Hlavní navigace

Vybíráme elektronické hračky pro sportovce - 11. díl

6. 5. 2013

Sdílet

 Autor: © Nomad_Soul - Fotolia.com
Plavání je skvělou formou cvičení. I na bazény (rybníky, jezera, oceány...) se už dostala fitness technologie. Stejně jako většina ostatních forem fyzické aktivity se i plavání dočkalo high-tech aktualizace.

Předchozí díl

Nyní si i plavci mohou zakoupit nástroje, které jim umožní sledovat svůj pokrok. Přestože tato kategorie nemá tak široký výběr jako třeba běh nebo cyklistika – hlavně proto, že relativně málo zařízení zvládá „pobyt“ pod vodou – přesto její vyznavači nezůstávají zkrátka.

Nejlepší volba

Poté, co se vybavíte plaveckými brýlemi a plavkami, zvažte koupi plaveckých hodinek, které budou sledovat vaše tréninky. Jakékoliv základní vodotěsné hodinky dokážou stopovat čas kola, jestliže si však koupíte hodinky s akcelerometrem, budete moci měřit i svá tempa. Ano, stejná technologie, která se používá ve foot podech a zařízeních sledujících kondici dokážou sledovat i vaše plavecká tempa. Tyto nástroje taktéž dokážou vypočítat vaši rychlost a vzdálenost snímáním změny pohybu při otočkách mezi délkami bazénu (samozřejmě předtím musíte definovat délku bazénu). Takové hodinky jsou velice užitečné pro plavce – začátečníky, kteří dosud pracují na dynamice temp. Dokážou dokonce automaticky zjistit, jaký typ tempa používáte, a to na základě pohybu paží (většina modelů sice ignoruje plavání „na čubičku“, to však většina plavců nejspíše oželí).

Finis Swimsense

Pokud jde o konkrétní modely, doporučujeme hodinky Finis Swimsense nebo Garmin Swim, které dokážou nahrávat údaje do vašeho počítače a na tréninkové weby typu Swimsense.com, Garmin Connect a TrainingPeaks. Dobrou volbou je i zařízení zvané Poolmate Pro, které ale dokáže nahrávat data pouze do počítače. Jestliže plavete venku v místě, kde nefunguje sledování temp (kvůli nemožnosti přesně odhadnout vzdálenost), nebo jen chcete univerzální zařízení, zvažte koupi Garmin Forerunneru 910XT, což je model, který integruje sledování plavání s funkcemi GPS hodinek a cyklo computeru.

Sony MP3 vodotěsná

Více zábavy do monotónního počítání otoček vnese vodotěsný přehrávač hudby. Například MP3 přehrávač Sony NWZ-W273 je vodotěsný do 2 metrů a je přímo zabudovaný ve sluchátkách. Další model, Finis SwiMP3, využívá pro přenos zvuku originální technologii „bone conduction“.

Dobré doplňky

Jestliže nechcete, aby vaše hodinky sledovaly tempa, pak si kupte „obyčejné“ vodotěsné hodinky, například ze série Timex Ironman. Ty mají velká tlačítka, která lze jednoduše nalézt, a jsou určena pro využití při triatlonu.

Čemu se vyhnout

Vodotěsná sluchátka s kabelem připojeným k MP3 přehrávači na vašem opasku nebo paži sice splní svůj účel, na druhou stranu se jednoduše zamotají a tím brání vašim vodním aktivitám.

Konec

Byl pro vás článek přínosný?