Hlavní navigace

Vybudujte si vlastní sociální síť s pomocí Jcow - 2.díl

9. 7. 2011

Sdílet

 Autor: © cienpiesnf - Fotolia.com
V tomto článku vám ukážeme, jakým způsobem si můžete vybudovat svoji vlastní sociální síť, která bude mít většinu funkcí naprosto stejnou jako má Facebook.

Informační technologie se neúprosně vyvíjí, a to doslova raketovým tempem, což platí zejména pro internet. Ještě před osmi lety nic takového jako Facebook neexistovalo. Dnes je situace naprosto odlišná – čtvrtina všech uživatelů webu má uživatelský účet na sociální síti a zakladatel Facebooku – Mark Zuckerberg – je miliardářem.

Aplikace Jcow z vás zcela určitě neudělá přes noc takového boháče, jako je Zuckerberg, na druhou stranu vám ale poskytne poněkud odlišné a nové možnosti pro vaše fóra či komentáře na blogu a zároveň dodá vašemu webu nádech moderního způsobu komunikace po síti.

1. díl článku: http://pcworld.cz/internet/vybudujte-si-vlastni-socialni-sit-s-pomoci-jcow-1-dil-20537

 

Krok 4.

Předpokládejme, že jste soubory zkopírovali do složky s názvem jcow. Nyní otevřete internetový prohlížeč a do adresového panelu napište následující adresu: http://vasweb/jcow/install.php.

Objeví se výzva pro vyplnění několika dalších údajů a poté žádost o odsouhlasení licenčního ujednání. Po instalaci bude vaše sociální síť připravena. Soubor install.php před návštěvou webu buď přejmenujte, nebo rovnou odstraňte.

Budování vlastní sociální sítě s Jcow - krok 4.

Krok 5.

Nyní se v internetovém prohlížeči přesuňte na internetovou stránku na adrese http://vasweb/jcow, čímž si otevřete svoji sociální síť. Z výchozího motivu se na stránce vlevo můžete přihlásit a uprostřed pak vidíte přehled aktivit. Přihlaste se pomocí své e-mailové adresy a hesla. Vlevo se pak zobrazí nabídka, která bude obsahovat ovládací panel správce. V něm najdete možnosti konfigurace.

Budování vlastní sociální sítě s Jcow - krok 5.

Krok 6.

V ovládacím panelu správce najdete ikonky s různými funkcemi. Zde můžete nastavovat obecné parametry týkající se webu, vybírat moduly k povolení, měnit obsah horního panelu a postranní nabídky. Mezi další možnosti pak patří změna motivů, vyloučení registrovaných uživatelů či dokonce možnost překladu webu do cizího jazyka.

Budování vlastní sociální sítě s Jcow - krok 6.

Krok 7.

Ze všeho nejdříve byste měli zamířit do nastavení webu (Site configuration). Zde můžete svoji sociální síť pojmenovat, přidat nějaký slogan a vložit několik klíčových slov. Tato slova pak budou vložena na web pomocí metatagů, což vylepší zařazení tohoto webu internetovými vyhledávači. Není od věci doplnit i e-mailovou adresu správce webu a popřípadě i další údaje.

Budování vlastní sociální sítě s Jcow - krok 7.

Krok 8.

Sekce s moduly (Modules) představuje vstupní bránu pro úpravu funkčnosti webu a jejího rozšíření o zásuvné moduly (pluginy). Standardně ale nebudou povoleny všechny moduly. Můžete povolit či zakázat volitelné moduly, popřípadě je možné povolit i další moduly, které si nainstalujete. Vámi provedené změny pak uložíte klepnutím na položku Update modules.

Budování vlastní sociální sítě s Jcow - krok 8.

Dokončení průvodce jednoduchým vytvořením vlastní sociální sítě vám přineseme zítra.

 

Úvodní foto: © cienpiesnf - Fotolia.com

Byl pro vás článek přínosný?