Hlavní navigace

Vybíráme ze šesti hybridních fotoaparátů - 2. díl

20. 12. 2010

Sdílet

Hybridní fotoaparáty disponují výměnnými objektivy, ovšem jsou daleko kompaktnější než fotoaparáty – zrcadlovky. V tomto článku vám přinášíme výsledky testů šesti přístrojů této nové skupiny fotoaparátů.

Mezi klasickými fotoaparáty a zrcadlovkami již dva roky existuje nová skupina přístrojů – jedná se o tzv. hybridní fotoaparáty, jež používají výměnné objektivy. U těchto fotoaparátů však nenajdete žádné zrcátko, podle něhož dostaly digitální zrcadlovky svůj název. Díky tomu je daleko menší a lehčí nejen tělo fotoaparátu, ale i samotné objektivy. Průměrná hmotnost hybridního objektivu ve třídě kompaktních přístrojů činí včetně objektivu 500 gramů. Naproti tomu zrcadlovky určené byť jen pro začátečníky naproti tomu váží včetně standardního objektivu přes 700 gramů.

1. díl článku: http://pcworld.cz/hardware/vybirame-ze-sesti-hybridnich-fotoaparatu-1-dil-11775

 


1. místo

Olympus PEN E-P1 - Prvotřídní fotoaparát

Fotoaparát Olympus PEN E-P1 nás v testu přesvědčil svou minimální prodlevou po stisku spouště, jelikož byl po stisku spouště prakticky okamžitě připraven znovu k pořízení dalšího snímku. Pomocí ovládacího kolečka lze nastavit clonu a čas, stejně jako inteligentně pracující automatický režim, programy pro expozici či nejrůznější filtry. V menu se pohybujete pomocí kolečka, které je možné použít ke změně nastavení ISO, vyvážení bílé, počtu snímků či automatického zaostření.

 

 

Co se týče úrovně šumu ve snímku, pak v tomto ohledu dosáhl fotoaparát převážně dobrých až velmi dobrých výsledků.  Se snižující se ohniskovou vzdáleností výrazně klesal jas snímku.

+ Natáčení videa s rozlišením 1 280 × 720 bodů a při 30 snímcích za sekundu
+ Konektor HDMI pro připojení k televizoru o vysokém rozlišení
+ Sada různých kreativních filtrů
− Má buď hledáček, nebo blesk
Hodnocení        Uspokojivé    2,63
Cenová výhodnost    Velmi výhodný
Cena cca 16 000 Kč (tělo)

2. místo

Ricoh GXR-S10 - Modulární výstavba

Fotoaparát GXR-S10 pracoval takřka bleskově, jeho ovládání je však poněkud složitější. Tělo přístroje v nás budilo dojem robustnosti a solidního zpracování. Výměna modulu s objektivem, senzorem a procesorem v našem testu probíhala naprosto bez problémů. Oproti zrcadlovkám má tento fotoaparát výhodu, že díky naprosto uzavřenému provedení jsou všechny komponenty odolné vůči prachu.

 

 

Fotoaparát s typovým označením S10 obsahuje mechanický stabilizátor obrazu a natáčí video o rozlišení 640 × 480 bodů rychlostí 30 snímků za sekundu. Při citlivosti ISO 100 byl šum ještě zanedbatelný, při ISO 800 ovšem již byl velmi znatelný.

+ Modulární struktura obsahující objektiv, senzor a procesor
− Tělo přístroje a modul jsou v porovnání s ostatními těžké a velmi drahé
Hodnocení        Uspokojivé    2,76
Cenová výhodnost    Velmi výhodný
Cena cca  8 000 Kč (tělo)

3. místo

Olympus PEN E-PL1 - První přístroj s označením PEN vybavený bleskem

Při testování fotoaparátu Olympus PEN E-PL1 jsme si všimli dobrého dynamického rozsahu na vstupu a  nízké úrovně šumu. Zadní strana těla přístroje má velmi přehlednou strukturu. Pro natáčení videa je zde speciální tlačítko.

Clona, časování, automatické nastavení motivu, filtry a volitelné programy pro nejrůznější situace se pohodlně nastavují prostřednictvím volicího kolečka. Nejdůležitější parametry snímku lze měnit pomocí klávesy Start/OK. Prakticky není co vytknout ani rychlosti práce tohoto fotoaparátu: Prodleva po stisku spouště byla minimální, po vyfotografování byl fotoaparát poměrně rychle připraven k pořízení dalšího snímku. Určitou časovou prodlevu si vyžádaly pouze filtry.

+ Výklopný blesk (směrné číslo 7)
+ Natáčení videa ve formátu HD a rozlišení 1280 × 720 bodů
+ Konektor HDMI
− O něco menší dynamický rozsah
Hodnocení        Uspokojivé    2,79
Cenová výhodnost    Výhodný
Cena cca 10 000 Kč (tělo)

4. místo

Olympus PEN E-P2 - S elektronickým nasouvatelným hledáčkem

Fotoaparát Olympus PEN E-P2 je sice z testovaných přístrojů ten nejdražší, ale i přesto se musel sklonit před konkurencí pocházející takříkajíc z jeho vlastní stáje.  Hodnota jasu u námi pořízených testovacích snímků klesala pouze při použití širokoúhlého objektivu.

 

Úroveň šumu byla u fotoaparátu PEN E-P2 uspokojivá, dynamický rozsah taktéž. Při našem testu pracoval přístroj velmi svižně, mírná prodleva vznikala pouze po stisku spouště a při přípravě přístroje na další fotografování. Velmi praktickou funkcí je skutečnost, že se dá zobrazení náhledu snímku snížit až na jednu sekundu, popřípadě zcela vypnout. Parametry snímku se nastavují dílem prostřednictvím ovládacího kříže, dílem pomocí otáčecího kolečka okolo ovládacího kříže či přes posuvník.

+ Digitální vodováha pro vyrovnání fotoaparátu
+ Natáčení videa ve formátu HD a rozlišení 1280 × 720 bodů a konektorem HDMI
− Nemá integrovaný blesk
− Poněkud vyšší úroveň šumu
Hodnocení        Uspokojivé    2,87
Cenová výhodnost    Velmi výhodný
Cena cca  23 500 Kč

5. místo

Sony NEX-5 - Obzvláště vydařený displej

Rozlišení fotoaparátu Sony NEX-5 je velmi rovnoměrné přes celý rozsah ohniskových vzdáleností. Celkem vzato dosáhl přístroj efektivního rozlišení 60,6 procent, což odpovídá rozlišení 5 megapixelů. Úroveň šumu a dynamický rozsah na vstupu byly naproti tomu jen dostatečné. Nastavení světelné citlivosti se skrývá hluboko v menu přístroje, samostatné tlačítko by pro tuto funkci bylo daleko lepší.

 

 

Fotoaparát NEX-5 natáčí video s rozlišením 1920 ×1080 bodů a při 25 snímcích za sekundu. Pro stabilizaci obrazu nabízí firma Sony příslušné objektivy. Zdůraznit je ale třeba displej tohoto fotoaparátu. Přístroj totiž má úhlopříčku 7,62 cm, ovšem s rozměry 921 × 600 bodů dosahuje čtyřnásobného rozlišení oproti konkurenci. Navíc se jedná o displej vysouvací.

+ Displej s výjimečně vysokým rozlišením
+ Natáčení videa ve formátu Full HD a rozlišením 1920 × 10800 bodů
− Příliš malý dynamický rozsah na výstupu
Hodnocení        Uspokojivé    2,99
Cenová výhodnost    Výhodný
Cena  cca 15 000 Kč (tělo + objektiv 16mm)

6. místo

Panasonic Lumix DMC-GF1 - S integrovaným hledáčkem

Co se týče úrovně šumu, dosáhl tento přístroj bohužel spíše horšího výsledku. Příčinou těchto chyb na snímcích je příliš agresivní ostření fotoaparátu, jež se na snímcích negativně projevuje již při nízké citlivosti řádově od ISO 100.

 

 

CS24

Na druhé straně tento přístroj dosáhl nejlepších hodnot dynamického rozsahu na vstupu i na výstupu. Přístroj natáčí video ve kvalitě HD s rozlišením 1280 ×720 bodů při 25 snímcích za sekundu. Při natáčení se používá formát AVCHD Lite. To vám i díky optimalizované kompresi ušetří spoustu místa na paměťové kartě. Přístroj nabízí kromě konektoru USB 2.0 i konektor Mini HDMI, a to pro připojení k televizoru podporujícímu formát HD.

+ Velmi rychlý
+ Vysoká úroveň dynamického rozsahu (jako pro vstup, tak pro výstup)
− Velká úroveň šumu, a to i při nižších citlivostech
− Příliš silné zaostřování
Hodnocení        Uspokojivé    3,18
Cenová výhodnost    Výhodný
Cena  13 500 Kč (tělo)