby vás nikdo nesledoval a ani neodposlouchával, pak postupujte stejně jako Mark Zuckenberg a přelepte jak svoji webovou kameru, tak mikrofon páskou, štítkem nebo čímkoliv jiným, co překryje čočku webové kamery, nicméně co se dá snadno odstranit, pokud budete chtít webovou kameru a mikrofon sami použít.

Byl pro vás článek přínosný?