Hlavní navigace

Vybíráme ze šesti hybridních fotoaparátů - 1. díl

16. 12. 2010

Sdílet

Hybridní fotoaparáty disponují výměnnými objektivy, ovšem jsou daleko kompaktnější než fotoaparáty – zrcadlovky. V tomto článku vám přinášíme výsledky testů šesti přístrojů této nové skupiny fotoaparátů.

Mezi klasickými fotoaparáty a zrcadlovkami již dva roky existuje nová skupina přístrojů – jedná se o tzv. hybridní fotoaparáty, jež používají výměnné objektivy. U těchto fotoaparátů však nenajdete žádné zrcátko, podle něhož dostaly digitální zrcadlovky svůj název. Díky tomu je daleko menší a lehčí nejen tělo fotoaparátu, ale i samotné objektivy. Průměrná hmotnost hybridního objektivu ve třídě kompaktních přístrojů činí včetně objektivu 500 gramů. Naproti tomu zrcadlovky určené byť jen pro začátečníky naproti tomu váží včetně standardního objektivu přes 700 gramů.

Výrobci: Každý si hraje na svém písečku

Největší výhodou hybridních fotoaparátů je jejich flexibilita. Přitom vůbec nezáleží na výrobci - díky výměnným objektivům jste připraveni fotografovat takřka cokoli. Princip funkce fotoaparátu je sice vždy stejný, odlišná je ale filosofie výrobce.

Přední pozici si drží firma Panasonic. Tato japonská firma zabývající se výrobou spotřební elektroniky uvedla hybridní fotoaparáty bez zrcátka na trh jako první. Tyto přístroje však byly v porovnání s digitálními zrcadlovkami jen nepatrně menší. V současné době je de facto jediným kompaktním hybridním fotoaparátem tohoto výrobce fotoaparát Lumix DMC-GF1, neboť jen tento se může pyšnit daleko menším tělem. Na druhé straně tu jsou hybridní fotoaparáty od firem Olympus a Sony, konkrétně Olympus PEN E-01, PEN E-02 a PEN E-PL1, popřípadě Sony NEX-3 a NEX-5, které vsází na kompaktnost již od začátku.

 

 

Poněkud jinou cestou jde firma Ricoh se svým typem GXR: ten totiž namísto výměnných objektivů používá vyměnitelné moduly obsahující senzor, objektiv a procesor. To má zajistit, aby se tyto tři komponenty, jež jsou pro kvalitu výsledného snímku rozhodující, navzájem mezi sebou perfektně sladily. Ricoh je rovněž jediným výrobcem hybridních fotoaparátů, u nichž se již provádí přepočet ohniskové vzdálenosti na formát malého snímku. Tím si ušetříte ruční přepočítávání, které je nutné u ohniskové vzdálenosti výměnných objektivů.

V tomto testu jsme se omezili na hybridní fotoaparáty firem Olympus, Panasonic, Ricoh a Sony: Olympus PEN E-P1/E-2/E-PL1, Panasonic Lumix DMC-GF1, Ricoh GXR-S10 a Sony NEX-5. Těla fotoaparátů jsou jen o něco málo větší než těla klasických digitálních fotoaparátů. Mezi přístroje, které se kvůli velikosti do námi zadaných rozměrů nevtěsnaly, patří mimo fotoaparátu Panasonic Lumix DMC-G1/DMC-GH1 zejména Samsung NX5 a NX10. Samsung u obou přístrojů rezignoval na kompaktnější provedení ve prospěch velkého senzoru APS-C.

Kvalita snímku a ovládání přístrojů: Skoro jako u zrcadlovek

U hybridních fotoaparátů se převážně používají stejné senzory, jaké lze najít i u zrcadlovek. Tyto senzory využívají technologii CMOS či CCD, a jsou daleko větší, a tak i daleko citlivější než komponenty používané v kompaktních digitálních fotoaparátech. Další výhodou velkých senzorů je zpravidla menší šum. V našem testu se vyskytují hned čtyři přístroje, které to plně potvrzují.

 

NEX-3

 

Nevýhodou hybridních fotoaparátů je jejich automatické zaostřování. Zrcadlovky obvykle pro automatické zaostření používají techniku porovnávání fází, jejíž funkčnost je dána nutností zavřeného zrcátka. Vzhledem k tomu, že hybridní fotoaparáty žádné zrcátko nemají, lze zaostřovat pouze pomocí metody kontrastu. Automatické zaostřování pomocí kontrastu zjišťuje v určité oblasti právě kontrast detailů. Bod zaostření pak fotoaparát najde při nejvyšším kontrastu. Tato metoda je poměrně pomalá. Pro nalezení nejlepšího bodu ostření je nutno provést několikero měření. Důsledkem toho je kolísání ostrosti, jež často znemožňuje vytváření snímků.

Výbava? Lepší než u kompaktních fotoaparátů, drahé příslušenství

Hybridní fotoaparát v sobě spojuje technologii pocházející ze zrcadlovek a výhodami digitálních fotoaparátů. A tak u hybridních digitálních fotoaparátů najdete kromě automatického nastavení časování a nastavování clony a manuálního nastavování expozice i řad motivů, jež začátečníkům maximálně usnadňují fotografování. Navíc všechna zařízení v testu dokáží natáčet i video. Tato funkce je u klasických kompaktních digitálních fotoaparátů naprosto běžná, u zrcadlovek je však stále ještě spíše výjimkou. Většina výrobců hybridních fotoaparátů stejně jako klasických digitálních fotoaparátů nemontuje ke svým výrobkům žádný hledáček. Integrovaný elektronický hledáček najdete pouze u jednoho námi testovaného přístroje – Panasonic Lumix DMC-GF1. Firma Olympus přidává ke svému fotoaparátu PEN E-P2 elektronický nasazovatelný hledáček. Až na Olympus PEN E-P1 se dá hledáček dokoupit jako příslušenství.

Pořízení objektivů do hybridních fotoaparátů je vskutku nákladná záležitost. O něco lépe na tom budete, pokud již vlastníte nějaké „klasické“ objektivy právě od výrobce vašeho fotoaparátu. Jde o to, že adaptér dokáže přijmout libovolný objektiv, i když na druhou stranu - pokud na tento fotoaparát nasadíte nějaký velký objektiv, pak se tím ztratí výhoda spočívající právě ve velikosti a nízké hmotnosti toho typu fotoaparátů.

Závěr: Zajímavé přístroje, ale poněkud drahé a s nedostatky

Hybridní fotoaparáty lze zařadit někam mezi kompaktní digitální fotoaparáty a zrcadlovky. Většinou sem dosud patřily fotoaparáty Bridge s tělem podobným zrcadlovce a bohatou výbavou, ovšem s pevně namontovaným objektivem. Oproti nim mají hybridní fotoaparáty řadu výhod: jsou daleko kompaktnější a díky výměnným objektivům také daleko flexibilnější. Kvalita snímků je přitom porovnatelná s kvalitou snímků ze zrcadlovek. Příslušenství k hybridním fotoaparátům je však nákladné, což platí zejména pro objektivy. A k tomu je třeba ještě přidat pomalé automatické zaostřování.

 

 

Konkurence vyčkává na reakci trhu

V současné době prodávají přístroje patřící do této nové skupiny fotoaparátů jen čtyři ze sedmi největších výrobců zrcadlovek. Podívejme se na reakce firem Canon, Nikon a Pentax, které dosud odmítají tyto přístroje vyrábět.

Nikola Tillmann, produktová manažerka zrcadlovek firmy Canon: "Dosud není jasné, do jaké míry se zákazníci kupující fotoaparáty nechají přesvědčit, že některé zásadní výhody fotografie pořízené zrcadlovkou již nebudou moci využívat, a to z hlediska principu právě této nové skupiny fotoaparátů. Firma Canon se soustřeďuje nejprve na další vylepšování ve svých modelových řadách, a samozřejmě i na vývoj novinek. Tím současně chceme zaručit kompatibilitu s naším již existujícím programem obsahujícím pestrou paletu všemožného příslušenství."

Markus Hillebrand, manažer komunikace/PR u firmy Nikon: "Je zřejmé, že je nutné pečlivě sledovat neustálý vývoj a novinky v této oblasti. Navzájem konkurující si systémy vždy mají nějaké výhody, na základě nichž se koncový zákazník rozhoduje. Pokud budeme schopni pomocí zrcadlovek nabídnout lepší rychlost a kvalitu snímků, pak jsme zvolili dobře. Nicméně samozřejmě jsme ostražití a neustále pracujeme na různých vylepšeních a nových výrobcích."

Wolfgang Baus, produktový manažer divize Imaging Systems u firmy Pentax Europe: "Hybridní fotoaparáty bez zrcátek bezesporu představují velmi zajímavou, i když velmi mladou skupinu fotoaparátů. Jejich vývoj samozřejmě velmi pečlivě sledujeme a zároveň analyzujeme případné možnosti a směry. Pokud to bude třeba, určitě jsme schopni připravit příslušná řešení. V tuto chvíli ovšem spatřujeme ohromný potenciál v oblasti klasických zrcadlovek, a to jak z hlediska technického, tak z hlediska produktového. Právě tento segment zboží se snaží firma Pentax neustále rozvíjet. Nicméně tato strategie určitě neznamená, že nesledujeme změny, kterými trh s fotoaparáty prochází."

2. díl článku: http://pcworld.cz/hardware/vybirame-ze-sesti-hybridnich-fotoaparatu-2-dil-11776

Byl pro vás článek přínosný?