Hlavní navigace

Všechny současné Phenomy a Barcelony jsou vadné

5. 12. 2007

Sdílet

AMD postihla další pohroma. Zjistilo se totiž, že všechny nové procesory AMD postavené na architektuře K10 jsou vadné a musí jít na reklamaci. Společně s tím AMD také zastavilo produkci Phenomů a Barcelon.

CS24

O chybě v TLB (TLB je část vyrovnávací paměti L3) se sice již pár dní vědělo, ale obecně se mělo za to, že tato chyba se vyskytuje pouze u modelů s pracovní frekvencí vyšší než 2.4GHz. Dnes však AMD přiznalo, že touto chybou trpí kompletně všechny procesory postavené na architektuře K10, a musí jít na reklamaci, kde budou vyměněny za nový. Připomeňme, že problém se projevuje při 100% zatížení procesoru, kdy je procesor nestabilní, a celý počítač padá.


Tím vzniká pro AMD obrovský problém. Vada totiž vznikla již při výrobě mikroprocesorů AMD Opteron a Phenom postavených na K10 mikroarchitektuře (revize B2) a lze ji opravit pouze razantním zpomalením L3 paměti, kdy přijdete o značnou část výkonu. AMD sice oznámilo, že ví jak chybu opravit beze ztráty výkonu a také se tak stane, bohužel však až v nové revizi B3, která se však na trh dostane koncem první čtvrtiny příštího roku.

AMD tedy nezbylo nic jiného, než ohlásit, že s okamžitou platností přestává do odvolání dodávat další procesory generace K10 na trh. Minimálně do konce března 2008 se tedy společnost Intel nemusí strachovat a bát konkurenčních čtyřjádrových modelů Phenom.

Doplnění: Jak se k tomu postaví vedení AMD jsme se pokusili zjistit již včera v ranních hodinách a čekáme na oficální vyjádření, které vám co nejdříve po jeho obdržení zprostředkujeme.

- - Tomáš Šulc