Hlavní navigace

Vyčistěte si svůj počítač od všemožného malwaru! - 2.díl

10. 3. 2018

Sdílet

 Autor: (c) paradox - Fotolia.com
Máte podezření, že je váš počítač zamořený malwarem? Pak na nic nečekejte a začněte tento problém řešit. Poradíme vám, jak na to.

Předcházející díl

 

Víte, jak poznáte, že je váš počítač pravděpodobně zamořený malwarem? Typickými příklady jsou zejména následující příznaky: počítač pracuje pomaleji, než kdy dříve, a najednou se začíná zobrazovat spousta vyskakovacích oken, popřípadě dochází k dalšímu nestandardnímu chování. Jakmile tedy nějaké takové příznaky zjistíte, pak je skutečně velmi pravděpodobné, že je počítač napaden virem, spywarem nebo nějakou další nežádanou havětí – a klidně se to může stát i tehdy, pokud máte v počítači nainstalovaný antivirový program. Ano, nestandardní chování může být také někdy způsobenou problémy s hardwarem, nicméně v každém případě je třeba nejprve vyloučit právě napadení malwarem. Přečtěte si na následujících řádcích návod, kterým vám krok po kroku poradí, jak máte postupovat.

2. krok: Odstranění dočasných souborů

Chcete-li zbavit operační systém nepotřebných dočasných souborů, pak můžete použít nástroj pro vyčištění disku, který je standardní součástí Windows 10

Teď, když máte počítač spuštěný v nouzovém režimu, můžete spustit vyhledávání malwaru. Nicméně ještě předtím odstraňte z počítače všechny dočasné soubory. Díky tomu urychlíte vyhledávání malwaru, uvolníte místo na disku a možná zlikvidujete i nějaký ten malware. Pro odstranění dočasných souborů můžete použít nástroj Vyčištění disku, který je standardní součástí operačního systému Windows 10. Program Vyčištění disku najdete velmi snadno – buď do panelu pro vyhledávání zadáte název tohoto programu, nebo stisknete tlačítko Start a zde nástroj Vyčištění disku vyhledáte v seznamu aplikací.

 

Pokračování

 

Byl pro vás článek přínosný?