Hlavní navigace

Vybíráme notebook do školních lavic - 4. díl

2. 9. 2012

Sdílet

 Autor: © Yuri Arcurs - Fotolia.com
Není notebook jako notebook a není student jako student! Nenechte se lapit proradnými triky marketingových specialistů a vyberte si notebook, který vám opravdu padne. Pomoci vám může třeba nás průvodce.

1. díl článku: Průzkum před koupí a práce vs. hraní aneb srážka s realitou

2. díl článku: Klíčové úvahy ohledně koupě nového notebooku

3. díl článku: Neznepokojujte se žargonem a naslouchejte potřebám

 

Záleží na značce?

Mezi jednotlivými značkami jsou jasné rozdíly a všechny mají svá pro a proti. Velcí výrobci typu společností Dell, Lenovo nebo HP většinou mají propracovanější organizaci podpory. Na druhou stranu, pokud si koupíte jejich výrobek, může se snadno stát, že budete „ztraceni v davu“. Navíc tito výrobci disponují velmi širokou škálou modelů, které se často dramaticky liší užitnou hodnotou a celkovou funkcionalitou.

Producenti druhé kategorie, jako jsou Acer nebo Asus, nabízí často modely s inovativními funkcemi, jejich zákaznická podpora však může trochu kulhat. I zde můžete narazit na produkty velice různorodé kvality. Na aukcích i v běžném prodeji také můžete narazit na no-name modely, které jsou až na chybějící logo na první pohled velice podobné, kvalitativně se však mohou razantně lišit.

Jaký konkrétní model?

Dny systémů vytvořených na zakázku jsou již pravděpodobně sečteny. Místo toho výrobci většinou dodávají řadu oddělených submodelů, které se od sebe liší v několika „maličkostech“, jako je procesor, grafický čip a velikost úložiště či paměti. Název takových modelů je pak v základu shodný, submodely se od sebe liší až třeba sériovým číslem.

CS24

Například Dell XPS 14 (i když se právě nejedná o studentskou cenovou relaci) lze koupit jak s integrovanou grafikou Intel HD 4000, tak s dedikovanou kartou Nvidia GT 630M, která zvyšuje cenu, ale i hratelnost her. Ten samý model můžete koupit jak s HDD diskem, tak se SSD úložištěm, které je rychlejší a opět o něco dražší. Nejdražší modely jsou potom mimo dosah většiny rodin obecně, o studentském notebooku nemluvě.

Samozřejmě, je čas jít zpátky do školy, takže jednotliví výrobci, váš lokální dodavatel nebo online prodejci mohou nabízet speciální akce, aby nalákali zákazníky. Leckde dostanete k notebooku nějaký dárek, ať už v podobě nějaké věci (od flash disku přes externí disk až po herní konzoli) nebo dárkové karty na další nákup. Stačí jenom hledat. Někdo nabízí třeba 10 procent slevu na všechny nebo konkrétní modely speciálně pro studenty, například přes ISIC kartu. Rozhodně však vezměte v úvahu více možností a neberte první přístroj jenom kvůli slevě.