Hlavní navigace

Vylepšete si zabezpečení svého Wi-Fi routeru - 2.díl

9. 5. 2015

Sdílet

 Autor: Well
Domácí uživatelé pro připojení k internetu často používají bezdrátový router, který dokáže zajistit online přístup jak zařízením připojeným kabelem, tak zařízením bezdrátovým. Router čili směrovač je však ve výchozí konfiguraci nedostatečně zabezpečen. Nejvyšší čas to změnit!

Vývoj v oblasti počítačových technologií mimo jiné směřoval a bezpochyby i nadále směřuje k tomu, aby pokud možno maximum zařízení, které každodenně používáme, bylo tzv. plug-and-play. Jinými slovy jde o to, aby stačilo pouze zařízení zapnout, přihlásit se a pak jej používat, a to aniž by bylo nutno zařízení nějakým způsobem konfigurovat. Je však jedno zařízení, které byste vy sami nikdy neměli považovat za plug-and-play – a tím je váš domácí router či bezdrátový router.

Jakmile technik, který zajistí připojení vaší domácnosti k internetu, odejde, je na vás, abyste provedli několikero nastavení.

 

Předcházející díl

Používejte až nesmyslně dlouhé heslo

Ne, nebojte, nebudu vás nutit, abyste používali heslo o délce 100 znaků či něco podobného, nicméně heslo o délce 20 až 30 znaků, v němž se budou vyskytovat náhodně vygenerované znaky, čísla a speciální znaky (pokud je možné je použít), je docela dobrým zabezpečením. Cílem je znemožnit případnému hackerovi jakkoliv uhádnout vaše heslo. Možná nejjednodušším způsobem, jak takové heslo vytvořit, je použití takového hesla, které je o něco delší než většina hesel, která používáte na Internetu pro přihlašování k různým internetovým službám.

CS24

To vše znamená, že možná budete muset pro zapamatování hesla použít nějaký program pro správu hesel, abyste toto heslo nezapomněli. Příležitostné přihlašování do rozhraní pro konfiguraci pro taková zařízení pravděpodobně bude pro vás trochu utrpením. Nicméně vězte, že za tuto dodatečnou námahu budete odměněni pocitem, že používáte tak dlouhé a složité heslo, které neumožní případným útočníkům ohrozit nějakým způsobem vaši síť.

Ony tři kroky, které jsme popisovali výše, jsou jen těmi základními. Pokud se jednou dostanete do rozhraní pro konfiguraci routeru, záhy zjistíte, že se v něm nachází velká spousta nejrůznějších nastavení, která můžete ladit přesně podle svých představ. Můžete tak kupříkladu měnit kanál, na kterém bude bezdrátový router vysílat, můžete měnit šířku kanálu, konfigurovat službu NAT, port forwarding apod. Možností je skutečně bezpočet.