Hlavní navigace

Výrobci z Tchaj-wanu představí na Computexu klony iPadu od Applu

1. 4. 2010

Sdílet

Na červnovém veletrhu Computex se má podle dostupných informací představit minimálně 10 zařízení podobných iPadu od firmy Apple. Kteří výrobci se budou snažit proniknout na nový trh?

„Všichni hlavní výrobci notebooku představí na Computexu svůj tablet,“ tvrdí Chang Li, z Tchaj-pejské organizace Computer Association, která pomáhá s přípravou letošního veletrhu. Mezi společnostmi, které by měly zařízení představit, jsou známí giganti jako Acer, Asustek, Micro-Star (MSI), Gigabyte Technology i ti u nás méně známí jako Quanta Computer a Compal Electronics.

Své plány soupeřit s iPadem na nově vznikajícím trhu oznámil Asustek již dříve. Podobně se zachovalo MSI, to svůj stroj, disponující 10 palcovou obrazovkou a operačním systémem Google Android, představilo již na veletrhu spotřební elektroniky v Las Vegas. Známy jsou i detaily o zařízení výrobce Compal. To ponese obrazovku o rozměrech 7 palců a stejně jako přístroj od MSI, se o výpočetní výkon postarají čipy Nvidia Tegra.

Ačkoli MSI tablet již představilo, podle Eriky Jean, marketingové ředitelky notebookové divize MSI, si společnost na trhu zachová dočasně určitý odstup a dávku opatrnosti. „Vyčkáme na reakci trhu ohledně iPadu, uvedení nového produktu na trh je nákladné a často riskantní, pochybení pak vycházejí velmi draho“, dodáva Jean.

Prozatím se tablety nedočkaly na trhu masovějších ohlasů. Jsou sice často vhodné jako pracovní nástroje, ale nemají potenciál pro větší rozšíření na trh. Letošní rok to však může změnit. Alespoň v to doufá Apple se svým iPadem, který je díky připojení k internetu a téměř 10 palcové obrazovce vhodný pro surfování, sledování filmů, čtení knih a podobně. iPad a jemu podobná zařízení mají tak velký potenciál získat velké množství zákazníků na spotřebitelském trhu. Otázkou ale zůstává, zda je pro tato zařízení na trhu plném netbooků a mobilů s internetem ještě nějaké místo.