Hlavní navigace

Výkonný drobeček

1. 4. 2007

Sdílet

Projektor Acer XD1170D základ domácího kina Patříte mezi počítačové nadšence a stále ještě nemáte doma pr...


Projektor Acer XD1170D základ domácího kina


Patříte mezi počítačové nadšence a stále ještě nemáte doma projektor? Chyba. Ceny datových projektorů i domácích videoprojektorů jsou mnohonásobně nižší, než tomu bylo před několika lety, koupit si některý z nich tedy už není nesplnitelný sen. Mezi cenově atraktivní produkty patří kupříkladu projektor Acer XD1170D. S tímto kouskem vás dnes seznámíte podrobněji.
Projektor XD1170D je vyroben v podobě kompaktního "boxu" s rozměry 230 x 238 x 123 mm se zaoblenými rohy. Jeho hmotnost činí 2,17 kg. Design projektoru považujeme jednoznačně za vydařený. Do domácího prostředí se stříbřitošedá barva hodí a "krabicovitý" tvar rovněž. Ostudu vám navíc zařízení neudělá ani ve firmě. Jednoduše řečeno: vzhledově se nám projektor zalíbil. Protože však víme, že není vše zlato, co se třpytí, bude lepší, když se zaměříme na to, co se skrývá v útrobách produktu.
Uvnitř "iksdéčka" se nachází projekční lampa s výkonem 200 W. Díky ní se může projektor pochlubit solidní svítivostí 2 300 ANSI lm. Životnost lampy je 2 000 hodin provozu. Pokud budete využívat XD1170D v ekonomickém režimu (se svítivostí 1 840 ANSI lm), prodloužíte životnost lampy až na 3 000 hodin. Úsporný režim má (kromě prodloužení životnosti) i další výhodu zajistí nižší provozní šum. Při testování nám však nepřišel projektor nijak hlučný ani ve standardním režimu se svítivostí 2 300 ANSI lm. Kontrastní poměr udává výrobce jako 2 200 : 1.
O generování obrazu se stará systém DLP (Digital Light Processing). Je vybavený zobrazovacím čipem (DMD) s rozlišením SVGA, tedy s maticí 800 x 600 bodů. Popravdě řečeno, viděli bychom v dnešní době raději standard XGA fyzické rozlišení 1 024 x 768. Na druhé straně je pravda, že pro sledování standardních DVD titulů i televizního vysílání v rozlišení PAL (720 x 576 bodů, potažmo 768 x 576 bodů s pixel ratio 1 : 1) režim SVGA dostačuje. Trochu hůře na tom budou zájemci, kteří rádi hrají počítačové hry (ty zpravidla vypadají nejlépe ve vyšších grafických režimech, jako např. XGA a více) i příznivci HD filmů.
Při praktickém testování se nám (v rámci možností rozlišení SVGA) obraz líbil. Barvy jsou pěkné a obraz sytý. Napomáhá tomu zřejmě i pětisegmentové kolečko, které se nachází uvnitř zařízení. Obsah projekce lze poměrně pohodlně sledovat i při horším zatemnění. Pochválit můžeme rovněž ovládací menu (OSD). Pohyb v něm je svižný a intuitivní. Navíc nabízí XD1170D uživatelům řadu užitečných služeb. Zmínit lze například řízení bílého segmentu, pokročilé nastavení barev, eTimer (služba pro odpočet času při prezentaci), možnost zamknout projektor pomocí PIN a podobně.
Projektor lze k signálu obrazu připojit pomocí VGA, S-Video, RCA (kompozitní video), RGB (s redukcí), nechybí ani digitální DVI (ve verzi DVI-I s podporou HDCP). Audio můžete připojit pomocí konektoru jack 3,5 mm.

Acer XD1170D

OSD
světelný výkon
DVI-I
rozlišení obrazu SVGA
Cena vč. DPH: 17 838 Kč
K testu zapůjčila firma: Acer, www.acer.cz