Hlavní navigace

Vysoce citlivý profesionální Nikon D3s

14. 10. 2009

Sdílet

 Autor:
Nikon dnes uvedl nejnovější profesionální zrcadlovky D3s s vysoce citlivým senzorem a záznamem video v HD rozlišení 720p.

Potvrdila se tak námi včera zveřejněná domněnka, Nikon dnes oznámil nový profesionální fotoaparát Nikon D3S vychází z uznávaného modelu D3, má vysoce citlivý fotografický senzor, se kterým lze fotit i za velmi špatných světelných podmínek a přináší nově i možnost natáčet video v HD rozlišení.

Fotoaparát D3S je vybaven zcela přepracovaným obrazovým snímačem s 12,1 milionu pixelů formátu FX, tedy stejné velikosti, jako klasický 35mm kinofilm. Velká rozteč mezi pixely a přepracovaná vnitřní struktura obrazového snímače společně znamenají, že rozsah citlivostí v rozmezí 7 EV od ISO 200 do ISO 12800 dovoluje fotografovat a nahrávat videosekvence při extrémně nízkých hladinách osvětlení s minimálními ztrátami ostrosti a detailů v obraze.

Jde také o první přístroj nabízející kromě standardního rozsahu citlivostí ještě další zvýšení citlivosti až o 3 EV v režimu Hi-3. Výsledná hodnota citlivosti je tak ekvivalentní skoro neuvěřitelnému číslu ISO 102400, cenou je ovšem znatelné zvýšení obrazového šumu.

Nikon D3s umí nově nahrávat video, ale jen v rozlišení 720p (1280x720 bodů), což je poněkud zklamání, mluvilo se totiž o Full HD 1920x1080 (1080p). Při frekvenci 24 snímků za sekundu je video ukládáno do formátu Motion-JPEG, ze kterých lze později snadno exportovat jednotlivé snímky.

Nikon D3s


Osvědčený 51bodový AF modul Nikon Multi-CAM3500 s 15 křížovými snímači nabízí uživatelům špičkové možnosti při sledování rychle se pohybujících objektů. Systém autofokusu s detekcí kontrastu byl u přístroje D3S optimalizován tak, aby umožňoval automatické zaostřování při záznamu videosekvencí a v režimu živého náhledu. 

Na základě rozsáhlé odezvy od profesionálních fotografů je v přístroji D3S zabudována nová funkce čištění obrazového snímače generující vibrace ve čtyřech různých rezonančních frekvencích pro potlačení hromadění prachu na antialiasingovém filtru snímače. Tento nový systém byl vytvořen tak, aby nedošlo k omezení zobrazení 100 % obrazového pole v hledáčku, které je u vlajkové lodi profesionálních digitálních jednookých zrcadlovek série D samozřejmostí.

Fotoaparát D3S nabízí tři alternativní formáty obrazového pole, které jsou automaticky zobrazovány v hledáčku. Fotografové tak mohou volit mezi formáty obrazu 5:4 (30×20), 1,2× (30×20)
a DX (24×16).

Fotoaparát D3S je vybaven novou funkcí Tichá expozice umožňující fotografovi snížit hluk vydávaný přístrojem při návratu zrcadla do spodní polohy. Tento režim je vhodný pro fotografování zvířat a za dalších situací, ve kterých mohou zvuky fotoaparátu rušit fotografovaný objekt. Tato inovace je opět reakcí na praktické informace od fotografů používajících fotoaparáty Nikon série D3.

Fotoaparát D3S nabízí pět volitelných nastavení funkce Active D-Lighting pro fotografování vysoce kontrastních scén a objektů typu high-key. Kromě novéno nastavení Automaticky mají uživatelé k dispozici čtyři manuální předvolby, a to Velmi vysoký, Vysoký, Normální a Nízký.

Další pomůckou zvyšující produktivitu fotoaparátu D3S je zpracování snímků RAW pomocí položek menu Retušování. Na snímky RAW (NEF) lze například přímo ve fotoaparátu aplikovat následující funkce: Komprese JPEG, Velikost obrazu, Vyvážení bílé barvy, Korekce expozice, Nastavení Picture Control, Redukce šumu, Barevný prostor a Korekce vinětace. Tyto položky urychlují postprodukční pracovní proces přímo v akci, aniž by jste museli použít počítač a grafický program.

Uvedení fotoaparátu D3S do prodeje je plánováno na konec listopadu. Předpokládaná maloobchodní cena je 126000 korun (~4850 euro).

Nikon D3s

Nikon D3s

ICTrocenka

Nikon D3s

Nikon D3s

Byl pro vás článek přínosný?