Hlavní navigace

Vybíráme elektronické hračky pro sportovce - 4. díl

29. 4. 2013

Sdílet

 Autor: © Gabi Moisa - Fotolia.com
V tomto díle se budeme zabývat tím, jak si vybrat správné trénovací zařízení, jestliže jste členem nějaké posilovny. Jestliže hledáte high-tech výbavu pro váš trénink, máme pro vás pár tipů.

Předchozí díl

Nejlepší volba

Monitor tepové frekvence: Ten vám pomůže optimalizovat jakékoliv aerobické cvičení, protože vás udrží ve správném tempu a je schopen vás varovat ve chvíli, kdy to s cvičením přeháníte (jak už jsme ostatně psali v sekci gadgetů pro běžce). S klidným svědomím se vykašlete na GPS a volte zařízení typu Polar FT80, které je optimalizované pro použití v tělocvičně, a dokáže vám říci, kdy začít s další sérií cviků. S využitím zjištěných dat je totiž schopno vcelku přesně určit, jestli jste si dali dostatečně dlouhý oddechový čas. Dokonce i v případě, že nevyužijete pokročilé funkce, sáhněte po modelu s kódovaným hrudním pásem, abyste se vyhnuli interferenci s ostatními zařízeními, která se mohou objevit ve vašem okolí.

Polar FT80

Fitness aplikace: Přineste si do tělocvičny svůj smartphone. Předtím na něj nahrajte fitness aplikaci, která bude sledovat vaše cvičební série a provede vás tréninkem. Kromě toho, že vám připomene, ve které fázi cvičení se právě nacházíte, může taková aplikace sledovat průběh vašich tréninků a poskytnout vám analýzu vašich zlepšení prostřednictvím grafů a statistik. Většina takovýchto aplikací zahrnuje masivní archiv různých cvičení s diagramy a videoinstruktážemi, některé vám pak dokonce poskládají denní cvičení podle vašich cílů nebo obsahují vestavěné časovače pro sérii jednotlivých cvičení. Skvělým příkladem takové aplikace je Fitness Buddy (iOS/Android), výběr je však obrovský.

Aplikace se stopkami: Máte rádi sériový nebo intervalový trénink? Stáhněte si aplikaci se stopkami. Aplikace jako Seconds Pro (5 dolarů/iOS) nebo bezplatný Deltaworks Interval Timer (iOS) vám umožní nastavit různé série cvičení, aniž byste museli instalovat komplexní fitness aplikaci.

Dobré doplňky

Jestliže nesnášíte hrudní verze monitorů tepové frekvence, zkuste Scosche MyTREK, měřič, který přichytíte na předloktí. Ten se s vaším telefonem spáruje prostřednictvím technologie Bluetooth. Jeho data nejsou možná až tak spolehlivá jako data z hrudního pásu, rozhodně se však jedná o pohodlnější řešení.

CycleOps PowerCal

Roztočte svou lekci spinningu s CycleOps PowerCal, bezdrátovým měřičem výkonu založeným na měření tepové frekvence. Ten měří nepatrné změny tepové frekvence s pomocí hrudního pásu, a poté tyto hodnoty převede ve změny ve vašem výkonu. Není tak přesný jako přímý (direct force) měřič výkonu, poskytuje však vyšší konzistenci napříč tréninky než samotná tepová frekvence. Spárujte jej s ANT+ GPS hodinkami, které podporují výkonnostní profily pro cyklistiku.

Instant Heart Rate (iOS/Android) využívá fotoaparát a blesk vašeho telefonu pro zjištění srdečního tepu z konečku prstu. Tuto aplikaci je dobré použít v pauzách mezi jednotlivými sety.

Čemu se vyhnout

Starší, nekódované pásy pro měření tepové frekvence jsou velice náchylné k interferenci.

Vyhněte se také jakémukoliv zařízení, které vám brání v pohybu nebo v oběhu krve. A také aplikacím, které od vás vyžadují pauzu uprostřed cvičení, nebo takovým aplikacím, které nedělají zápisy a statistiky z tréninků.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?