Hlavní navigace

Vybudujte si vlastní sociální síť s pomocí Jcow - 3.díl

10. 7. 2011

Sdílet

 Autor: © Octus - Fotolia.com
V tomto článku vám ukážeme, jakým způsobem si můžete vybudovat svoji vlastní sociální síť, která bude mít většinu funkcí naprosto stejnou jako má Facebook.

Informační technologie se neúprosně vyvíjí, a to doslova raketovým tempem, což platí zejména pro internet. Ještě před osmi lety nic takového jako Facebook neexistovalo. Dnes je situace naprosto odlišná – čtvrtina všech uživatelů webu má uživatelský účet na sociální síti a zakladatel Facebooku – Mark Zuckerberg – je miliardářem.

Aplikace Jcow z vás zcela určitě neudělá přes noc takového boháče, jako je Zuckerberg, na druhou stranu vám ale poskytne poněkud odlišné a nové možnosti pro vaše fóra či komentáře na blogu a zároveň dodá vašemu webu nádech moderního způsobu komunikace po síti.

1. díl článku: http://pcworld.cz/internet/vybudujte-si-vlastni-socialni-sit-s-pomoci-jcow-1-dil-20537

2. díl článku: http://pcworld.cz/internet/vybudujte-si-vlastni-socialni-sit-s-pomoci-jcow-2-dil-20572

 

Krok 9.

Klíčovou součástí charakteristiky sociální sítě je to, jak se uživatelé budou sami představovat v rámci svých profilů. Jako klíčové se z tohoto pohledu pak jeví dotazy kladené v rámci tvorby profilu. Počet dotazů může být naprosto libovolný, navíc tyto dotazy mohou být volitelné nebo povinné. Dotazy pak poskytnou předem nastavený seznam odpovědí, popřípadě se může jednat o textová pole (jednořádková nebo víceřádková).

Budování vlastní sociální sítě s Jcow - krok 9.

 

Krok 10.

Část System Texts je ideální pro přivítání nových uživatelů. Zde můžete vytvářet uvítací zprávy, které se budou objevovat v jejich poštovních schránkách po registraci do sociální sítě vytvořené pomocí Jcow vedle jejich počátečního přihlašovacího jména a dále různé zprávy, které uživatelé získají e-mailem po jejich přihlášení. Doporučuje se také vytvořit seznam pravidel, která budou popisovat způsob užívání webu.

Budování vlastní sociální sítě s Jcow - krok 10.

 

Krok 11.

Strukturu nabídek můžete upravovat pomocí sekce Menu. Zde pomocí zaškrtávacích políček povolujete nebo zakazujete různé položky, určujete jejich váhu (důležitost) kvůli jejich přeuspořádání a také pro každé políčko upravujete texty. Existuje zde i možnost přidat položku, která ukazuje na vnější web. Zvažte kupříkladu i použití stylu, který by nějakým způsobem váš web zviditelnil, popřípadě mu dodal určitý nádech. Zkuste třeba namísto slova Videos použít výraz Vidz.

Budování vlastní sociální sítě s Jcow - krok 11.

 

Krok 12.

Část Members vám umožní přiřazovat jednotlivým uživatelů určité role, a to abyste jim zajistili určité postavení či třeba práva správce. Zde zároveň můžete i zablokovat účet uživatele, který se nějakým způsobem prohřešuje proti pravidlům nebo je nějakým způsobem problematický. V krajním případě můžete uživatele i natrvalo odstranit, a to včetně všech jeho příspěvků, nicméně zároveň vězte, že tuto akci nelze vrátit zpět.

Budování vlastní sociální sítě s Jcow - krok 12.

 

Krok 13.

V internetovém obchodu Jcow se nachází pestrá paleta všemožných zdarma dostupných motivů. Stačí si některý z nich vybrat, následně pak stáhnout, rozbalit a příslušné složky prostřednictvím FTP umístit do adresáře Themes ve vaší složce Jcow. Nahraný motiv pak aktivujete v části Themes v panelu pro správce.

Budování vlastní sociální sítě s Jcow - krok 13.

 

Krok 14.

Váš sociální web je nyní připraven přivítat první návštěvníky. Členové vaší sociální sítě mají i bez zásuvných modulů možnost vytvářet nové události, na něž mohou zvát své přátele a publikovat na jiných sociálních sítích. Dále mohou umisťovat do sociální sítě hudbu ve formátu MP3, obrázky ve formátu JPEG a sdílet odkazy na video na portálu YouTube. K dispozici je i jednoduchý nástroj pro práci s blogy.

Budování vlastní sociální sítě s Jcow - krok 14.

 

Úvodní foto: © Octus - Fotolia.com

Byl pro vás článek přínosný?