Hlavní navigace

Vyčistěte si svůj počítač od všemožného malwaru! - 8.díl

16. 3. 2018

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Máte podezření, že je váš počítač zamořený malwarem? Pak na nic nečekejte a začněte tento problém řešit. Poradíme vám, jak na to.

Předcházející díl

 

Víte, jak poznáte, že je váš počítač pravděpodobně zamořený malwarem? Typickými příklady jsou zejména následující příznaky: počítač pracuje pomaleji, než kdy dříve, a najednou se začíná zobrazovat spousta vyskakovacích oken, popřípadě dochází k dalšímu nestandardnímu chování. Jakmile tedy nějaké takové příznaky zjistíte, pak je skutečně velmi pravděpodobné, že je počítač napaden virem, spywarem nebo nějakou další nežádanou havětí – a klidně se to může stát i tehdy, pokud máte v počítači nainstalovaný antivirový program. Ano, nestandardní chování může být také někdy způsobenou problémy s hardwarem, nicméně v každém případě je třeba nejprve vyloučit právě napadení malwarem. Přečtěte si na následujících řádcích návod, kterým vám krok po kroku poradí, jak máte postupovat.

7. krok: Udržujte svůj počítač nezavirovaný

Ze všeho nejdříve se vždy ujistěte, že máte v počítači spuštěný antivirový program, který v reálném čase sleduje všechny aktivity v počítači, a že je tento antivirový program aktualizovaný. Pokud nechcete utrácet peníze za každoroční obnovení licence, můžete si vybrat z řady zdarma dostupných programů, které dokážou zajistit ochranu počítače na odpovídající úrovni zdarma. Příkladem takových programů mohou být třeba nástroje Avira Antivirus Free Edition nebo Bitdefender Antivirus Free Edition. Dáváte-li přednost vybavenějšímu antivirovému řešení, pak vám doporučujeme použít výborný nástroj Norton Security Premium.

Kromě instalace klasického antivirového programu zvažte ještě použití zdarma dostupné služby OpenDNS, která pomáhá blokovat nebezpečné weby. A pokud často navštěvujete podezřelejší weby, kde hrozí reálné nebezpečí nakažení vašeho počítače malwarem, pak zvažte spuštění internetového prohlížeče v režimu sandboxu, který zabrání staženému malwaru poškodit váš počítač. Funkce sandboxu jsou k dispozici u některých antivirových programů (například Comodo), popřípadě můžete funkci sandboxu získat instalací programu třetí strany, jako je například Sandboxie.

Když už tak přemýšlíte nad tím, jak byste svůj počítač ochránili přes napadením malwarem, nezapomeňte důkladně zkontrolovat naše online účty, a to včetně účtů pro přihlášení do vaší banky, schránky elektronické pošty a sociálních sítí. Zde se zaměřte na výskyt podezřelých aktivit a změňte si přístupová hesla – některý malware totiž dokáže zachytit hesla, která máte nastavena pro přístup k těmto službám.

Používáte-li systém pro zálohování, který automaticky zálohuje vaše soubory a operační systém, pak zvažte testování těchto záloh na přítomnost malwaru, a to, abyste se ujistili, že skutečně tyto zálohy neobsahují žádný malware. Pokud není možné takové testy provést, což je typicky případ online nástrojů, které obvykle dokážou testovat pouze disk připojený k vašemu počítači, popřípadě pouze disk C:\, pak zvažte odstranění vašich starých záloh a resetování programu pro zálohování, aby začal ukládat nové zálohy, které snad definitivně budou bez malwaru.

Pokud zatím žádný takový zálohovací systém nemáte, pak vězte, e existuje celá řada, a to včetně řešení pro online zálohování.

Neustále udržujte operační systém Windows, veškerý další software od Microsoftu i produkty od firmy Adobe aktualizované. Ujistěte se, že máte v operačním systému Windows zapnuto doručování a automatickou instalaci aktualizací. Pokud se vám tato volba nezamlouvá, nastavte operační systém Windows tak, aby stahoval aktualizace, ale abyste si vy sami mohli zvolit, kdy se mají instalovat.

Byl pro vás článek přínosný?