Hlavní navigace

VMware nabídne virtuální privátní cloud

26. 2. 2009

Sdílet

Virtuální privátní cloud je zabezpečené prostředí, které umožňuje využívat výpočetní kapacitu interních a externích cloudů a poskytovat ji jako službu.

Prezident a generální ředitel společnosti VMware Paul Maritz na konferenci VMworld Europe 2009 představil plán na uvedení nové technologie virtuálního privátního cloudu. Základní komponenty této architektury představuje komplexní virtualizace datových center prostřednictvím Virtual Datacenter Operating System (VDC-OS), rozšíření pro VDC-OS a řídící vrstvu, která poskytovatelům služeb umožňují vytvářet externí cloudy a propojovat je s interními, a technologie pro virtualizaci desktopů.

Virtuální privátní cloud je zabezpečené prostředí, které umožňuje využívat výpočetní kapacitu interních a externích cloudů a poskytovat ji jako službu. Takto lze nabízet klientskou, serverou i jinou aplikaci.

 

Architektura by mj. měla nabídnout větší odolnost díky vyšší kapacitě a dynamicky nebo na požádání přidělovaným prostředkům pro obnovu činnosti v případě výpadku.

„Nikdo se už nechce starat o instalaci a údržbu IT – ať již se jedná o prostředí datových center, desktopů nebo cloudů. Jsou žádány služby postavené na cloudu, které umožní IT oddělením chovat se jako poskytovatel hostingu pro interní zákazníky," uvedl Paul Maritz.

CS24

Zákazníci, kteří přejdou na platformu VMware vSphere, budou podle dodavatele moci bezpečně a efektivně rozšířit kapacitu svých interních cloudů, a využívat tak zdroje externích poskytovatelů služeb nabízené prostřednictvím technologie VMware vCloud.
Datová centra se mají změnit v interní cloudy, jež se vyznačují novou základní vrstvou, shromažďující veškerou interní výpočetní kapacitu serverů, úložných zařízení a sítí. Společnost VMware vytváří tuto novou vrstvu v rámci iniciativy VDC-OS a její první konkrétní použití bude k dispozici v průběhu roku 2009.

Virtuální privátní cloudy umožňují provozovat stávající i nové aplikace bez přepisování jejich kódu nebo změně jejich architektury. Iniciativa VMware vCloud podle dodavatele také umožňuje využívat v interních a externích cloudech nové aplikační platformy a získat přitom stejnou míru dostupnosti, úrovně řízení i bezpečnosti.