Hlavní navigace

Vybíráme notebook do školních lavic - 3. díl

1. 9. 2012

Sdílet

 Autor: © strixcode - Fotolia.com
Není notebook jako notebook a není student jako student! Nenechte se lapit proradnými triky marketingových specialistů a vyberte si notebook, který vám opravdu padne. Pomoci vám může třeba nás průvodce.

1. díl článku: Průzkum před koupí a práce vs. hraní aneb srážka s realitou

2. díl článku: Klíčové úvahy ohledně koupě nového notebooku

 

Neznepokojujte se žargonem

V reklamních letácích s notebooky často naleznete termíny jako „turbo-boost“, „400nitový jas“ a další speciality „ajtý“ slangu. Většina pravidelných čtenářů PC Worldu se už se spoustou těchto termínů setkala, ti z vás, kteří jsou tímto slangem políbeni méně, se nemusí znepokojovat. V oblasti mobilních počítačů je mnohem důležitější užitnost, výdrž baterie a jednoduchost přenášení.

Naslouchání potřebám: jejich důvody nejsou vždy jasné

Dokonce i v rámci základních úvah, které jsme zmínili v předchozím díle, naleznete širokou škálu produktů, takže může trvat ještě nějakou dobu, než se vám podaří nalézt model šitý na míru potřebám konkrétního studenta. Zkuste vybrat několik modelů, jejichž seznam pak prodiskutujte s vaším potomkem. Mějte však na paměti, že i taková debata nad omezeným počtem modelů nemusí ještě přinést kýžené výsledky.

Jak jsme již zmínili, spousta studentů se řadí do kategorie píšících deseti prsty. Pro tyto studenty může být rozhodujícím faktorem odezva klávesnice a klávesy příjemné na dotek. Každému se na různých počítačích píše jinak, a důvody, proč tomu tak je, nejsou vždy jasné. Proto se musíte ptát vašeho studenta (případně sami sebe, jste-li oním studentem) na specifické otázky, abyste zjistili, co konkrétně mu (jí, vám) na konkrétní klávesnici vyhovovalo a co nikoliv. A podobně se dá postupovat u různých parametrů.

Konkrétně u klávesnice jsou často důležité dvě vlastnosti: zaprvé, individuální klávesy musí být dostatečně citlivé, a zadruhé, musí být trochu vystouplé tak, aby se při stlačení viditelně pohnuly směrem dolů. Spousta nových notebooků má perfektně ploché Chiclet klávesy, které se špatně mačkají. Tento nešvar kritizoval náš sesterský HD World například u ultrabooku ASUS UX31, který je jinak pro studenty jako dělaný (až na cenu, která se pohybuje spíše v business třídě).

U touchpadu je potřeba mít rovněž svoje požadavky. Důležitá je dobrá detekce prstů, nevhodný je náhodný a hlavně bezdůvodný pohyb kurzoru po obrazovce. Tlačítka touchpadu musí jít dobře mačkat, podobně, jako je tomu u klávesnice. Výhodou jsou v tomto ohledu také multitouch schopnosti. Na českém trhu si na tvrdá tlačítka touchpadů musí uživatelé zvykat u některých druhů netbooků, překvapivě hodně tlaku vyžadují i touchpady některých ultrabooků, problémy s tím má například HP Envy 4, který byl jinak kolegy z amerického PC Worldu ohodnocen jako zatím nejstylovější ultrabook.

Rozlišení obrazovky je nejspíše menším problémem než její velikost. Není překvapením, že fyzicky větší obrazovky jsou lepší, a to za předpokladu, že se zvýšením velikosti nepřichází podstatné zvýšení hmotnosti. Na druhou stranu je příliš málo pixelů pro příliš velkou obrazovku opět nevýhodou – takový Acer Aspire M5 má na 15,6 palce a rozlišení pouhých 1 366 x 768 pixelů, což je hodně málo a při bližším ohledání jsou rozeznatelné jednotlivé obrazové body.

Stojí také za námahu a čas vydat se do místního obchodu s elektronikou, případně rovnou showroomu a tam si vyzkoušet, se kterým notebookem by se vám pracovalo nejlíp. Není nad osobní zkušenost.

Byl pro vás článek přínosný?