Hlavní navigace

Vlajková loď Benq

1. 2. 2007

Sdílet

Další přírůstek do rodiny 24" monitorů Nejprodávanějšími monitory dneška jsou ty devatenáctipalcové, 21" j...


Další přírůstek do rodiny 24" monitorů


Nejprodávanějšími monitory dneška jsou ty devatenáctipalcové, 21" je pak nepochybně dostatečná velikost pro standardní práci včetně profesionálního nasazení. S příchodem multimédií především při sledování filmů (a vbrzku doufejme i u nás těch ve vysokém rozlišení) se stále více uživatelů zajímá o nové širokoúhlé modely.
Během posledních šesti měsíců se objevily první 30" a především řada nových 24" LCD monitorů, které se s cenou pod hranicí 20 tisíc stávají cenově přijatelné i pro běžné smrtelníky. Částečný dík za tuto změnu patří i Samsungu, jemuž se povedl pěkný kousek v podobě panelu LTM240M/M2. Tento čtyřiadvacetipalcový LCD panel nalezneme nejen v monitorech Samsung, ale též v displejích Dellu nebo právě u testovaného modelu FP241W společnosti Benq.
Model FP241W zároveň představuje v nabídce této značky pomyslný průlom. Benq až doposud spoléhal na displeje s levnějšími panely a oslovoval především komunitu zákazníků, kteří byli orientování na hry nebo nižší cenu pro ně byly určeny modely řad FP71, FP91, FP93. Ve své skupině patřily či patří tyto monitory na přední místa, nicméně Benq na našem trhu až do konce minulého roku nenabízel žádný model, který by se dal označit jako klenot produktového portfolia. V tomto případě pomíjíme model FP93VW, který podkuřoval fandům nakousnutého jablka a nenápadně se přiživoval na vlně popularity Mac Mini. Pokud bychom si měli vybrat z nabídky Benq nyní, poté, co jsme měli možnost otestovat FP241W, neváhali bychom ani vteřinu. Jedná se totiž o model, který se může pochlubit vynikající rovnoměrností poosvětlení, velmi dobrou barevnou věrností a vysokým kontrastem. Přechody barevné i černobílé škály můžeme hodnotit jako bezproblémově zobrazené, nedošlo k patrnému slévání či proužkování. Při práci s textem jistě oceníte dobře vykreslené fonty i u malých velikostí. Monitor má ale i slabší místa například při interpolaci nižších rozlišení nepodává zcela přesvědčivé výkony. To by mohlo, spolu s reálnou 16ms odezvou, možná odradit náročnější hráče, nicméně prakticky nikdo z pěti vybraných kolegů při hraní akčních her s rychlostí překreslování žádné problémy nezaznamenal displeji se daří vypořádat velmi dobře s ghostingem a případná zaváhání či nedostatky odhalí jen skutečně trénované oko. Pouze v některých sekvencích testovacího HD videa byl patrný vliv pomalejší response tohoto displeje poskočení obrazu vlivem pomalejšího překreslení se objevilo vícekrát, a to u obou grafických karet, které jsme pro test použili Ati Radeon 1950 i nVidia GeForce 8800. I při sledování DVD se nám podařilo odhalit několik obrazových artefaktů, jednalo se ale o nepatrný výskyt, který konečné hodnocení prakticky neovlivnil (artefakty obvykle zaznamenáme u drtivé většiny testovaných displejů). Důležité bylo, že u filmů v DiVX formátu nedocházelo ke slévání jednotlivých odstínů, a to i u vysoce tmavých tónů.
Z ergonomického hlediska nemáme téměř žádné výhrady. Pochvalu zaslouží dobrá polohovatelnost i pivot, avšak umístění tlačítek na pravé straně asi zcela nesedne levákům. Výtečná je též konektivita: vedle povinného D-Sub a DVI-I nechybí ani HDMI s podporou HDCP, S-Video a komponentní vstupy. Výrobce dokonce do výbavy přidal i USB hub s výstupy na levé a horní straně (ideální pro webkamerku, kterou lze zakoupit jako volitelné příslušenství).
Benq FP241W je dobrý displej, který jistě osloví mnoho zájemců o větší pracovní či herní plochu. Klíčovou roli z hlediska jeho úspěchu bude ale hrát cena. Tvrdým konkurentem je zejména HP LP2465 a Acer AL2423W, které sice nabízejí chudší výbavu (chybí jim HDMI, HDCP a S-Video), ale srovnatelný obraz a momentálně výrazně nižší cenu. Benq to má tedy plně ve svých rukou.

Benq FP241W

výborný obraz
bohatá výbava
cena
Cena s DPH: 24 500 Kč
K testu zapůjčila firma: Benq, www.benq.cz