Hlavní navigace

Vize kapesních počítačů dle Intelu

26. 11. 2008

Sdílet

Luxusní dámská pudřenka nebo futuristický minipočítač, za který by se nestyděl ani James Bond. I tak může vypadat MID – nová generace kapesních počítačů propojených s internetem.

Minipočítače propojené s internetem, takzvané MIDy (Mobile Internet Devices) se začnou na českém trhu objevovat v příštím roce. Dá se očekávat, že budou mít velmi rozmanité tvary, aby se hodily jak do kapsy studentských džínsů, do luxusní dámské kabelky či k obleku manažera. Jejich srdcem je mobilní procesor Intel Atom, díky němuž by měly být MIDy relativně rychlé, mít dlouhou výdrž při práci na baterie a dokázaly používat většinu aplikací běžných u stolních počítačů.

Intel se rozhodl poskytnout výrobcům počítačů inspiraci, a tak vyzval studenty průmyslového designu k vytvoření návrhů minipočítačů MID. Všechny návrhy jsou k dispozici na adrese www.mediakom.cz/mid. Přihlášené návrhy překvapily vysokou kvalitou zpracování i nápaditostí provedení. V soutěži byly uděleny dvě hlavní ceny – jednoho vítěze zvolila široká veřejnost, druhého pak odborná porota složená z designérů a zástupců výrobců počítačů.

Odborná porota nejvíce ocenila návrh Petra Kubíka, studenta průmyslového designu na Fakultě strojního inženýrství Vysokého učení technického v Brně. Jeho pojetí MIDu nejvíce připomíná mobilní telefon, v otevřeném stavu pak knížku a poznámkový blok zároveň. Návrh respektuje potřebu širokého displeje pro pohodlné čtení a práci v klidu a zároveň ergonomického ovládání pro využití za chůze.
„Ačkoli jde o technicky asi nejnáročnější projekt soutěže, z pohledu uživatelského pohodlí je z navrhovaných nejlepší. Právě takový přístroj by mohl v budoucnu nahradit mobilní telefon i dnes tak populární netbooky,“ řekl o návrhu Petra Kubíka redaktor serveru Technet.cz. Jan Kužník.

Za nejodvážnější návrh považuje porota práci Kateřiny Gabrielové ze Střední uměleckoprůmyslové školy Uherské Hradiště. Pokud by inspiroval některého výrobce MIDů, zajásaly by především ženy. Více než cokoli jiného její návrh připomíná luxusní pudřenku. „Do této práce bych navrhoval doplnit funkci zrcadla a za pomoci webové kamery umožnit i nalíčení,“ řekl Stanislav Hanuš, designér společnosti BLATA. „Oceňuji nápaditost, smysl pro současný design a propojení lyriky s designem,“ uvedla o něm oděvní designérka Liběna Rochová.

Hlavní cenu za design od hlasující veřejnosti získal návrh Petry Matyščákové, studentky průmyslového designu na Fakultě strojního inženýrství Vysokého učení technického v Brně.

„Okřídlené rčení ,v jednoduchosti je krása‘ platí beze zbytku také v případě vítězného návrhu. Jednoduchý koncept je skvěle navržen pro typicky uživatelský model mobilních zařízení,” řekl Martin Drdúl, Market Development Manager CEE společnosti Intel.

„Každého designéra potěší vědomí, že má jeho návrh úspěch u budoucích zákazníků. Vítězství v soutěži mi dodalo sebevědomí a dobrý pocit z práce, kterou jsem odvedla. Konkurence byla tvrdá, rozhodně si dokážu představit na postu vítězů většinu projektů, které se soutěže účastnily,“ řekla ke svému vítězství Petra Matyščáková.

Zařízení MID vytvářejí samostatnou kategorii počítačů na pomezí mezi notebookem a PDA. Jejich vznik umožnil procesor Intel Atom.

- - Alexandr Radecký

ICTS24