Hlavní navigace

Vizuální webový editor

1. 9. 2007

Sdílet

Microsoft Expression Web I když by se na první pohled mohlo zdát, že světu WYSIWYG editorů vládne Adobe Dreamwea...


Microsoft Expression Web


I když by se na první pohled mohlo zdát, že světu WYSIWYG editorů vládne Adobe Dreamweaver, ve skutečnosti tomu tak není. O své místo na slunci se začíná hlásit i Microsoft, který do boje vytáhl zbraň s názvem Expression Web.
Microsoft není ve světě vizuálních editorů žádným nováčkem, stačí vzpomenout na jeho FrontPage, se kterým jsme se mohli setkat ještě v Office 2003. V poslední verzi Office se FrontPage už neobjevil a byl nahrazen dvěma produkty – aplikací Office SharePoint Designer, která je určena pro uživatele portálového řešení SharePoint, a editorem Expression Web, jenž je určen webdesignérům a programátorům ASP.NET aplikací. Zde musím uklidnit ty z vás, kteří získali dojem, že bez znalosti ASP.NET není možné Expression Web používat. Je tomu právě naopak: editor byl vytvořen pro všechny, kdo pro aplikace ASP.NET vytvářejí podobu webových stránek, avšak znalostí této technologie nedisponují – pro tuto skupinu uživatelů by bylo použití vývojového prostředí Visual Studio pomyslným „kanónem na vrabce“.
Expression Web pokračuje v trendu nastoleném editorem FrontPage, nabízí tedy tvorbu webové stránky bez nutnosti znalosti jazyka HTML, potažmo CSS. Stránku v jeho prostředí vyváříme stejně jako klasický dokument v textovém editoru, díky možnostem jazyka (X)HTML můžeme používat i podobné konstrukce (tabulky, seznamy, styly). Editor nabízí tři druhy pohledů na stránku – vizuální, kód a jejich kombinaci, kdy dojde k rozdělení okna s dokumentem a lze pracovat jak ve vizuální části, tak přímo se zdrojovým kódem. Jak už je dnes dobrým zvykem, pro začátečníky jsou k dispozici předpřipravené šablony stránek (včetně několika CSS layoutů), potažmo celých webů (samozřejmě v angličtině).
Tvorbu layoutu stránky si dnes nelze představit bez kaskádových stylů, které podporuje i Expression Web. Pro správu jednotlivých pravidel slouží specializovaná paletka, resp. dialog pro editaci jednotlivých atributů. Editor si poradí i s komplikovanými strukturami pravidel definovaných v několika externích CSS souborech, přičemž nabídne i možnost jejich konsolidace do jednoho souboru.
V případě, že na svém webu nemůžete použít technologii ASP.NET, a musíte se tak spokojit se statickými stránkami, nabízí editor možnost využití šablon, s jejichž pomocí definujete editovatelné oblasti a sdílené prvky vzhledu. Pokud pak v budoucnu budete chtít provést změnu v některé ze sdílených částí, stačí upravit šablonu a změny se do všech závislých stránek ihned promítnou.
Pro příznivce přímé editace zdrojového kódu nabízí Expression Web řadu vymožeností. V první řadě je to podpora Intellisense, díky které si tak už nemusíme pamatovat parametry jednotlivých tagů jazyka (X)HTML a CSS. Editor zdrojového kódu disponuje kontrolou validity stránky (podle použité DTD v hlavičce), přičemž nevalidní části označí stejným způsobem jako překlep v editoru Word.
Proklamovaná podpora ASP.NET se v aplikaci projevila přítomností skupiny komponent ASP.NET, které lze vkládat do stránky. V případě použití některé z datových komponent tak lze získat představu o tom, jak bude daná stránka i s daty vypadat. Nečekejte však, že v editoru budete upravovat i zdrojový kód uložený v třídách code behind, pro tento účel je nutné sáhnout po plnohodnotném Visual Studiu.

Verdikt

Pokud jste si v minulosti oblíbili prostředí Microsoft FrontPage či váš vývojový tým vyvíjí webové aplikace na platformě ASP.NET, o editoru Expression Web rozhodně uvažujte. Díky integraci komponent ASP.NET ho lze využít při tvorbě prototypů webových aplikací bez nutnosti konverze pro finální aplikaci. Pokud se spokojíte se statickými (X)HTML stránkami, může si vás editor získat podporou šablon a validním kódem, který produkuje.
Microsoft Expression Web

Systémové požadavky:

Procesor Pentium 700 MHz; paměť RAM 512 MB; 1,5 GB místa na disku; systém Windows XP nebo Vista
Klady: Intuitivní ovládání, podpora ASP.NET, CSS a šablon, validita kódu
Zápory: Malý počet šablon CSS layoutů
K recenzi poskytla firma: Microsoft, www.microsoft.cz
Cena: 9 000 Kč (bez DPH)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku