Hlavní navigace

Vyrobte si Raspberry Pi konzolu pro hraní retro her - 4.díl

23. 3. 2018

Sdílet

Zatoužili jste si zahrát nějakou starou hru a nemáte na čem? Ukážeme vám, jak si můžete jednoduše a také levně vyrobit herní konzolu založenou na populárním Raspberry Pi.

Předcházející díl

 

Dvacet let snili všichni, kdo mají rádi retro hry, o tom, zda by bylo možno vyrobit univerzální herní konzolu, na které by bylo možno hrát hry z různých herních systémů. Tímto ideálním řešením měla být levná, snadno ovladatelná konzola, která by se dala ovládat pomocí gamepadu a kterou by bylo možné připojit k televizoru.

Výběr hardwaru

Vyberte si úložiště

Na kartu SD se bude ukládat operační systém, emulátory a soubory her. Čím větší karta bude, tím více místa budete mít pro hry. Pokud již máte nějakou volnou kartu microSD o kapacitě alespoň 8 GB, pak máte štěstí, protože ušetříte. V opačném případě vám doporučujeme koupit například některou z následujících karet.

Vyberte si klávesnici

Pro počáteční konfiguraci budete potřebovat obyčejnou klávesnici USB. Jakmile budete mít konfiguraci hotovou a budete hrát hry, pak ji už potřebovat nebudete (pokud ovšem nebudete někdy v budoucnu provést nějaké pokročilé úpravy konfigurace).

Pokud chcete komunikovat bezdrátově, pak je tady Rii Mini, což velmi povedená kapesní klávesnice, která vám umožní velmi snadno měnit nastavení systému z pohodlí pohovky v obývacím pokoji, kdykoliv to budete v budoucnu potřebovat.

Vyberte si ovládání

Nyní je ještě třeba si pořídit víceúčelový ovladač, pomocí něhož budete moci hrát hry z nejrůznějších zařízení. Raspberry Pi 3 má integrován modul Bluetooth, a tak jsou bezdrátové ovladače velmi vhodným řešením, a to i přesto, že se obtížněji konfigurují.

Univerzálním řešením je 8Bitdo NES30, což je bezdrátový Bluetooth ovladač v provedení NES, s dvěma analogovými páčkami a čtyřmi ramenními tlačítky.

Další možností je DualShock 4, který u retro her pracuje naprosto perfektně, protože má velmi dobrý D-pad, je bezdrátový a velmi pohodlně se drží. Díky analogovým páčkám také poslouží i jako alternativa za modernější konzoly, jako je například Nintendo 64 a PlayStation.

 

Pokračování

 

Byl pro vás článek přínosný?