Hlavní navigace

Vytvářejte, upravujte a formátujte obrázky v Excelu - 2.díl

16. 9. 2019

Sdílet

 Autor: © lucadp - Fotolia.com
Víte, že tabulkový procesor, jakým je například Microsoft Excel, se může svým způsobem chovat i jako program pro úpravu obrázků?

Předcházející díl

 

Jak se do Excelu vkládají geometrické obrazce? A jak se upravují? Možná nevíte, že v Excelu je k dispozici okolo dvou stovek geometrických obrazců, u nichž můžete měnit velikost a upravovat je tak, abyste je dostali do podoby, jakou potřebujete. K tomu přidejte více než stovku speciálních efektů, které můžete na tyto obrazce použít. Další obrazce pak máte k dispozici v podobě ikonek, obrázků či 3D modelů – u všech pak můžete měnit velikost, různě s nimi manipulovat a měnit jejich vzhled.

Změna velikosti ilustrací

1. Velikost ilustrací se mění již důvěrně známým postupem – takovým, který již pravděpodobně znáte z jiných programů. Po vložení obrazce, ikony, obrázku nebo 3D modelu uvidíte ve čtyřech rozích vloženého objektu čtyři kolečka (úchyty obrázku). Další kolečka se pak nachází nahoře, dole a po stranách uprostřed.

2. Umístěte kurzor na jedno z těchto koleček (například na kolečko nacházející se vpravo dole), stiskněte levé tlačítko myši – nyní tažením nahoru a dolů měníte velikost obrázku. Pokud použijete kolečka nacházející se na nahoře, dole, vlevo či vpravo, dosáhnete jimi různých efektů.

Poznámka: Pokud chcete upravit velikost obrázku tak, aby byl zachován poměr stran, pak použijte kolečka, která se nachází v rozích. Když se stisknutým levým tlačítkem myši uchopíte kolečko v rohu a táhnete od sebe, obrázek se zvětšuje. V opačném směru dochází ke zmenšení obrázku. Nicméně jedná se jen o jeden ze způsobů, jak měnit velikost obrázku. Velikost obrázku můžete změnit libovolným tlačítkem myši a pozorujte, co se s obrázkem děje.

 

Pokračování

 

Byl pro vás článek přínosný?