Hlavní navigace

Vybíráme elektronické hračky pro sportovce - 10. díl

5. 5. 2013

Sdílet

 Autor: © Alex Ishchenko - Fotolia.com
Možná už máte boty na vysokohorskou turistiku, lyže, snowboard, potápěčskou výbavu, výbavu na horolezectví a spoustu dalších udělátek, která jen stačí přichytit na střechu vašeho terénního vozu.

Předchozí díl

Stále vám ale chybí elektronické hračky, které vám také mohou pomoci při vašich outdoorových aktivitách.

Nejlepší volba

Vaše aktivity sice mohou sledovat jakékoliv GPS hodinky, nicméně nejlepší bude zvolit si takové, které jsou určeny specificky pro nadšence do outdooru. Tyto modely disponují výškoměrem, barometrem a kompasem pro lepší navigaci v terénu. 3D kompas ukazuje sever i tehdy, když hodinky nedržíte v přesně horizontální poloze (jak vyžaduje skautský trénink); barometrické senzory jsou pak pro výpočet nadmořské výšky mnohem přesnější než GPS. Outdoorové hodinky také podporují profily pro konkrétní outdoorové sporty.

Garmin Fenix

Outdoorové modely také bývají více pogumované (vydrží více) a obsahují lepší mapové funkce než hodinky určené pro běžce. Mnoho z nich podporuje ANT+ pro synchronizaci s počítačem i s externími senzory, včetně všech běžných fitness nástrojů jako jsou foot pody či monitory tepové frekvence. Suunto Ambit umožňují uživateli vytváření (nebo download) vlastních aplikací a sportovních profilů, Garmin Fenix se zase připojuje k externímu ANT+ senzoru teploty, který je mnohem přesnější než senzor integrovaný přímo v hodinkách.

GoPro hero 3

Nic vám neposkytne možnost chlubit se svými výkony než HD video vašeho majestátního úsilí (nebo nehody). Přivažte si sportovní videokameru k vaší helmě, řídítkům či kajaku pro nonstop video z vašeho pohledu (nebo ji chyťte do ruky a zaostřete ji na vaše přátele). Tyto kamery jsou stvořeny pro dynamické aktivity, většinou bývají vodotěsné i odolné proti pádu a prachu a mívají jednoduché ovládání. Většina modelů zahrnuje různé režimy nahrávání pro lepší management baterie a dostupného úložiště a také různé podstavce pro uchycení kamery téměř na cokoliv (ale pozor, tyto podstavce, úchyty a nástavce často nebívají v ceně). Pokud jde o konkrétní modely, nemůžete udělat chybu, pokud si vyberete GoPro Hero 3, Contour +2 či Contour Roam.

Jestliže se rozhodnete vyrazit mimo vyšlapané trasy, pak nezapomeňte na ruční GPS pro outdoor, abyste se neztratili. Držte se modelů, které obsahují podrobné mapy vašeho aktuálního okolí a mají dobrou výdrž baterie. Pod značkami Garmin nebo Magellan zakoupíte širokou škálu modelů, které budou sedět právě vašemu rozpočtu.

Dobré doplňky

Osobní lokátory vysílají nouzové signály na satelity, kterými si přivoláte pomoc, jestliže se dostanete mimo oblast pokrytou mobilním dignálem. Tradiční lokátory využívají standardní signál, zakódovaný do vaší GPS. K lokátorům, které jsou nabízeny na českém trhu, patří třeba Guardys PGT 5020, profesionálnějším zařízením do terénu je potom Spot SOS.

Spot SOS

Čemu se vyhnout

Pro větší expedice nepoužívejte jako outdoorovou GPS váš smartphone – většinou mu chybí přesnost a funkce dedikované jednotky. A rychleji se mu vybíjí baterie.

Vyhněte se jakémukoliv GPS modelu, kterému chybí mapy. Jestliže nemáte dost praxe, nikdy správně neurčíte vaši pozici na papíře.

Solární nabíječky jen málokdy fungují tak dobře, jak jejich výrobci tvrdí, zejména pokud po celou dobu nabíjení nezůstáváte na jednom místě. Jistě, mají své opodstatnění, ale lepší je koupit si na cesty nabíječku s interní baterií, kterou nabijete ještě předtím, než se vydáte na cestu.

V dalším díle: Jak vybrat to správné fitness zařízení pro plavce

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?