Hlavní navigace

Vyčistěte si svůj počítač od všemožného malwaru! - 1.díl

9. 3. 2018

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Máte podezření, že je váš počítač zamořený malwarem? Pak na nic nečekejte a začněte tento problém řešit. Poradíme vám, jak na to.

Víte, jak poznáte, že je váš počítač pravděpodobně zamořený malwarem? Typickými příklady jsou zejména následující příznaky: počítač pracuje pomaleji, než kdy dříve, a najednou se začíná zobrazovat spousta vyskakovacích oken, popřípadě dochází k dalšímu nestandardnímu chování. Jakmile tedy nějaké takové příznaky zjistíte, pak je skutečně velmi pravděpodobné, že je počítač napaden virem, spywarem nebo nějakou další nežádanou havětí – a klidně se to může stát i tehdy, pokud máte v počítači nainstalovaný antivirový program. Ano, nestandardní chování může být také někdy způsobenou problémy s hardwarem, nicméně v každém případě je třeba nejprve vyloučit právě napadení malwarem. Přečtěte si na následujících řádcích návod, kterým vám krok po kroku poradí, jak máte postupovat.

1. krok: Spuštění počítače v nouzovém režimu

Ještě předtím, než začnete na počítači cokoliv provádět, je třeba jej nejprve odpojit od Internetu a nepřipojovat jej do té doby, než budete mít počítač naprosto čistý. Odpojením od Internetu zabráníte malwaru v jeho šíření a také úniku vašich soukromých dat do nepovolaných rukou.

Pokud si myslíte, že je váš počítač napaden malwarem, spusťte operační systém Windows na počítači do nouzového režimu. V tomto režimu je u operačního systému zavedeno jen nezbytné minimum potřebných aplikací a služeb. Pokud je malware nastaven tak, aby se spouštěl automaticky při zavádění Windows, pak použitím tohoto režimu malwaru zabráníte v jeho spuštění. Spuštění Windows v nouzovém režimu je při odstraňování malwaru velmi důležité, protože odstranění nežádoucích souborů je v případě, je malware neaktivní, daleko jednodušší.

Postup pro spuštění Windows v nouzovém režimu byl ve Windows 7 a Windows 8 poměrně jednoduchý, nicméně ve Windows 10 se značně zkomplikoval. Chcete-li ve Windows 10 zavést nouzový režim, pak nejprve klepněte v nabídce Start na tlačítko pro vypnutí, zde vyberte možnost pro restart, ale zatím nic nedělejte. Ze všeho nejdříve totiž musíte stisknout a následně držet klávesu Shift a teprve poté klepněte v nabídce Start na položku Restartovat. Po chvíli se zobrazí nabídka, kde vyberte možnost Odstranit potíže > Upřesnit možnosti > Nastavení spouštění. V dalším okně tak klepněte na tlačítko Restartovat a chvíli počkejte (a buďte trpěliví), dokud se neobjeví nabídka s číslovaným seznamem různých možností spuštění. V tomto seznamu pak vyberte možnost číslo čtyři, která představuje spuštění počítače v nouzovém režimu. Pokud byste ale chtěli použít pro prohledání počítače některý z online antimalwarových a antivirových nástrojů, musíte vybrat volbu číslo pět, která představuje spuštění počítače v nouzovém režimu s podporou sítě.

Záhy možná zjistíte, že v nouzovém režimu počítač běží významně rychleji. Toto zjištění by mohlo být příznakem napadení vašeho počítače malwarem, nebo to ale také může znamenat, že se v počítači nachází spousta legitimních aplikací, které se automaticky spouští při zavádění Windows. Pokud však máte v počítači nainstalován pevný disk SSD, pak bude počítač stejně rychlý jak v nouzovém režimu, tak při normálním spuštění operačního systému.

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?