Hlavní navigace

Vysouvací elegán od LG

1. 5. 2006

Sdílet

Mobilní telefon LG S5200 nejluxusnější mobil LG na českém trhu Značka LG není v našich testech mobilů zastoup...


Mobilní telefon LG S5200 nejluxusnější mobil LG na českém trhu


Značka LG není v našich testech mobilů zastoupena příliš často na rozdíl od asijského trhu, kde jsou k vidění velice zajímavé přístroje, pro Evropu a především pro Česko jsou v nabídce především levnější modely, které převratnými technologiemi nabity nejsou. LG se navíc dlouhou dobu nedařilo dostat do nabídky mobilních operátorů, a tak její dřívější podíl na našem trhu byl těsně nad bodem mrazu. Při boji o místo na slunci tak přišla na řadu osvědčená zbraň asijských výrobců levné, stylově zvládnuté mobily, které však náročnějšího uživatele výbavou nemohou uspokojit, a segment totálních levňásků je hodně nasycený. Přišel tedy čas na změnu; tu by měl reprezentovat právě testovaný model S5200.
Hmotnost 95 g považujeme při rozměrech 93 x 47 x 21 mm za akceptovatelnou, kýlu vám nezpůsobí a na podvazkový pásek se stejně nehodí. Díky pogumované zadní straně (baterie 800 mAh 200 h/120 min) navíc dobře sedí a neprokluzuje. Přední strana, které dominuje barevný displej, je vyvedena v lesklé černé barvě. Ta společně s kombinací lehkého zaoblení a vysouvacího konceptu působí velmi pěkným dojmem. Bohužel tyto hladké displeje jsou úžasně vhodné na chytání mastnoty.
Konstruktéři použili TFT displej (262 tisíc barev) s rozlišením 128 x 160 bodů při rozměrech 28 x 35 mm, který sice již nepatří k tomu nejnovějšímu, nabízí ale dobrou kombinaci rozměrů se slušným podsvětlením a kontrastem. Mechanická část vysouvání nevzbuzuje dojem, že se mobil po pár dnech rozpadne, což jsme si potvrdili i poté, co jsme se jej pokusili "rozebrat" lehčím tlakem na otevřenou část a ukroutit či ji odtrhnout. Pád ze stolu v otevřeném stavu na parketovou podlahu přežil, podobě jako cestu MHD ve špičce (i když tam vám mobil spíš ukradnou).
Ovládání je střízlivé a relativně klasické. Kruhový čtyřsměrový volič s tlačítkem uprostřed je doplněn pěticí funkčních kláves, které slouží rovněž pro rychlý přístup. Když jsme již narazili na seznam, ten se u LG příliš nemění, takže tentokrát 1 000 kontaktů v mobilu, ke každému 7 položek + možnost využít SIM kartu.
Naprosto neakceptovatelná je absence alespoň základního e-mailového klienta, práce s SMS ovšem nijak problematická není. Mobil nabízí šestici řádků, při psaní vidíte v levém horním poli zbývající počet znaků. Do jednoho textu lze napsat až 1 600 znaků. K dispozici je český slovník T9. Práce s češtinou a výběr slov je na dobré úrovni.
Po odsunutí horní části pohlédneme na zapuštěnou pogumovanou klávesnici. Ta je příjemně tužší, stisknutí je doprovozeno cvaknutím. Nám toto řešení vyhovovalo a při psaní nás nezdržovalo.
Na pravém boku je umístěno tlačítko pro přístup k multimédiím k MP3 přehrávači, fotoaparátu a videozáznamu. Kvalita zvuku z dodávaných streosluchátek (využitelné i jako handsfree, vstup najdete na levém boku společně s hlasitostí) je výborná. Celkově S5200 zvučí na tuto kategorie velice pěkně, ovšem jukebox si z něho neuděláte; 64 MB není mnoho, navíc když nelze telefon rozšířit paměťovou kartou.
Zatímco za MP3 player lze S5200 pochválit, označit ono cosi s rozlišením 1,23 Mpix za fotoaparát je spíše žert (ostatně takto žertuje řada výrobců).
Na spodní straně nalezneme datový konektor sloužící i k napájení. Mobil lze tak přes USB kabel připojit k počítači, kde se přihlásí jako mass storage, takže práce se soubory je naprosto bez problémů. Dodávaný software dokáže synchronizovat s Outlookem a dovoluje i úpravu kontaktů.
Vzhledem k ceně a neúprosné konkurenci Nokie 6111, která je v nabídce dotovaných přístrojů operátorů, to bude to mít LG těžké. Nicméně při této ceně jde o vcelku povedené zařízení.


LG S5200

bluetooth
sluchátka
podpora USB mass storage
absence edge a e-mailového klienta
Cena vč. DPH: 6 990 Kč
K testu zapůjčila firma: LG Electronics, www.lgecz.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku