Hlavní navigace

Vybíráme elektronické hračky pro sportovce - 3. díl

28. 4. 2013

Sdílet

 Autor: © Warren Goldswain - Fotolia.com
Ve třetím díle našeho seriálu dokončíme povídání o hračkách a gadgetech určených pro běžce.

Předchozí díl

Dobré doplňky

Jestliže nemáte rozpočet na samostatné zařízení, můžete využít svůj smartphone. Má všechny schopnosti GPS hodinek – pokud na něj nahrajete tu správnou aplikaci. Navíc váš telefon může sloužit jako MP3 přehrávač, což dodá vašemu tréninku soundtrack, další dostupnou funkcí mnoha telefonů je automatické nahrávání tréninků na internet (samozřejmě za předpokladu, že máte datové připojení a signál). Nicméně telefon je větší než dedikované cvičební zařízení, a často se z jeho displeje za pochodu (za běhu) hůře čte. Další nevýhodou je fakt, že stále zapnutý GPS modul v telefonu je velice náročný na energii.

Runtastic

Skvělými aplikacemi pro běžce jsou například: Runmeter Pro (iOS), který má téměř všechny funkce, jež si dokážete představit; Runtastic a RunKeeper (iOS/Android), které jsou velmi populární, ale vyžadují registraci (byť bezplatnou). Runtastic nemá pedometr, ale je ideální aplikací pro běžce na dlouhé tratě (zejména takové, kteří už pedometr vlastní), RunKeeper zase umí integrovat data s více než 70 dalšími aplikacemi a službami. Zábavný bonus na konec: Zombies, Run! (iOS/Android) změní váš běh na dobrodružství plné zombies, kdy při tréninku plníte mise přežití apokalypsy.

Čemu se vyhnout

Jestliže to s během myslíte alespoň trochu vážně, vyhněte se jakémukoliv tréninkovému zařízení, které nedisponuje GPS, ale také zařízení založenému na pedometru. Jestliže trénujete převážně venku, je GPS nutnost. Samotné pedometry, tedy krokoměry, pak nejsou dostatečně přesné a na jejich výsledky se nedá spoléhat.

Nepoužívejte jako náhradu GPS hodinek tzv. fitness tracker jako je FitBit nebo Jawbone Up. Tato zařízení sice sledují pohyb, ale neposkytnou vašemu tréninku žádnou zpětnou vazbu.

Nepraktické jsou také běžecké hodinky s externím GPS podem. Člověk pak musí myslet na to, aby obě zařízení nabil, a zároveň má pod tendenci se ztrácet.

V dalším díle: Vybíráme ty pravé fitness hračky do posilovny.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?