Hlavní navigace

Vize budoucnosti Billa Gatese: interaktivní zábava, počítače místo učebnic

15. 3. 2008

Sdílet

Bill Gates, zakladatel společnosti Microsoft, nastínil budoucnost výpočetní techniky. Počítačové systémy budoucnosti budou přirozenější, budou citlivěji reagovat a budou schopny snadno rozpoznávat osoby a objekty. Budou též kompletně uživatelsky přizpůsobitelné.

Bill Gates, zakladatel společnosti Microsoft, nastínil budoucnost výpočetní techniky. Počítačové systémy budoucnosti budou přirozenější, budou citlivěji reagovat a budou schopny snadno rozpoznávat osoby a objekty. Budou též kompletně uživatelsky přizpůsobitelné.

„Například televize bude založena na internetu a bude zcela odlišná od současnosti - interaktivní a přizpůsobitelná,“ řekl Gates.

Gates ve středu hovořil před americkým výborem vědy a technologie o politických záležitostech, například o vzdělání, financování základního výzkumu a potřebě lepšího přístupu k zahraniční pracovní síle prostřednictvím H-1B víz; včera pokračoval tématy bližšími jeho oboru.

Jedním z témat bylo vytvoření technologie založené na konceptu „natural user interface“ (přirozené uživatelské rozhraní). Tato technologie je velkou výzvou pro pokrok, řekl Gates a dodal, že je zatím tato technologie podceňovaná. „Přinese nové způsoby interakce člověka s počítačem.“

Tento způsob interakce půjde mnohem dál, než ovládání počítače klávesnicí a myší. Příkladem je tablet PC, které se v současnosti začíná masově používat.

Gates řekl, že jeho dcera navštěvuje školu používající tablet PC místo učebnic.

„PC tablety jsou svými možnostmi zobrazování a spolupráce na mnohem vyšší úrovni, než tištěné dokumenty“

Nová uživatelská rozhraní budou obsahovat software pro dokonalé rozpoznávání hlasu, což umožní snadné prohledávání uloženého záznamu. Gates též předpokládá, že počítače budou schopny vidět pomocí kamer.

„V budoucnosti budeme mít místo počítačů na stole počítače ve stole,“ řekl Gates, „počítače budou schopny poznat, co uživatel dělá a jaké předměty a papíry jsou na stole položeny.“

Všudypřítomné „inteligentní povrchy“ budou v domácnostech pomáhat organizovat výlety, fotografie a spousty dalších věcí. „To lze udělat i bez podstatně dražšího hardwaru.“

„Datová centra budou automatizovaná s minimální lidskou obsluhou a vývoj software bude používat modely vyžadující méně kódu. Software je mnohem složitější, než lze vyjádřit jednoduchou angličtinou. Je obtížné a drahé ho opravovat, proto usilujeme o redukci potřebného kódu,“ pokračoval Gates.

„Tyto průlomové změny přichází díky tomu, že průmysl investuje do výzkumu a vývoje,“ dodal Gates a poznamenal, že oddělení R&D se stalo podstatnou součástí jeho společnosti.

Audience se zúčastnili zástupci firem zapojených do obchodování s vládou, které používají produkty Microsoftu. Jednalo se o přátelské setkání, ale padly též závažné otázky.

Mark Boltz, vývojář společnosti Stonesoft zabývající se bezpečností sítí, řekl, že Gates věnoval „asi 10 nebo 20 sekund“ svého jednání otázkám bezpečnosti.

Boltz chtěl ohledně nových technologií, například inteligentních povrchů, vědět, jak budou zabezpečené. Poukázal přitom na jeden produkt, rám pro zobrazování digitálních fotografií, který obsahoval trojského koně, a zeptal se, zda by mohlo něco položeného na interaktivní stůl přenášet viry na ostatní inteligentní zařízení, například na ledničku. Poslední část dotazu rozesmála obecenstvo.

Gates řekl, že zabezpečení je pro Microsoft nejvyšší prioritou, které věnuje mimořádné investice, přestože pochybnosti přetrvávají. Jako příklad uvedl problém, jak poznat, která oprávnění by měl kus kódu mít při svém spuštění, a dodal, že nelze poskytnout stručnou odpověď.

Po ukončení jednání Boltz poznamenal, že Gatesova odpověď byla „trochu vágní“.

Craig Mundie, který se připojil ke Gatesovi během diskuze, řekl, že mnoho úsilí věnuje Microsoft změnám základních inženýrských postupů, což obnáší propracovanější specifikace a zabezpečenější software.

Jiný dotaz položila Bernice Lemaire, konzultantka podnikového risk managementu společnosti Vienna, aby změnila „tempo vzrušení a optimismu“ Gatesova projevu.

„Pokud byste měl vytvořit „protiatomovou archu“ pro technologii, jaký počítačový kód a technologii byste do ní uložil?“ zeptala se Lemaire v souvislosti s nedávno dokončeným norským krytem chránícím semena rostlin.
Nenechte si ujít:
Bill Gates říká: cenzura internetu nebude fungovat

Průzkum: Evropané mají zájem o mobilní přístup k zábavě

Velká Británie zvažuje odpojování „pirátů“ od internetu

Nové mobilní technologie zásadně změní náš život!

Vstupem na území USA přicházíte o veškeré soukromí!

Podle Microsoftu mohou červi distribuovat bezpečnostní záplaty

Obecenstvo se pochichtávalo, ale Gates nebyl zaskočen, jeho charitativní organizace investovala do projektu usilujícího o zachování semen. Řekl, že projekt není zaměřen pouze na ochranu rostlin v případě katastrofy, ale také na výzkum křížení jednotlivých druhů. „Nevím, jestli bychom umístili do krytu nějakou technologii,“ odpověděl Gates smějícím se účastníkům.

 

Autor článku