Hlavní navigace

Vyberte si správný operační systém pro svůj smartphone - 5. díl

14. 3. 2011

Sdílet

Při koupi nového mobilního telefonu je třeba při výběru rozhodovat se nejen podle vzhledu a parametrů každého zařízení, ale důležitou roli hraje i operační systém, který mobilní telefon používá. Ostatně je to právě operační systém, který určuje, co všechno se s takovým zařízením dá provádět.

Smartphony patří mezi velmi všestranná zařízení. Asi byste jen velmi těžko hledali někoho, kdo by je používal jen jako telefon a plánovací kalendář. Jedná se v podstatě o miniaturní počítače, multimediální zařízení, přístroje pro navigaci a herní konzoly v jednom. Svým způsobem konečně prozrazují i něco o osobnosti a postavení dotyčného vlastníka.

Jakmile se rozhodnete si zakoupit nějaký takový přístroj, rozhodně se při jeho výběru neomezujte jen na nějaké určité zařízení a vyhraďte si dostatek času i na posouzení softwarové platformy smartphonu. Přechod na jiný operační systém u těchto zařízení je totiž poměrně složitý, často dokonce zcela nemožný. V tomto článku se budeme zabývat následujícími operačními systémy: Windows Phone 7, Symbian, Apple iOS, Android a Blackberry.

1. díl článku: http://pcworld.cz/software/vyberte-si-spravny-operacni-system-pro-svuj-smartphone-1-dil-16891

2. díl článku: http://pcworld.cz/software/vyberte-si-spravny-operacni-system-pro-svuj-smartphone-2-dil-16892

3. díl článku: http://pcworld.cz/software/vyberte-si-spravny-operacni-system-pro-svuj-smartphone-3-dil-16893

4. díl článku: http://pcworld.cz/software/vyberte-si-spravny-operacni-system-pro-svuj-smartphone-4-dil-16894

 

 


 

Apple iOS

+ elegantní a funkční smartphone
+ rozsáhlé internetové aplikační tržiště
– uzavřený systém
– relativně drahý přístroj

 

iPhone 4 - výkon i vzhled

Smartphone iPhone 4 v sobě slučuje výkonný hardware s moderním vzhledem. Díky integrované videokameře lze natáčet video ve formátu HD, další kamera na přední straně pak umožňuje videotelefonování. Displej zobrazuje v rozlišení 960 × 640 pixelů, což představuje v této oblasti naprostou špičku. Přední i zadní strana iPhonu 4 jsou vyrobeny ze skla odolného vůči poškrábání. Nevýhodou tohoto ušlechtilého vzhledu je skutečnost, že je iPhone 4 daleko náchylnější k prasknutí než předchozí modely. Proto byste měli dávat na tento smartphone skutečně velmi dobrý pozor, protože bez smlouvy se tento přístroj prodává se 32 GB paměti za cenu přesahující 15 000 Kč.

 

 

Ovládání iOS

Operační systém iOS od firmy Apple je elegantní a plně funkční. Všechny ikony aplikací se ukládají na úvodní obrazovku, žádná speciální nabídka programů neexistuje. Oken s informacemi se zde vyskytuje také k dispozici jen pomálu. Velmi vydařená a přitom jednoduchá je funkce, kdy přes sebe přetáhnete dvě ikony, protože se takto automaticky vytvoří složka. Tímto způsobem lze velmi rychle uklízet a udržovat pořádek. U řady instalovaných programů rozšiřuje operační systém iOS úvodní obrazovku směrem doprava, což může situaci poněkud znepřehledňovat. Proto se vlevo nachází užitečná funkce vyhledávání. S internetovým prohlížečem Safari od firmy Apple se pracuje velmi pohodlně, prohlížeč ale nepodporuje technologii Flash. Chcete-li tedy sledovat videa ve formátu Flash, musíte si nainstalovat placený internetový prohlížeč Skyfire.

Rozhraní operačního systému iOS sice není příliš variabilní, ale na požadavky reaguje rychle a určitě vás potěší svými jemnými animacemi. Na přední straně iPhonu najdete pouze jednu funkční klávesu. Na úvodní obrazovku se dostanete jedním klepnutím na čtvereček. Poklepáním se zobrazí všechny spuštěné programy. Tímto způsobem tedy je možné rychle se přepínat mezi jednotlivými aplikacemi.

Software k dispozici

Na internetovém aplikačním tržišti App Store firmy Apple najdete pro iPhone spoustu rozšíření. V současnosti zde Apple  nabízí přes 300 000 aplikací. Najdete mezi nimi nejen spoustu užitečných programů, ale i graficky plnohodnotné hry. Co se týče zabezpečení, pak je internetové tržiště sice zaměřeno na komfort používání, na druhou stranu zde však najdete řadu omezení. Tak například před zveřejněním jakéhokoliv programu společnost Apple provádí jeho důkladné otestování. Pokud tento program nesplňuje zadané požadavky nebo vykazuje nějaké bezpečnostní trhliny, pak nebude zveřejněn. Toto prověřování má v první řadě zamezit zveřejňování potenciálně škodlivých programů, které se mohou klidně vyskytovat třeba na internetovém tržišti Googlu. Faktem je, že firma Apple provádí cenzuru neškodného obsahu. Jsou zakázány i aplikace s erotickým obsahem. Firma Apple dokáže samozřejmě odstranit libovolný program jak ze svého tržiště, tak i pomocí dálkového přístupu z vašeho telefonu.

 

Smartphone iPhone 4 od firmy Apple disponuje vysoce kontrastním displejem s úhlopříčkou o velikosti 8,9 cm.

 

Chcete-li instalovat aplikace z libovolných internetových zdrojů, pak musíte iPhone odblokovat. Jedná se však o nepovolenou operaci, která se označuje výrazem Jailbreak. V současnosti však operační systém nabízí i zcela oficiální funkce, jako je Kopírování a Vložení, Multitasking a Tethering.

Připojení k počítači

Chcete-li svůj iPhone zprovoznit pro komunikaci s počítačem, musíte nejprve na počítač nainstalovat program pro správu médií s názvem iTunes, jinak vám smartphone fungovat nebude. Pro přístup k internetovému tržišti pak budete potřebovat účet iTunes. Na internetovém tržišti iTunes Store najdete rozsáhlou nabídku placené hudby a filmů. Program iTunes pak použijete nejen pro přenos multimediálních souborů do smartphonu, ale i pro synchronizaci telefonu s Outlookem. Soubory lze bohužel přenášet pouze pomocí tohoto programu, protože počítače nedokáží iPhone rozpoznat jako vyměnitelný disk USB.

Verdikt:

Smartphone iPhone 4 je zajímavou volbou pro všechny, kdo hledají eleganci, výkon a dokonalou organizaci, a kteří jsou za tyto funkce a vlastnosti připraveni poněkud více zaplatit. Na druhou stranu je třeba smířit se ze strany firmy Apple s řadou omezení a přísnou kontrolou internetového aplikačního tržiště. Pokud je vám ale dostupnost a kvalita služeb přednější než otevřenost systému, pak není důvod, proč byste se měli operačnímu systému iOS vyhýbat.

Foto: Natalia Merzyliakova, Fotolia.com

Byl pro vás článek přínosný?