Hlavní navigace

Vlastní blog snadno a rychle

9. 12. 2013

Sdílet

 Autor: (c) Andres Rodriguez
Vytvoření svého vlastního prostoru ve virtuálním světě internetu, kde ostatní mohou čerpat z vašich zkušeností, názorů a nápadů, je dnes otázkou několika minut. Postup je natolik jednoduchý, že ho zvládne i naprostý počítačový analfabet.

Máte-li světu a veřejnosti co sdělit, není nic jednoduššího, než si založit osobní blog. Vytvoření svého vlastního prostoru ve virtuálním světě internetu, kde ostatní mohou čerpat z vašich zkušeností, názorů a nápadů, je dnes otázkou několika minut. Postup je natolik jednoduchý, že ho zvládne i naprostý počítačový analfabet.

Pro začátečníky

Pokud se vydáte tou nejjednodušší a nejlevnější cestou, která nezabere více jak deset minut, můžete si založit blog na jakémkoliv českém serveru, který poskytuje prostor pro vyjádření zdarma. Blog budete obsluhovat přes triviální redakční systém, ve kterém se opravdu není kde ztratit.

Na druhou stranu věci zadarmo mají většinou nějaké mouchy či omezení. V tomto případě blogger musí akceptovat podmínky provozovatele: např. maximální rozsah příspěvků, omezený počet fotek či definovaná podoba blogu. Navíc, uživatel téměř vždy musí přijmout název serveru do URL vlastního blogu. Pro začátečníky je to skvělý nástroj, pro ostatní jen omezující kazajka.

Mírně pokročilý uživatel

Pokud zvládáte základní úkony s PC, můžete využít specializovaný program pro tvorbu a správu webových stránek. V současnosti je nejpoužívanějším programem opensourcový WordPress.

Co budete k výrobě vlastního blogu potřebovat: poslední verzi WordPressu staženou z oficiálních stránek, nestárnoucí Total Commander, hosting a zhruba 15 minut čistého času.

Postup: po nezbytném nainstalování ve WordPressu navolíte vzhled, uspořádání a funkce jednotlivých stránek blogu. Samotný program je velmi intuitivní a dostupný v české mutaci. Pokud nemáte příliš jasno, co by měl váš blog obsahovat, můžete využít předdefinovaných šablon. Až budete s výsledným vzhledem stoprocentně spokojeni, nahrajete obsah Total Commanderem (FTP klientem) na vybranou adresu a od této chvíle jste hrdým majitelem blogu.

Jak získám adresu?

Abyste měli kam svůj obsah nahrávat, potřebujete virtuální místo a neobsazenou adresou: tzv. webhosting. či zkráceně hosting, a volnou doménu. Jako první se začneme shánět právě po doméně.

Pokud je vámi preferovaná adresa (např. „maruskabloguje.cz“) již zabraná, můžete využít adresu s jinou koncovkou (např. „maruskabloguje.com“, „.org“ či „.eu“) či jinak strukturovanou adresu („maruska-bloguje.cz“ či „maruska.bloguje.cz“). Roční poplatek se průměrně pohybuje okolo 200 korun za rok, ale lze získat i výhodnější podmínky.

Hosting si k doméně přikoupíte za částku v řádu několika stokorun ročně, ale jde to i levněji se speciálním WordPress hostingem. Jelikož provozní náročnost blogů je velmi nízká (text zabírá mnohonásobně menší prostor než např. video), může být takový hosting  poskytován za roční poplatek okolo 80 Kč. Příjemným bonusem při koupi balíčku je provozovatelem garantovaná technická podpora, kde vám proškolený zaměstnanec pomůže s případnými komplikacemi. Být bloggerem nebylo nikdy jednodušší!

Byl pro vás článek přínosný?