Hlavní navigace

Vítězem souboje Google vs. Čína může být vyhledávač Baidu

15. 1. 2010

Sdílet

Google v tomto týdnu oznámil, že přestává filtrovat výsledky vyhledávání na čínském trhu a obnovil jednání s čínskou vládou. Jaké jsou podrobnosti sporu?

Google se nyní s čínskou vládou snaží vyjednat nové podmínky, pokud se to nepodaří, rozhodl se čínský trh opustit. A jak to tak chodí, když se dva perou, třetí se směje. V tomto sporu je tím třetím vyhledávač Baidu, který je v Číně majoritním vyhledávačem, nicméně za hranicemi o něm slyšel jen málokdo.

Pokud Google čínský trh opustí, nechá za sebou obří díru v podobně 35 % trhu, který mu dnes v Číně patří. Předpokládá se, že tuto díru by s radostí zaplnila čínská vyhledávací jednička Baidu, jejíž akcie včera poskočili nahoru o 13 %. Whit Andrews, analytik Gartneru, dodává, že Baidu by se tak mohla stát ještě větší a silnější společností, s ambicemi pro celosvětový trh.

Otázka zní, proč se Google rozhodl k takto radikálnímu řešení. Ve své zprávě se odkazuje především na nedávné velké útoky proti jeho službám. Útoky mířily na Gmailové účty čínských aktivistů za lidská práva, přičemž Google uvedl, že již před útoky zvažoval obnovit s Čínou jednání o cenzuře výsledků vyhledávání. Napadení Googlu tak, zdá se, pouze urychlilo jeho rozhodnutí.

V současnosti má Baidu téměř 60 % vyhledávacího trhu v Číně, nicméně celosvětově se jedná o malého hráče, protože zatím je zaměřen pouze na svůj domácí trh. Podle posledních měření si Google za dobu svého působení na tomto trhu ukousl z vyhledávacího koláče celých 35 %. „Pokud Google opustí Čínu, jeho místo bezpochyby zaujme Baidu,“ řekl Dan Olds, analytik The Gabriel Consulting Group. „Ztratí na tom čínští občané, kteří hledají cestu do světa, která není filtrována politickým diktátem z Pekingu,“ dodáva Olds. Je totiž v podstatě veřejně známo, že Baidu manipuluje s výsledky ve vládní a komerční prospěch.

„V internetových kruzích má Baidu postavení silného cenzora Webového obsahu podle rozkazů vlády v Číně,“ doplnil svá předchozí slova Olds. Pokud vás zajímá, jak Google, případně Baidu v současné době v Číně výsledky vyhledávání filtruje, zkuste vyhledat kouzelné slovní spojení „free tibet“. Prací jsme vám trochu ulehčili, zde máte výsledky vyhledávání pro Českou republiku, Maďarsko, Japonsko a Polsko. Nyní je zkuste porovnat s Googlem v Číně. Všimněte si především ignorované domény freetibet.org. Stejně tak je tomu na Baidu.

Byl pro vás článek přínosný?