Hlavní navigace

Vodou chlazená GeForce 9800GTX od Zotacu

13. 6. 2008

Sdílet

Společnost Zotac se přidala k několika dalším a představila grafickou kartu GeForce 9800GTX s vodním chlazením. Ke kartě navíc dostanete celý chladící systém.

Kromě samotné karty s vodním blokem tak dostanete ještě externí box s 120mm ventilátorem, který funguje zároveň jako čerpadlo i jako chladicí radiátor. Toto řešení nepovažuji za šťastné a nikdo v oboru znalý vám jej nedoporučí, protože chladicí výkon nebývá velký a levná čerpadla uvnitř jsou obvykle hlučná a hodně vibrují, pouze blok připraven k zapojení do plnohodnotného okruhu nebo velký chladič typů Accelero Xtreme by byly daleko lepší volbou.

I přesto výrobce tvrdí, že jeho vodní chlazení chladí o 21,5% lépe než referenční model nVidie, a díky tomu výrobce zvedl frekvence jádra z 675 na 700MHz, frekvence shader procesorů na 1700MHz a 512MB GDDR3 pamětí na 2250MHz.

Nabízí se otázka, zda to není trochu pozdě, když se příští týden na trhu objeví nova generace GeForce. Výrobce na to odpovídá, že nikoliv. Novinka od této společnosti se sice na trh dostane až koncem tohoto měsíce, ale dle slov výrobce bude mít velmi agresivní cenu, takže o konkurenceschopnost prý nemusíme mít obavy.

- - Tomáš Šulc