Hlavní navigace

Vytváření, úprava a používání šablon ve Wordu - 4.díl

9. 11. 2018

Sdílet

 Autor: © markus_marb - Fotolia.com
Kromě vytváření, úpravy a používání šablon můžete v programu Microsoft Word vytvářet i svoje vlastní šablony, například když pracujete na projektech speciálního charakteru.

Předcházející díl

 

V programu MS Word, který je součástí kancelářského balíku MS Office, se šablonami rozumí dokumenty s již předdefinovaným vzhledem, které vytváříte buď vy, nebo někdo jiný (třeba Microsoft) a které se následně používají jako vzorové dokumenty v konkrétních projektech.

Vytváření vlastních šablon v programu Word

Vlastní šablony mohou být jednoduché i složité – to záleží pouze na vás. Můžete si například vytvořit šablonu pro firemní časopis, plakát na seminář nebo pozvánku na firemní akci. Dále si rovněž můžete vytvářet například interaktivní šablony pro použití na Intranetu, které si budou moci ostatní zaměstnanci vyplnit a tisknout si tak třeba vlastní obálky nebo hlavičky u dopisů.

Ze všeho nejdříve je třeba dokument – zde je třeba navrhnout vhodný vzhled a formátování. Dále je třeba přidat obrázky a fotografie. Pokud se má jednat o interaktivní šablonu, pak na záložce Vývojář využijte ovládacích prvků a pro komunikaci s uživatelem vytvořte vlastní vstupní pole.

V naší ukázce budeme vytvářet leták s pozvánkou na konferenci Meet & Greet, jejíž součástí budou občerstvení, koktejly a večeře pro vyšší management firmy a jeho nové asistenty.

1. Otevřete si prázdný dokument MS Word.

2. Rozdělte stránku dokumentu na dva sloupce. První sloupec bude mít například 12 cm, druhý sloupec bude mít například 6 cm a mezi nimi bude mezera o velikosti 1 cm. Jedná se samozřejmě jen o návrh, klidně můžete použít i jinou šířku sloupců. Na vhodné rozměry případně upravte i fotografie a obrázky, které budete chtít v této pozvánce použít.

3. Přidejte nadpis.

4. Vyberte pro nadpis vhodný font (my jsme použili font Century Gothic), styl písma (například sans serif – bezpatkové písmo) a barvu (bílá).

5. To samé opakujte pro podnadpis. V našem případě jsme pro font použili tmavší odstín modrozelené.

6. Vložte nadpis a podnadpis do samostatných rámečků. V našem případě jsme použili pro nadpis rámeček tmavší odstín modrozelené a pro podnadpis světlý odstín modrozelené. Tyto rámečky vytvoříte pomocí nabídky Vložení > Obrazce, kde ze seznamu ikonek vyberete ikonku obdélníku.

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?