Hlavní navigace

Výkon a dostupnost ATI Radeon HD4870

24. 6. 2008

Sdílet

Na internetu se objevila další série novinek o nejvýkonnější grafické jednojádrové kartě ATI Radeon HD4870 od AMD, které se dočkáme ve středu. O tom, že bude problém s dostupností nebo o tom, jaký je její výkon.

Novinka od AMD postavená na jádru RV770 oficiálně vyjde ve středu společně s ATI Radeonem HD4850, o kterém však po uvolnění embarga z minulého týdne už víme téměř vše a lze jej koupit doslova na každém rohu, karet je už dnes dostatek.

To se v žádném případě netýká ATI Radeonu HD4870, který kvůli problémům s dodávkami GDDR5 pamětí od Qimondy bude nedostatkovým zbožím, pokud jej bude vůbec tento týden kde zakoupit. Situace se prý zlepší až v červenci, kdy by snad karet měl být dostatek.

Že by se ale opakovala situace z konce minulého roku s GeForce 8800GT, to si nemyslím, daleko větší zájem čekám o již dostupný ATI Radeon HD4850, který nabízí skvělý poměr cena/výkon a v současné době je asi nejlepší koupí na trhu (pozor, toto nemusí platit už ani za týden, žene se na nás cenová válka nVidie a AMD).

No a slibovaný výkon? Ten si můžete prohlédnout na údajích z 3DMarku 06, 3DMarku Vantage a hry World in Conflict. Za ně děkujeme serveru HKEPC.

- - Tomáš Šulc