Hlavní navigace

Vybíráme procesor za 2 500 Kč a 4 500 Kč

8. 5. 2007

Sdílet

Minulý test procesorů byl zaměřen spíše na celkový výkon, dnes se podíváme především na cenu. Srovnáváme střední a vyšší střední procesory a ani tentokrát nebudou výkonnostní tabulky chybět.

Před několika týdny došlo k dramatickému snížení cen procesorů AMD. Na tento krok reagoval Intel již po několika dnech úpravou svých cen tak, aby jeho produkty zůstaly konkurenceschopné. Protože se nás mnozí čtenáři ptají na aktuální stav na trhu, rozhodli jsme se podívat do ceníků našich největších elektronických obchodů a podle toho vybrat a doporučit procesory, které stojí za naše a vaše peníze nebo jakou hodnotu za své peníze dostáváte.


Podmínky výběru
Výběr procesoru určitě není tak jednoduchý jako nákup pečiva v oblíbené samoobsluze. To si jistě dokáže představit téměř každý, kdo se s otázkou výběru setkal na vlastní kůži. U procesorů si totiž musíte vybrat nejprve platformu (AMD vs. Intel), poté samotný model procesoru (low-end, levný jedno či dvoujádrový, výkonný dvoujádrový nebo drahý čtyřjádrový) a jako poslední je potřeba si k plné spokojenosti vybrat i kvalitní základní desku, která umocní celkový výkon počítače (nebo jej naopak podstatně zbrzdí…). V našem článku se zaměříme především na nákup a výběr samotného procesoru, nicméně i k výběru samotných základních desek se nakonec dostaneme.

Řada čtenářů se nás v poslední době ptá, pro jaký model procesoru se mají rozhodnout. Zpravidla mají omezený rozpočet, nemohou si dovolit utratitt desítky tisíc korun za nejmodernější procesory. Z nejčastějších žádostí nám vykrystalizovaly dvě kategorie, na které se zaměříme v dnešním výběru. Obě jsou ohraničené konkrétní částkou. Ve výběru procesoru se budeme soustředit na hranici 2 500 Kč včetně DPH a do druhé kategorie zařadíme CPU s pořizovací cenou 4 500 Kč vč. DPH.



Co je na trhu k dispozici za 2 500 Kč a jaký výkon můžete čekat?
Abychom odpověděli komplexně, musíme do výběru zahrnout všechny možné varianty. Za zmíněnou částku lze v současné době požadovat plnohodnotný model CPU, tedy žádná ořezávátka (ve smyslu ořezané verze typu AMD Sempron nebo Intel Celeron D). Nejprve začneme s výběrem jednojádrových procesorů. Jako první nám při listování v cenících padl do oka doslova stařičký model Intel Pentium 4 650. Jedná se o jednojádrovou verzi pracující na frekvenci 3,4 GHz, podporující technologii HyperThreading. Výhoda tohoto procesoru spočívá v jeho hrubé síle a uplatní se všude tam, kde potenciální uživatel požaduje výkon v aplikaci pracující pouze s jedním vláknem. Ekvivalentem tomuto jednojádrovému Intelu je model AMD Athlon 64 4000+, který stojí něco přes 2 400 Kč (je zhruba o 250 Kč dražší než P4 650) a pracuje na frekvenci 2,6 GHz (je vybaven 128 kB L1 cache a 512 kB L2 cache). Oba zmíněné procesory podporují funkci snižování pracovní frekvence a napětí jádra v závislosti na aktuálním vytížení CPU. Hrubý výkon a cena v tomto případě hraje do karet Intelu, nižší pracovní teplota a nižší TDP naopak nahrává procesoru AMD.

Pokud se přesuneme do kategorie dvoujádrových CPU, je výběr omezen na modely AMD Athlon 64 X2 3800+ a 4000+. U konkurenčních procesorů pak na Intel Pentium D 820, 915 a 935. X2 3800+ a Pentium D 820 stojí zhruba stejně – 2 200 Kč včetně DPH. Přitom jak výkonem, tak i funkcemi a použitými technologiemi vyhrává model AMD. Navíc je Intel 820 „pekelně“ žhavý procesor, který sice jde dost vysoko přetaktovat, ale jeho TDP je výrazně nad hranicí 100 W a navíc nepodporuje snižování pracovní frekvence Enhanced Intel SpeedStep Technology.



Přestože předchozí dvojice procesorů může být cenově zajímavá, neupoutala nás tolik, jako o několik stokorun dražší modely, které se blíží, nebo jen lehce přesahují hranici 2 500 Kč včetně DPH. V současné době se vyplatí vybírat z modelů AMD Athlon 64 X2 4000+ a Intel Pentium D 935. Posledně jmenovaný procesor se s cenou vejde pod uvedenou hranici 2 500 Kč, model od AMD ji přesahuje o 150 Kč.

Kdo je favoritem v takovém souboji? Když porovnáme tyto procesory z hlediska výkonu, zvítězí nad Pentium D 935 jak AMD X2 4000+, tak i levnější model X2 3800+. Procesory AMD mají navrch v oblasti herních testů, stejně jako ve stěžejním benchmarku SYSmark 2004 SE, který provádí reálné přednastavené operace a hodnotí čas, za který systém všechny úkony zpracuje. Pentium D vede pouze v komprimaci multimediálního obsahu, avšak nejedná se o rozdíl markantní.

Jaké je naše doporučení pro uživatele, kteří se chystají utratit částku okolo 2 500 Kč za samotný procesor? Z testů je zřejmé, že za současných pořizovacích cen se vyplatí investovat do modelu AMD Athlon 64 X2 4000+ (2 650 Kč). Pokud by navýšení ceny bylo nepřijatelné, je možné za 2 250 Kč pořídit i model AMD X2 3800+, který je taktovaný pouze o 100 MHz níž. Nezanedbatelnou výhodou procesorů AMD oproti Pentium D je také jejich spotřeba (maximální TDP je 65 W u AMD oproti 95 W u Pentia D).

Kategorie druhá: procesor okolo 4 500 Kč

U této kategorie je při pohledu do ceníků více méně jasno – procesory Intel musí jednoznačně zastupovat model Intel Core 2 Duo E6320 a za stranu AMD model Athlon X2 5200+ a nebo model X2 5000+. U procesoru Intel je volba jednoznačná, protože v okolí zvolené cenové relace se pohybuje pouze jeden model procesoru Intel, a to E6300. Oba zmíněné procesory pracují na frekvenci 1, 86 MHz, oba jsou postavené na moderní mikroarchitektuře Intel Core a současně jsou vybaveny těmi nejnovějšími technologiemi (pro příklad uvedeme pouze EIST, EM64T nebo vizualizační technologie).



Navíc se jejich maximální spotřeba vejde do 65 W. Jediným rozdílem mezi nimi je velikost vyrovnávací paměti L2 cache, která je u modelu E6320 4MB, což je dvojnásobek E6300. Konkurenční modely AMD X2 5000+ a 5200+ se liší především v maximální spotřebě (TDP), kdy nižší model je v provedení EE (Energy Efficient) a spotřebovává maximálně 65 W, zatímco výkonnější model má TDP 89 W. To má na svědomí výrobní technologie, která je u 5000+ 65 nm a u 5200+ 90 nm. Drobným rozdílem mezi těmito procesory je jejich velikost vyrovnávací paměti L2 cache. Méně výkonný model disponuje pouze 2x 512 kB L2 cache, kdežto 5200+ plnými 2x 1 024 kB L2 cache.

V hodnocení samotného výkonu rychlejších variant procesorů, tedy AMD X2 5200+ a Intel E6320, vycházejí všechny výkonnostní testy s výjimkou komprimace DVD videa lépe pro AMD. Pokud byste však při nákupu procesoru hleděli na jeho maximální spotřebu, museli byste vzít v úvahu pouze srovnatelný model, tedy X2 5000+, který má TDP 65W, stejně jako E6320. V porovnání této dvojice procesorů vychází v hlavních testech lépe AMD X2 5000+ (herní testy a SYSmark 2004 SE), Intel naopak vede v aplikacích požadujících hrubý výkon CPU. Náskok to sice není velký, ale i pro Intel platí - co je doma, to se počítá..



Skutečné překvapení?
Pro někoho možná budou hodnoty uvedené v grafech (strana 3 a 4) překvapením. I my jsme pár testů dvakrát či třikrát opakovali, abychom nakonec došli ke stejným výsledkům a měli jistotu, že jsme nechybovali. Samotné konstatování faktu, že někdo srazil ceny procesoru třeba o 60 procent, nevypovídá o ničem. Teprve porovnání výkonu stejně drahých (i když v současnosti by se spíše slušelo napsat stejně levných) procesorů něco naznačí. Minimálně to, že cenová válka AMD a Intelu zatím vyznívá ve prospěch AMD. Za stejné peníze ve střední a vyšší střední třídě procesorů získáte od „zelených“ výkonnější CPU. Zda tato situace nechá Intel v klidu, nebo jej přinutí provést další snížení cen, mohou ukázat nejbližší týdny. Celkově se dá říci, že společnost AMD upravila ceny svých procesorů tak, aby konkurovaly společnosti Intel nejen cenou, ale také podaným výkonem. Jak vyšlo z aktuálního srovnání, toto tvrzení platí minimálně u procesorů zařazených do levnější cenové kategorie.

Procesor máme, tak ještě desku
Na závěr se jen krátce „otřeme“ o základní desky, neboť tento výběr ovlivní stabilitu počítačové sestavy. V současné době lze pro obě platformy snadno vybrat takové čipsety, které bezproblémově pracují s jakýmkoliv zvoleným procesorem. U procesorů AMD je nejlepší volbou základní deska s čipsetem AMD 690G, u Intelu nenajdete lepší řešení než firemní čipset 965. Druhou stránkou je kvalita samotné desky, která se může lišit model od modelu. Asi každému výrobci se občas nepovede jedna řada motherboardů, proto nedejte na rady prodejců, že zrovna tahle značka je ta nejlepší. Nebývá výjimkou, že se s takovým tvrzením snaží jen prodat to, na čem mají nejvyšší marži. Řiďte se tedy raději konkrétními doporučeními kamarádů a známých, popřípadě se snažte zjistit co nejvíce informací o konkrétním modelu. U nás v časopise nebo na webu, u konkurence, v samostatných testech nebo přehledech. Nebojte se hledat pomocí Googlu, čmuchejte v různých fórech, shánějte informace. Nejlepším rádcem je zkušenost a tu pokud si nevyberete nějaký nevšední model, jistě nějaký ten názor na internetu naleznete. Pokud ne, klidně napište.

Pokud vás zajímá, jakým deskám bychom podle našich zkušeností dali přednost my, pak můžeme doporučit Gigabyte GA-965P-DS3 v3.3 a Foxconn, určené pro procesory Intel. Pro AMD bychom vybírali například Asus M2A-VM HDM a nebo třeba MSI K9AGM2-FIH. Jaké jsou? Dobré. Ale o tom zase někdy příště.

CS24

Jak jsme testovali:


Procesory AMD a Intel byly postupně instalovány do našich testovacích sestav.

Testovací sestava Intel:

  • Základní deska: Intel Desktop Board D975XBX2, čipset Intel 975X (BIOS 2692 z 4/3/2007)
  • Operační paměť: Kingston Hyper X 2048 GB, DDR2, 800 MHz, 4-4-4-13
  • Grafická karta: Sapphire Radeon X1900 XTX, GPU: ATI Radeon X1900 XTX, 512 MB GDDR3
  • Pevný disk: WD Raptor 150 GB SATA WD1500ADFD, kapacita 150 GB, 10 000 ot/min, 16 MB, NCQ
  • Chladič CPU: Arctic Cooling Freezer 7 Pro
  • Ovladače: INF Update Utility 8.3.0.1013, ATI Catalyst Software Suite 7.4
  • Operační systém: Microsoft Windows XP Professional ENG, Microsoft Windows XP Professional 64 bit Edition ENG (pro SYSmark 2004 SE)
  • Software: Autodesk 3D Studio Max 9, BAPco SYSmark 2004 SE, DVD Shrink 3.2, EVEREST Ultimate Edition 4.0, Futuremark 3DMark05 Build 1.3.0, Futuremark 3DMark06 Build 1.1.0, Futuremark PCMark05 Build 1.2.0, Half-Life 2: Episode One, HD Tach 3.0.1.0, LAME 3.97, Quake 4 1.3, Super PI, WinRAR 3.70 beta 6,

Testovací sestava AMD:
  • Základní deska: Asus M2N32-SLI Deluxe, nVidia nForce 590 SLI (BIOS 1001 z 19/3/2007)
  • Operační paměť: Kingston Hyper X 2048 GB, DDR2, 800 MHz, 4-4-4-13
  • Grafická karta: Sapphire Radeon X1900 XTX, GPU: ATI Radeon X1900 XTX, 512 MB GDDR3
  • Pevný disk: WD Raptor 150 GB SATA WD1500ADFD, kapacita 150 GB, 10 000 ot/min, 16 MB, NCQ
  • Chladič CPU: Arctic Cooling Freezer 64 Pro
  • Ovladače: ForceWare 9.35, 590 SLI, ATI Catalyst Software Suite 7.4
  • Operační systém: Microsoft Windows XP Professional ENG, Microsoft Windows XP Professional 64 bit Edition ENG (pro SYSmark 2004 SE)
  • Software: Autodesk 3D Studio Max 9, BAPco SYSmark 2004 SE, DVD Shrink 3.2, EVEREST Ultimate Edition 4.0, Futuremark 3DMark05 Build 1.3.0, Futuremark 3DMark06 Build 1.1.0, Futuremark PCMark05 Build 1.2.0, Half-Life 2: Episode One, HD Tach 3.0.1.0, LAME 3.97, Quake 4 1.3, Super PI, WinRAR 3.70 beta 6,

Nyní se podíváme na jednotlivé grafy naměřeného výkonu:

Prvním testem je Super PI. Výsledkem testu je čas, za který procesor spočítá číslo PI na zvolené miliony desetinných čísel. Čím kratší je čas, tím je procesor výkonnější.


kliknutím na obrázek jej zvětšíte

Druhým testem je Lavalys EVEREST Ultimate Edition v4.00 (05. 04. 2007), který měří propustnost sběrnice základní desky a operačních pamětí (v MB/s). Větší hodnota je lepší

kliknutím na obrázek jej zvětšíte

Další na řadě jsou testy hrubého hrubého výkonu procesorů, prováděné pomocí programů Lame 3.97, DVDShrink 3.2.0.15 a WinACE 2.65.

Lame – program pro kódování audio formátu WAV do předem zvoleného formátu MP3, variabilní tok a 192 kb/s. Výsledkem je čas, za který procesor zvládne zpracovat celou operaci. LAme nepodporuje vícevlánkové zpracování, tudíž je vždy plně vytíženo pouze jedno jádro CPU.

DVDShrink - program pro rekompilaci dvouvrstvého MPEG2 DVD (7,5 GB) na jednovrstvé DVD (4,3 GB). Jako materiál slouží domácí video o délce 2 hodiny 12 minut. Výsledkem je čas, za který se video překóduje. Program podporuje souběžné zpracování více vláken najednou.

WinRAR – komprimace jedné složky, 443 MB, 370 souborů a 64 adresářů. Jedná se o vzorek dat nacházejících se ve složce Dokumenty na testovacím počítači.

U všech testů platí, že kratší čas zpracování je lepší než delší


kliknutím na obrázek jej zvětšíte

Testy pokračovaly s aplikaceni FutureMark 3DMark 2005 a 3DMark 2006. Byly provedeny v defaultním rozlišení a nastavení aplikace (pro 3DMark 2005 - 1 024 x 768, pro 3DMark 2006 – 1 280 x 01 024). Výsledkem testu je celkové skóre, více bodů znamená vyšší výkon.


kliknutím na obrázek jej zvětšíte

K zátěžovým testům neodmyslitelně patří i Bapco SYSmark 2004 SE, z jehož výstupů lze vyčíst celkové výkon - Overall Rating (O.R.), dále výsledek testu Internet Content Creation (I.C.C) a nakonec i výsledek testu Office Productivity (O.P.). Čím větší je počet bodů, tím výkonnější je procesor/celý počítač

Smark 2004 SE, druhé číslo je výsledek testu Internet Content Creation a třetí číslo je z Office Productivity


kliknutím na obrázek jej zvětšíte

Posledními testy je průměrný počet snímků za sekundu v počítačových hrách Quake 4 a Half-Life 2: Episode One. Quake 4 testuje výkon především grafických karet v OpenGL, Half-Life 2: Episode One testuje především grafické karty v rozhraní DirectX 9.0c. V celém počítači nezáleží jen na kartě, ale také na procesoru a proto i v případě testování procesoru mají tyto výsledky význam. Testy byly provedeny v rozlišení 1 280 x 1 024 bez zapnutých funkcí AA a AF. Více snímků za sekundu (frame per second - fps) je lepší výsledek.


kliknutím na obrázek jej zvětšíte


Závěrečný graf zobrazuje aktuální ceny (7.5.2007) jednotlivých procesorů


kliknutím na obrázek jej zvětšíte

Procesor k testu zapůjčila firma: AMD, www.amd.com

AMD Athlon 64 X2 3800+ EE
  • Jádro: Windsor
  • Mikroarchitektura: AMD K8
  • Patice: AM2
  • Počet jader: 2
  • Frekvence CPU: 2 000 MHz
  • Násobitel: 5 - 10x
  • Minimální frekvence: 1 000 MHz
  • Frekvence sběrnice: 1 000 MHz
  • L1 cache: 2x 128 kB
  • L2 cache: 2 x 512 kB
  • Výrobní technologie: 90 nm
  • Napětí: 1,2 - 1,35 V
  • Příkon TDP: 65 W
  • Podporované sady instrukcí: SSE, SSE2, SSE3, 3DNow!, MMX+, AMD64
  • Funkce: Cool’n’Quiet, Pacifica

AMD Athlon 64 X2 4000+ EE
  • Jádro: Brisbane
  • Mikroarchitektura: AMD K8
  • Patice: AM2
  • Počet jader: 2
  • Frekvence CPU: 2 100 MHz
  • Násobitel: 5 - 10,5x
  • Minimální frekvence: 1 000 MHz
  • Frekvence sběrnice: 1 000 MHz
  • L1 cache: 2x 128 kB
  • L2 cache: 2 x 512 kB
  • Výrobní technologie: 65 nm
  • Napětí: 1,2 - 1,35 V
  • Příkon TDP: 65 W
  • Podporované sady instrukcí: SSE, SSE2, SSE3, 3DNow!, MMX+, AMD64
  • Funkce: Cool’n’Quiet, Pacifica

AMD Athlon 64 X2 5000+ EE
  • Jádro: Brisbane
  • Mikroarchitektura: AMD K8
  • Patice: AM2
  • Počet jader: 2
  • Frekvence CPU: 2 600 MHz
  • Násobitel: 5 - 13x
  • Minimální frekvence: 1 000 MHz
  • Frekvence sběrnice: 1 000 MHz
  • L1 cache: 2x 128 kB
  • L2 cache: 2 x 512 kB
  • Výrobní technologie: 65 nm
  • Napětí: 1,2 - 1,35 V
  • Příkon TDP: 65 W
  • Podporované sady instrukcí: SSE, SSE2, SSE3, 3DNow!, MMX+, AMD64
  • Funkce: Cool’n’Quiet, Pacifica

AMD Athlon 64 X2 5200+
  • Jádro: Windsor
  • Mikroarchitektura: AMD K8
  • Patice: AM2
  • Počet jader: 2
  • Frekvence CPU: 2 600 MHz
  • Násobitel: 5 - 13x
  • Minimální frekvence: 1 000 MHz
  • Frekvence sběrnice: 1 000 MHz
  • L1 cache: 2x 128 kB
  • L2 cache: 2 x 1 024 kB
  • Výrobní technologie: 90 nm
  • Napětí: 1,3 - 1,35 V
  • Příkon TDP: 89 W
  • Podporované sady instrukcí: SSE, SSE2, SSE3, 3DNow!, MMX+, AMD64
  • Funkce: Cool’n’Quiet, Pacifica

Intel Pentium D 915
  • Jádro: Presler
  • Mikroarchitektura: Intel NetBurst
  • Patice: LGA775
  • Počet jader: 2
  • Frekvence CPU: 2 800 MHz
  • Násobitel: 14x
  • Minimální frekvence: -
  • Frekvence sběrnice: 800 MHz
  • L1 cache: 2x 32 kB
  • L2 cache: 2x 2 048 kB
  • Výrobní technologie: 65 nm
  • Napětí: 1,25 - 1,33 V
  • Příkon TDP: 95 W
  • Podporované sady instrukcí: SSE, SSE2, SSE3, MMX, EM64T
  • Funkce: -

Intel Pentium D 935
  • Jádro: Presler
  • Mikroarchitektura: Intel NetBurst
  • Patice: LGA775
  • Počet jader: 2
  • Frekvence CPU: 3 200 MHz
  • Násobitel: 14 - 16x
  • Minimální frekvence: 2 800 MHz
  • Frekvence sběrnice: 800 MHz
  • L1 cache: 2x 32 kB
  • L2 cache: 2x 2 048 kB
  • Výrobní technologie: 65 nm
  • Napětí: 1,25 - 1,33 V
  • Příkon TDP: 95 W
  • Podporované sady instrukcí: SSE, SSE2, SSE3, MMX, EM64T
  • Funkce: EIST

Intel Core 2 Duo E6300
  • Jádro: Allendale (Conroe 2M)
  • Mikroarchitektura: Intel Core
  • Patice: LGA775
  • Počet jader: 2
  • Frekvence CPU: 1 860 MHz
  • Násobitel: 6 - 7x
  • Minimální frekvence: 1 600 MHz
  • Frekvence sběrnice: 1 066 MHz
  • L1 cache: 128 kB
  • L2 cache: 2 048 MB
  • Výrobní technologie: 65 nm
  • Napětí: 1,25 - 1,35 V
  • Příkon TDP: 65 W
  • Podporované sady instrukcí: SSE, SSE2, SSE3, SSE4, MMX, EM64T
  • Funkce: EIST, VT

Intel Core 2 Duo E6320
  • Jádro: Conroe
  • Mikroarchitektura: Intel Core
  • Patice: LGA775
  • Počet jader: 2
  • Frekvence CPU: 1 860 MHz
  • Násobitel: 6 - 7x
  • Minimální frekvence: 1 600 MHz
  • Frekvence sběrnice: 1 066 MHz
  • L1 cache: 128 kB
  • L2 cache: 4 096 kB
  • Výrobní technologie: 65 nm
  • Napětí: 1,25 - 1,35 V
  • Příkon TDP: 65 W
  • Podporované sady instrukcí: SSE, SSE2, SSE3, SSE4, MMX, EM64T
  • Funkce: EIST, VT

Procesory k testu zapůjčily společnosti AMD, www.amd.com a Intel, www.intel.com