Hlavní navigace

Vodní bloky pro GeForce 9800GX2

4. 4. 2008

Sdílet

Dosud jedinou možností pro zlepšení chlazení nVidia GeForce 9800GX2 byla koupě vodního bloku Innovatek za téměř 5000Kč. Nyní přišly s konkurečními výrobky společnosti Asestek a Vadim Computers.

Jako první se podívejme na řešení neznámé společnosti Asestek (neplést s Asusem). Jedná se de facto o klasický chladič nVidie, jenž má místo žeber trubičky s vodou, která se ohřívá ve výměníku. Ventilátor však na kartě pořád zůstává a vyhání horký vzduch zevnitř z karty, jedná se proto svým způsobem o hybridní chlazení.

Radiátor i čerpadlo jsou součástí chladiče, se zapojením do vašeho vlastního okruhu výrobce nepočítá. Kvůli tomu bude toto provedení velmi nepraktické, obvykle mají takováto řešení špatná čerpadla a nevhodné radiátory. Dostupnost ani cenu výrobce neuvedl.

Druhé, taktéž velmi zajímavé, řešení představila společnost Vadim Computers. Ta totiž vzala svůj univerzální blok BlastFlow Siberian revize 2 a uživatel k němu z každé strany přimontuje kovové desky, které se budou starat o převodu tepla od jader/pamětí k bloku, kde bude vše chlazeno vodou.

V tomto případě výrobce počítá se zapojením do vlastního okruhu, na bloku mi vadí pouze nepříliš jemné žebrování, a tedy malá účinnost bloku, která bude při chlazení dvou jader G962 klíčová.

Celé řešení Vadim Computers vás vyjde na cca 150Euro (3700Kč), k dostání by měl být komplet již brzy.

- - Tomáš Šulc

CS24