Hlavní navigace

Vykrádáme videa z YouTube

1. 7. 2007

Sdílet

6 softwarových tipů pro stažení videa do PC Microsoft Virtual PC 2007 a Virtual Server 2005 Virtuální PC dooprav...


6 softwarových tipů pro stažení videa do PC

Microsoft Virtual PC 2007 a Virtual Server 2005

Virtuální PC doopravdy zdarma



Když to před lety začalo vypadat, že webové prohlížeče budou zdarma, mnozí se tomu zdráhali uvěřit. Když to před dvěma lety začalo vypadat, že virtualizační software by mohl být alespoň v základních verzích zdarma, i k tomu jsme byli skeptičtí. A když se nedávno opravdu stalo, že dokonce Microsoft uvolnil nejen základní, ale i vyšší verzi svého softwaru k provozování virtuálních strojů zdarma, mnozí se zdráháme uvěřit doposud. Nebudeme spekulovat o důvodech, řekněme "hurá" a podívejme se na možnosti tohoto softwaru!
Základní varianta k provozování virtuálních PC se u výrobce z Redmondu jmenuje Microsoft Virtual PC 2007 a je určena k rutinnímu testování, výuce či experimentování. Protože se jedná o již poměrně dospělý produkt, nechybí řada typických vymožeností. Samozřejmostí je simulace síťových rozhraní s možností sdílení fyzických adaptérů či naopak uzavření sítě pouze mezi jednotlivé virtuální stroje, paralelní spuštění většího počtu virtuálních počítačů, co paměť a procesor unesou, či instalace dodatečných ovladačů, jež zajistí kvalitní grafické zobrazení či plynulé přechody polohovacích zařízení mezi virtuálním a hostovacím prostředím.
Mezi nejvýznamnější vylepšení poslední verze jistě patří rozšíření podpory pro operační systém Windows Vista ("venku" i "uvnitř", tedy jako hostitel i virtuální stroj) a další rozšiřování podpory pro 64bitové platformy od AMD i Intelu.
Na druhou stranu i po letech vývoje stále zůstává Virtual PC v některých důležitých vlastnostech omezeno. Omezen je počet emulovaných pevných disků, jejichž počet je vázán na virtuální řadič IDE a kupříkladu rozsáhlejší serverové emulace zde nepřipravíte (třeba pole RAID 5). Další nepříjemností je absence podpory zařízení připojených na sběrnici USB, kromě klávesnice a myši. Jinými slovy, třeba takové síťové adaptéry Wi-Fi, neřkuli třeba čtečky paměťových či čipových karet zde opět nenasimulujete.
Dále se pozastavme u jedné z nejdůležitějších vlastností, kterou je ukládání stavu virtuálního počítače, přesněji především jeho pevného disku. Zde se možnosti Virtual PC už dlouho v zásadě nezměnily a nutno podotknout, že oproti konkurenci jsou jeho tvůrci pozadu. Nelze sestavit delší postupnou historii uložených stavů a jejich správa třeba v podobě hierarchie je zde těžko dosažitelná bez komplikovanějších "fíglů" se soubory virtuálních pevných disků.
Chce-li uživatel uniknout alespoň některým problémům, o nichž byla řeč, nabízí se možnost využít vyšší verzi koncepčně shodného softwaru s názvem Virtual Server 2005. Ten je určen jak k pokročilým scénářům simulací, tak k provoznímu nasazení produkčních serverů v "opravdové" síti. Nabízí se významně lepší možnost správy a přípravy nových virtuálních strojů, lze provozovat i složitější konfigurace emulovaných pevných disků a velmi příjemným uživatelským rozhraním je pak zobrazovací komponenta do webového prohlížeče. Možnost přenášet obrazy pevných disků z Virtual PC 2007 do serverové varianty je velmi cenná a i další potenciál na "klonování" disků je pozoruhodný. Volně dostupná varianta Virtual Server je, při zohlednění volného použití, opravdu velmi kvalitní řešení přinejmenším pro jakékoliv experimentální prostředí.
Nezbývá než říci, že Microsoft v případě Virtual PC 2007 a Virtual Serveru 2005 nabízí kvalitní a spolehlivý software ze dvou variant si vybere podle svých nároků každý a v obou případech se jedná o vyhovující řešení.7 0289/OK o

Microsoft Virtual PC 2007 a Virtual Server 2005

Software pro provozování "počítačů v počítači" s podporou Windows Vista
Šíře podporovaných platforem
dobrá výkonnost
cena
Absence podpory USB
postupné ukládání stavů
K recenzi poskytla firma: Microsoft, www.microsoft.cz
Cena: zdarma



Máte rádi některý z oblíbených videoserverů na internetu? A mrzí vás, že videoklipy nelze ukládat? Nezoufejte, poradíme vám, jak na to.
Elektronické videoarchivy s přístupem z webového prohlížeče si za svůj relativně krátký život získaly obrovskou a z veliké části zaslouženou pozornost. Služby jako YouTube nebo Google Video (obě nyní patří Google) jsou v současnosti jedny z nejoblíbenějších funkcí internetu. Ostatně jak praví původní reklamní heslo první z nich, komu by se nelíbilo, když může vysílat sám sebe?
Jednou z nevýhod, na něž si někteří uživatelé on-line videoték stěžují, je nemožnost ukládat video do počítače. Jednotlivé klipy se přehrávají v okně webového prohlížeče prostřednictvím jednoduchého přehrávače založeného na technologii Flash. To je velké kouzlo těchto serverů oproti poskytovatelům klasického streamovaného obsahu, ale na druhé straně je to i jejich vada. Obsah videoarchivů totiž není snadné na klientském zařízení ukládat pro pozdější použití. Což někdy může vadit.
Aby byl tento problém vyřešen a ukládání obsahu umožněno, vznikla celá řada nástrojů a služeb. V podstatě existují tři druhy:

Programy běžící v počítači.
Služby na webovém serveru.
Doplňky prohlížečů.

V následující části se podíváme na některé z nich a pokusíme se vám je přiblížit. Otázka tedy již nebude znít, jak ukládat video z YouTube, ale co k tomu použít?

Webové stahovače

Tzv. webové stahovače jsou servery, s jejichž pomocí ukládáme video z archivů na disk počítače. Video se ukládá v souboru FLV (Flash Video), ke kterému je potřeba mít přehrávač. Jedním z nich je například FLV Player (http://applian. com/flvplayer).

Youtubex

www.youtubex.com

Služba Youtubex je jednoduchý, ale přitom funkční nástroj pro stahování videa ze serveru YouTube. Kromě samotného stahování umožňuje jednotlivé klipy také sdílet, respektive posílat jejich odkazy pomocí e-mailu. Přednost tohoto serveru je přímočarost ovládání, nicméně má také několik nevýhod. První z nich je pojmenovávání stažených souborů (vždy stejné), což komplikuje situaci, chceme-li stáhnout více klipů současně. Druhým nedostatkem jsou výpadky služby, v některých případech dosti nepříjemné, kdy server ukazuje chyby a nefunguje správně. Nicméně i tak se jedná o zajímavou alternativu.

KeepVid

www.keepvid.com

KeepVid je obdobně jako Youtubex velmi jednoduchý a přímočarý server, netrpící některými z vad, o nichž jsme psali v minulém případě. Kromě samotného YouTube umí pracovat i s Google Video a dalšími servery, nicméně právě jednoduchá podpora YouTube z něj dělá pro fanoušky tohoto serveru asi nejlepší volbu. Rozhraní serveru je velmi snadné, bohužel výhrada k názvům ukládaných souborů platí i u tohoto serveru. "Přídavné" funkce, jako konverze videa do přijatelnějšího formátu, jsou bohužel pouze reklamou komerčního softwarového produktu, a proto je nemůžeme brát v případě tohoto serveru příliš vážně.
Stahovače v prohlížeči Stahovač videí z YouTube i dalších on-line videoarchivů může být doplňkem prohlížeče. Těchto doplňků existuje několik a mají rozdílnou kvalitu. V našem přehledu nástrojů pro ukládání klipů se soustředíme na jeden doplněk pro nejpopulárnější alternativní prohlížeč na světě.

Video Downloader

http://update.mozilla.org

Video Downloader je doplněk aplikace Mozilla Firefox, který sám o sobě neslouží pro stahování filmů, ale funguje jako odkaz na on-line službu fungující na stejném principu jako na jiném místě popsaný KeepVid. Jakmile otevřeme okno s videem, stačí dvakrát poklepat na ikonku, která se zobrazuje ve stavové liště prohlížeče, a doplněk otevře vyskakovací okno. V něm se objeví odkaz, s jehož pomocí již začneme stahovat do počítače příslušné video. Vše funguje velmi snadno a jednoduše. Nedostatkem doplňku, který má pouhých 20 KB, je skutečnost, že jeho funkce je závislá na fungování webového serveru. Ten je přitom funkčně shodný s jinými on--line službami.
Mnohé webové služby, včetně serveru KeepVid, mají své vlastní verze tohoto doplňku, jež odkazují na jejich vlastní servery. Kdyby se některý z nich stal nepoužitelným, je snadné jej nahradit jiným. Na druhé straně je ale složité používat více downloaderů pro prohlížeč současně, což jejich použití poněkud komplikuje. I v těchto případech platí, že stažený obsah je na disk počítače ukládán ve formátu FLV, vyžadujícím speciální prohlížeč.
Stahovače do počítače Poslední kategorií stahovačů videa, na níž se dnes podíváme, tvoří speciální aplikace. Instalují se do počítače jako každý jiný software. Jsou určeny k práci s videem v on-line archivech. Kromě prostého stahování klipů mohou mít i další funkce, zejména pro jejich správu a konverzi, ale třeba také pro publikování na serverech. Pokud zde totiž umisťujete více videosouborů najednou, může být standardní webové rozhraní jednak omezené a pomalé, jednak nespolehlivé.
Stahovače existují pro všechny běžné operační systémy včetně Mac OS X a Linuxu, v našem přehledu se zaměříme na aplikace pro Microsoft Windows.

YouTUBE Downloader v1.1

www.feneris.com

YouTUBE Downloader (YTD) je základní a jednoduchý nástroj pro stahování videa z YouTube. Má dvě funkce: první z nich spočívá v možnosti načíst video do počítače po zadání URL adresy stránky na serveru YouTube. Druhou možností je prohledávání serveru z prostředí programu, k čemuž se otevírá standardní webový prohlížeč. Video je ukládáno v běžném formátu flashového videa a potřebujete k němu tedy přehrávač. Program je užitečný hlavně pro svou jednoduchost a hodí se tam, kde není možné používat některou z webových služeb.

TubeSucker

http://www.newrad.com/software/tubesucker/

TubeSucker je komplexní program, který si klade za cíl stát se "mediálním centrem" YouTube a podobných webů. Aplikace je skutečně pozoruhodná, a to hned z několika důvodů. Především se jedná o integrovaný přehrávač a stahovač videa v jediném, poměrně přátelském balení. Autoři nabízejí několik verzí, které se liší funkcemi a cenou (základní verze je zadarmo). Program umí kromě stahování například dohledat videa k MP3 souborům na počítači, posílat hlasové zprávy pomocí serverů a další věci.
Bohužel se ale jedná o programátorsky značně nepodařenou věc. Uživatelské rozhraní aplikace kolabuje a nedovede se přizpůsobit některým počítačům. Program občas skončí v nekonečné smyčce a do placené verze není právě radno investovat. Třeba se ale autoři polepší.

My Video Downloader

www.myvideodownloader.com

Tento program je placený (existuje velmi omezená demoverze), nicméně z toho, co v tomto článku představujeme, jednoznačně nejpokročilejší. Kromě YouTube podporuje celou řadu dalších webů. I když je aplikace určena hlavně uživatelům přehrávačů iPod a podobných, její možnosti jsou daleko širší. Video je možné přečíst z archivního serveru a dále převést do některého z podporovaných formátů. Těch je k dispozici velké množství. Konverze samotná je přijatelně rychlá a spolehlivá. MVD dokáže stahovat, respektive konvertovat (což je u širokopásmového připojení pomalejší a náročnější proces) více souborů v dávce. To je pro uživatele velmi příjemná vlastnost.
Ani MVD se ovšem nevyhnul programátorským chybám, daným netypickým uživatelským rozhraním a občasnými problémy, ale z programů, které jsme zde prezentovali, je asi nejvýhodnější. Škoda jen, že se jedná o placený produkt.
Jak si vybrat? Chcete-li se dívat na svá oblíbená videa z YouTube na počítači a nevadí vám, že budete potřebovat speciální přehrávač, použijte některou z webových služeb, fungují dokonale. Pokud ji vylepšíte doplňkem k Firefoxu, bude to pouze pohodlnější.
K off-line programu pro konverzi se můžete uchýlit, jestliže vám předchozí volba nesedí. Pokud se ale na videa z YouTube chcete dívat i na svém osobním přehrávači nebo je chcete mít ve standardním formátu, budete si patrně muset připlatit.
Na závěr si dovolíme malou prognózu. Vzhledem k popularitě služeb jako Google Video a YouTube je možné, že někdo dříve nebo později přijde s univerzálním a přitom otevřeným řešením i pro systém Windows. Je pouze otázkou času, kdy k tomu dojde, prozatím se ale zdá, že si budete muset vystačit s některým z uvedených řešení.

Byl pro vás článek přínosný?